ΕΛΛΑΔΑ

Σχολεία: Όλο το παρασκήνιο της απόφασης για άνοιγμα στις 10 Ιανουαρίου - Στο μικροσκόπιο τα δεδομένα

Σχολεία: Όλο το παρασκήνιο της απόφασης για άνοιγμα στις 10 Ιανουαρίου - Στο μικροσκόπιο τα δεδομένα
Απαντώντας σε ερώτηση του Newsbomb.gr σχετικά με την πορεία της πανδημίας με δεδομένη την εκτίναξη της μετάλλαξης Όμικρον ο κ. Βατόπουλος ανέφερε: «Είναι λογικό να αυξάνονται τόσο τα κρούσματα αφού διάδοση του ιού
INTIME

Ανοίγουν κανονικά οι πόρτες των σχολείων τη Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου, με την ομόφωνη γνώμη και της επιτροπής των ειδικών - Μεγάλο ρόλο στο ασφαλές άνοιγμα των σχολείων είναι το αυξημένο testing σύμφωνα με τους ειδικούς - Ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος ανέφερε στο Newsbomb.gr ότι η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων ήταν σχεδόν ομόφωνη -  Τι λέει για την πορεία της πανδημίας μετά το νέο «μαύρο» ρεκόρ των κρουσμάτων 

Με κλειδί το αυξημένο testing ανοίγουν από τις 10/1 τα σχολεία παρά την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν ουσιαστικά οι μαθητές θα κάνουν περισσότερα τεστ την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας, αλλά και κάθε φορά που υπάρχει κάποιο κρούσμα στην τάξη τους.

Την ίδια ώρα, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός πως τα παιδιά που είναι θετικά στον κορονοϊό πριν ανοίξουν τα σχολεία φτάνουν τα 8.000, ενώ εν τέλει δεν υπήρξε κάποια αλλαγή στο μοντέλο «50+1%» για το κλείσιμο ενός τμήματος.

Επίσης οι ειδικοί εκτιμούν πως στο επόμενο διάστημα αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί εξαιτίας της κινητικότητας των παιδιών κατά τη διάρκεια των εορτών, όπως είχε γίνει και τον Σεπτέμβριο.

Το σκεπτικό της Επιτροπής

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Mega η καθηγήτρια παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής, κα. Βάνα Παπαευαγγέλου, η επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη την μεγάλη εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, κάτι που είναι εμφανές από την έκρηξη των κρουσμάτων και την υψηλή μεταδοτικότητα αυτής της παραλλαγής, συζήτησε τις αλλαγές της επιδημιολογίας, της κλινικής εικόνας της Όμικρον και ανασκόπησε τα δεδομένα από τα κρούσματα σε παιδιά την περίοδο που ήταν ανοιχτά τα σχολεία, από τον Σεπτέμβριο δηλαδή μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Η επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση και θα επανεξετάζει συνεχώς τα δεδομένα, τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου αλλά εκτίμησε ότι «όλα θα πάνε καλά με βάση τα όσα έχουμε δει έως τώρα από τα ανοιχτά σχολεία».

Επισήμανε ότι στην Ελλάδα ήδη ακολουθείται ένα από τα πιο εντατικά και επιτυχημένα πρωτόκολλα διεθνώς, με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου να μην παρατηρηθεί σημαντική διασπορά του κορονοϊού στα σχολεία.

Μάλιστα ανέφερε ότι το 84% των κρουσμάτων στα παιδιά εντοπίστηκαν από τα self test τα οποία προσέφεραν σημαντική υπηρεσία καθώς «τα παιδιά αυτά αν και ασυμπτωματικά απομονώθηκαν εγκαίρως από τον χώρο του σχολείου». Όπως προσέθεσε, σε κάθε κρούσμα που εντοπίστηκε στα σχολεία τους τελευταίους 4 μήνες ο μέσος όρος άλλων κρουσμάτων ήταν 1,4.

Δεν ήταν ομόφωνη η εισήγηση της Επιτροπής

Πάντως παρά το γεγονός πως το σκεπτικό της κυβέρνησης και της Επιτροπής σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων ήταν προς την ίδια κατεύθυνση, φαίνεται πως υπήρξαν και κάποιες αντιρρήσεις σχετικά με το πακέτο μέτρων που τελικά ανακοινώθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή συμφώνησε με το άνοιγμα των σχολείων, δεν υπήρχαν δηλαδή αντιδράσεις για παράταση, ωστόσο αρκετοί διαφώνησαν με το γεγονός να παραμείνει στο «50%+1» το ποσοστό για να κλείσει ένα τμήμα.

