ΕΛΛΑΔΑ

Η μετάλλαξη Όμικρον σαρώνει παντού αλλά πάμε σε χαλάρωση των μέτρων – Το σκεπτικό

Η μετάλλαξη Όμικρον σαρώνει παντού αλλά πάμε σε χαλάρωση των μέτρων – Το σκεπτικό
Προς νέο ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού σήμερα αλλά η κυβέρνηση ετοιμάζεται να χαλαρώσει ορισμένα από τα μέτρα που ισχύουν
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Προς νέο ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού σήμερα αλλά η κυβέρνηση ετοιμάζεται να χαλαρώσει ορισμένα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πριν την αλλαγή του έτους

Μπροστά σε ένα παράδοξο φαίνεται ότι θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες η χώρα καθώς την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον σπάει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο, τα θετικά self test στα σχολεία δίνουν χιλιάδες παιδιά και εκπαιδευτικούς που νοσούν με covid-19 και η πίεση στο ΕΣΥ αυξάνεται με αποτέλεσμα να απαιτείται η επίταξη ιδιωτών γιατρών και η «επιστράτευση» κλινών από τον ιδιωτικό τομέα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε χαλάρωση ορισμένων εκ των μέτρων που ανακοινώθηκαν πριν την αλλαγή του χρόνου.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, το πρωί της Τρίτης σκιαγράφησε τους τομείς στους οποίους η κυβέρνηση θα συζητήσει με την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων κάνοντας αναφορά σε γήπεδα και εστίαση, δυο τομείς που δοκιμάστηκαν πολύ από τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί όλους τους προηγούμενους μήνες της πανδημίας.

Ο Θάνος Πλεύρης επιβεβαίωσε, δηλαδή, τις πληροφορίες που θέλουν στα μεν γήπεδα να αλλάζει προς τα πάνω ο ασφυκτικός περιορισμός των 1.000 φιλάθλων ανά αγώνα και στην εστίαση να επανέρχεται η μουσική μολονότι οι πληροφορίες μιλούν για παραμονή του ωραρίου στις 12 τα μεσάνυχτα και για παρουσία μόνο καθήμενων.

Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση για χαλάρωση των μέτρων

Ο Θάνος Πλεύρης παρουσίασε, επίσης, και το σκεπτικό για την αποκλιμάκωση των μέτρων κάνοντας λόγο για μελέτη που παρουσιάστηκε στην κυβέρνηση σύμφωνα με την οποία η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον είναι κυκλική και τα πολύ περιοριστικά μέτρα δεν αποδίδουν.

«Υπήρξαν μέτρα που ελήφθησαν με γνώμονα την εορταστική περίοδο όπως η μουσική. Θα συζητήσουμε αν τα μέτρα αυτά που είχαν στόχευση να περιορίσουν κάποια πάρτι έχουν κάποιο νόημα. Η εκτίμησή μας είναι να μείνουμε σε αυτή τη φιλοσοφία αλλά όπου μπορεί να υπάρξει αποκλιμάκωση όπως για παράδειγμα να μην έχουμε αυστηρό αριθμό 1.000 ατόμων στα γήπεδα ή την επιστροφή της μουσικής στην εστίαση» πρόσθεσε, επίσης, ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ωστόσο, όπως είπε, «αν η επιτροπή εισηγηθεί ότι πρέπει να παραμείνουμε για παραπάνω χρόνο αυτό θα εκτιμηθεί».

Κρούσματα σήμερα: Προς νέο ρεκόρ την Τρίτη

Την ίδια ώρα νέο αριθμό ρεκόρ στα κρούσματα κορoνοϊού αναμένει σήμερα ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης καθώς όπως είπε στον ΣΚΑΪ θα ενσωματωθούν και όσα από τα 15.000 θετικά self test επιβεβαιωθούν μετά το άνοιγμα των σχολείων.

Εξήγησε ότι εάν γίνουν 600.000 τεστ και ο δείκτης θετικότητας προσεγγίσει το 9 τότε τα κρούσματα θα είναι κοντά στις 54.000 ενώ εάν ο δείκτης είναι πιο κοντά στο 8, οι νέες μολύνσεις μπορεί να είναι κάτω από 50.000.

Σχετικά με την κορύφωση του πανδημικού κύματος της Όμικρον, ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι το μοντέλο τη ομάδας του εξακολουθεί να εκτιμά ότι θα κορυφωθεί μεταξύ 20 με 25 Ιανουαρίου, ωστόσο εάν αποδειχθεί ότι οι γιορτές δεν έχουν εκδηλώσει το πλήρες αποτύπωμά τους και τα σχολεία συμβάλουν στη διασπορά, τότε ενδεχομένως να καθυστερήσει.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θα μαζέψει κάποιος επιτέλους τον Άρη Πορτοσάλτε;

Σύνταξη έως και 7 χρόνια νωρίτερα με αναγνώριση πλασματικών ετών

Τζόκοβιτς: Τα «πολιτικά παιχνίδια» πίσω από τη δίωξη– Οι εκλογές, η πανδημία και το στοίχημα Μόρισον

Survivor Spoiler: Αναχώρησε για Άγιο Δομίνικο - Το σχόλιο της συντρόφου του (video)