ΕΛΛΑΔΑ

Έκτακτη σύσκεψη πρυτάνεων στο Λαύριο

Έκτακτη σύσκεψη πρυτάνεων στο Λαύριο

Στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στο Λαύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η σημερινή έκτακτη σύσκεψη πρυτάνεων.

Ο λόγος που κρίθηκε αναγκαία η εν λόγω συνάντηση από τους πρυτάνεις είναι η απόρριψη της τροπολογίας, που είχε εισηγηθεί ο υπουργός Παιδείας Γιώργος Μπαμπινιώτης, να καταρτίσουν τον προϋπολογισμό οι σύγκλητοι σύμφωνα με τον προηγούμενο νόμο, αποσυνδέοντας τη χρηματοδότηση από την υλοποίηση του νόμου.

Μάλιστα, σοβαρά είναι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια, όπως λένε οι πρυτάνεις, ενώ ήδη πολλοί από αυτούς έχουν δηλώσει ότι σε λίγο δεν θα μπορούν να πληρώσουν ούτε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Παράλληλα, με τροπολογία του υπουργείου Παιδείας εξορθολογίζεται στο πλαίσιο της αρχής της ίσης μεταχείρισης το καθεστώς των ειδικών κατηγοριών εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση την οποία υποστήριξαν ο υπουργός Παιδείας Γ. Μπαμπινιώτης και η αρμόδια υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Με αυτή την τροπολογία μεταβάλλεται και εξορθολογίζεται στο πλαίσιο της αρχής της ίσης μεταχείρισης, το καθεστώς των ειδικών κατηγοριών εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, για τους αποφοίτους του 2012 και εξής:

- Απαλείφονται τα ηλικιακά όρια και από τους πολυτέκνους και από τους τρίτεκνους. Συγκεκριμένα, διατηρείται ισοβίως η πολυτεκνική ιδιότητα και απαλείφεται το ηλικιακό όριο του 26ου έτους στην περίπτωση των τρίτεκνων.

- Παράλληλα, προστίθεται ως ειδική υποκατηγορία, υπαγόμενη σε εκείνη των κοινωνικών κριτηρίων, εκείνη των πολυδύμων τέκνων που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ίδιο έτος.

- Με τον τρόπο αυτόν αποκαθίσταται η ίση μεταχείριση των διδύμων, τριδύμων κ.λπ. υποψηφίων με εκείνους που έχουν αδελφούς ήδη φοιτούντες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.