ΕΛΛΑΔΑ

Ελέγχους στα σύνορα θέλουν οι Γερμανοί, που «δείχνουν» πάλι την Ελλάδα

Ελέγχους στα σύνορα θέλουν οι Γερμανοί, που «δείχνουν» πάλι την Ελλάδα

Ατύπως, καθιερώθηκαν και πάλι έλεγχοι διαβατηρίων και ταυτοτήτων στα γερμανικά αεροδρόμια και ειδικά σε όλους τους επιβάτες, που προέρχονται από την Ελλάδα.

Οι επιβάτες καλούνται να έχουν έτοιμα προς επίδειξη τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle και αστυνομικοί διενεργούν τους ελέγχους.

Ελέγχους στα σύνορα εντός της Ευρώπης πρότεινε πρόσφατα ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών επικαλούμενος την αδυναμία χωρών, όπως η Ελλάδα να ελέγξουν την είσοδο λαθρομεταναστών.

Ο Χανς Πετερ Φρίτριχ, δήλωσε στην εφημερίδα Rheinische Post, ότι «χρειαζόμαστε αυτούς τους ελέγχους όχι μόνο όταν γίνονται μεγάλες διοργανώσεις, όπως ποδοσφαιρικά παιγνίδια ή σύνοδοι κορυφής, αλλά και όταν χώρες- μέλη δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους».

Αναφερόμενος στην χώρα μας είπε πως «αν για παράδειγμα χώρες όπως η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να ελέγξουν τα σύνορά τους, τότε για ένα χρονικό διάστημα θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι στα σύνορα ανάμεσα στις χώρες – μέλη. Τα ανοιχτά σύνορα δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να γίνουν πύλη εισόδου λαθρομεταναστών». Θέσεις, τις οποίες υποστήριξε και ο Γιόαχιμ Χέρμαν, υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας. «Αν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει τα σύνορά της, δεν θα μπορώ να είμαι σε θέση να επιτρέπω την είσοδο στη Γερμανία σε όποιον έρχεται από την Αθήνα», είπε.

Οι δύο γερμανοί υπουργοί ανήκουν στο Χριστιανοκοινωνικό κόμμα και οι δηλώσεις τους προκάλεσαν τις αντιδράσεις του κόμματος των Πρασίνων, που έκαναν λόγο για «καθαρό λαϊκισμό».