Συγκεκριμένα κάποιοι ειδικοί συνυπολογίζοντας την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων στον γενικό πληθυσμό σε συνδυασμό με το ποσοστό των κρουσμάτων στα παιδιά αυτές τις ημέρες, πρότειναν να μειωθεί το ποσοστό που ίσχυε και ένα τμήμα να κλείνει όταν τα θετικά κρούσματα αποτελούν το 30% ή έστω το 40% του τμήματος.

Ωστόσο η πλειοψηφία φαίνεται πως τάχθηκε υπέρ του ποσοστού που ήδη ισχύει, καθώς θεωρούν πως το αυξημένο testing, η χρήση μάσκας και οι κανόνες υγιεινής είναι αρκετά ώστε ένα παιδί είτε να μην κολλήσει, είτε αν κολλήσει αν το διαπιστώσει αμέσως.

Βατόπουλος στο Newsbomb.gr: Θα επανεξεταστεί το άνοιγμα των σχολείων μετά τις 10/1

Για την απόφαση της επιτροπής των ειδικών να ανοίξουν τα σχολεία παρά την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον μίλησε στο Newsbomb.gr ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η απόφαση για επιστροφή στα θρανία από τις 10/1 ήταν σχεδόν ομόφωνη με την λογική ότι δεν μπορεί να είναι κλειστά τα σχολεία και ανοιχτή η κοινωνία».

Και πρόσθεσε: «ωστόσο μετά το άνοιγμά τους θα εξετάζονται σε εβδομαδιαία βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και ανάλογα θα προσαρμόζονται οι αποφάσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση του Newsbomb.gr σχετικά με την πορεία της πανδημίας με δεδομένη την εκτίναξη της μετάλλαξης Όμικρον ο κ. Βατόπουλος ανέφερε: «Είναι λογικό να αυξάνονται τόσο τα κρούσματα αφού διάδοση του ιού είναι πολύ μεγάλη και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει που θα φτάσουν τα ημερήσια κρούσματα. Η κατάσταση αυτή θα κρατήσει περίπου δύο μήνες».

Σχολεία: Επιστροφή 10/01 - Τρία self test για μαθητές, εκπαιδευτικούς - Τι ισχύει για κρούσματα

Είναι επίσημο. Τα σχολεία ανοίγουν στις 10 Ιανουαρίου 2022. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μαζί με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, προχώρησαν στις σχετικές ανακοινώσεις.

«Η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων σε καιρό πανδημίας διασφαλίζει και τη μεγαλύτερη ασφάλεια των παιδιών μας, καθώς στα σχολεία προβλέπεται ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας, με τη διενέργεια συστηματικών τεστ κάθε εβδομάδα για την προσέλευση στο σχολείο, με την απαρέγκλιτη χρήση της μάσκας, με τους εκτεταμένους καθημερινούς ελέγχους σε περίπτωση κρούσματος στο τμήμα, μεταξύ και των άλλων μέτρων που ήδη ισχύουν», ανάφερε η υπουργός Παιδείας.

«Πρωταρχικό μας ενδιαφέρον είναι τα σχολεία να εφαρμόζουν κανόνες που συνθέτουν ένα όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ακριβώς γι’ αυτό, αποδεχτήκαμε τις εισηγήσεις της Επιτροπής το Σεπτέμβριο και θεσπίσαμε ένα πρωτόκολλο με αυξημένους ελέγχους, που, όπως αποδείχτηκε, λειτούργησε πολύ καλά. Τα παιδιά μας ήταν περισσότερο ασφαλή στο σχολείο, απ’ ότι εκτός αυτού. Αποτέλεσμα ήταν ότι στο 80% των περιπτώσεων που εντοπίστηκε ένα κρούσμα σε τμήμα, δεν υπήρξε δεύτερο κρούσμα», σημείωσε η κυρία Κεραμέως.

Όπως αποφασίστηκε, τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά την ερχόμενη Δευτέρα με όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές, άσχετα με το αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι, να υποβάλλονται σε τρία self test για την πρώτη εβδομάδα επιστροφής τους στα θρανία. Τα τέστ θα διανεμηθούν δωρέαν από τα φαρμακεία. Τα τρία self test θα ισχύουν και για τους εκπαιδευτικούς και επίσης θα παρέχονται δωρεάν.

Σε περίπτωση που υπάρχει θετικό κρούσμα σε μαθητή, όλα τα παιδιά της τάξης του θα υποβάλλονται σε self test καθημερινά. Θα γίνονται, δηλαδή, πέντε την εβδομάδα. Ο θετικός μαθητής θα μπαίνει σε καραντίνα πέντε ημερών και για να επιστρέψει στο σχολείο θα πρέπει να έχει αρνητικό rapid test.

Επισημαίνεται πως την πρώτη και τη δεύτερη εβδομάδα της επιστροφής στις αίθουσες, θα κάνουν self test και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί. Οι μη εμβολιασμένοι, ούτως ή άλλως, υποχρεώνονται να κάνουν rapid test και να δηλώνουν το αποτέλεσμα, όπως ισχύει με όλους τους εργαζόμενους.

Πιο αναλυτικά, η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε:

  1. Προβλέπεται ένα επιπλέον σελφ τεστ για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας σχολείων, επομένως την εβδομάδα 10-15 Ιανουαρίου θα διενεργηθούν τρία δωρεάν σελφ τεστ αντί για δύο. Μπαίνει, λοιπόν, ένα πρόσθετο φίλτρο ασφαλείας για την αποτροπή διασποράς του ιού από όσους τυχόν νοσούν αλλά δεν έχουν συμπτώματα, δεδομένης μάλιστα της ιδιαίτερης περιόδου των γιορτών με τους αυξημένους συγχρωτισμούς. Αναμένουμε πολλά κρούσματα το επόμενο διάστημα – θυμίζω ότι από τις μέρες με τα περισσότερα κρούσματα στα σχολεία την προηγούμενη περίοδο ήταν η 13η Σεπτεμβρίου, η πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολείων, που τα παιδιά προέρχονταν από μία περίοδο διακοπών, δίχως το προστατευτικό πλαίσιο του σχολείου. Τα τεστ θα διατεθούν δωρεάν στα φαρμακεία αυτήν την εβδομάδα.
  2. Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία σελφ τεστ πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Το μέτρο αυτό στοχεύει στον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων, δεδομένης της μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης του ιού και σε εμβολιασμένους, και δεδομένης της εμβολιαστικής κάλυψης της μαθητικής κοινότητας.
  3. Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, φεύγουμε από την λογική του «σταυρού», δηλ. των αυξημένων ελέγχων μόνο στα παιδιά που κάθονται κοντά στο κρούσμα, και επεκτεινόμαστε σε αυξημένους ελέγχους σε όλο το τμήμα. Πλέον όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο ράπιντ και ένα σελφ τεστ σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών σελφ τεστ την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι συμμαθητές θα κάνουν σύνολο 3 σελφ τεστ δωρεάν εκείνες τις ημέρες.

Σχετικά με τους εκπαιδευτικούς:

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες:

δύο ράπιντ και ένα σελφ τεστ, επιπλέον των δύο ράπιντ που ήδη κάνουν την εβδομάδα.

Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 σελφ τεστ δωρεάν την εβδομάδα.

Όλες οι άλλες προβλέψεις του πρωτοκόλλου, όπως για παράδειγμα τα υποχρεωτικά ράπιντ τεστ για εκπαιδευτικούς που δεν είναι εμβολιασμένοι, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν. Θα υπάρξουν αναλυτικές ερωτήσεις/απαντήσεις για τα νέα πρωτόκολλα.

Τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές, για παράδειγμα στα Πανεπιστήμια, τα οποία έχουν και υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, επίσης παραμένουν ως έχουν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σχολεία: Επιστροφή 10/01 - Τρία self test για μαθητές, εκπαιδευτικούς - Τι ισχύει για κρούσματα

Κρούσματα σήμερα: «Μαύρο» ρεκόρ με 50.126 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 61 θάνατοι και 619 διασωληνωμένοι

Τι σημαίνει όταν το self test δείχνει μια αχνή γραμμή