ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Δυσφορία της κυβέρνησης για την αδιαφορία δημάρχων της Αττικής

Κακοκαιρία: Δυσφορία της κυβέρνησης για την αδιαφορία δημάρχων της Αττικής

Άφαντοι οι δήμαρχοι, το μόνο που κάνουν είναι να επιρρίπτουν τις ευθύνες στην κεντρική διοίκηση - Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε δήμους των βορείων και ανατολικών προαστίων

Για τέταρτο συνεχόμενο 24ωρο χωρίς ρεύμα και χωρίς καν τη δυνατότητα να βγουν από τα σπίτια τους παραμένουν πολλοί δήμοι της Αττικής, με τον εκνευρισμό πλέον να έχει δώσει τη θέση του στην οργή, την αγανάκτηση και την απελπισία.

Οι κάτοικοι κυρίως των βορείων και των ανατολικών προαστίων, οι περιοχές δηλαδή που χτυπήθηκαν περισσότερο από τον χιονιά, παραμένουν «βυθισμένοι» στο χιόνι και το σκοτάδι για πάνω από 90 ώρες, ζητώντας απεγνωσμένα βοήθεια από τις αρμόδιες Αρχές, μιας και πολλά νοικοκυριά πλέον δεν έχουν ούτε τρόπο να ζεσταθούν.

Όσο κι αν προσπαθούν με φτυάρια, σκούπες και φαράσια να καθαρίσουν τους δρόμους τους οι κάτοικοι στην Κηφισιά, την Αγία Παρασκευή, τον Χολαργό, το Χαλάνδρι, αλλά και την Παιανία, είναι προφανώς αδύνατον να τα καταφέρουν, μιας και ο παγετός έχει μετατρέψει πολλούς δρόμους σε παγοδρόμια ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα ηλεκτροφόρα καλώδια που κρέμονται από τα δέντρα αποτελούν «απειλή» για όσους προσπαθούν μόνοι τους να απεγκλωβιστούν.

Είναι πραγματικά απορίας άξιο, πώς είναι δυνατόν μετά από τόσες μέρες οι υπηρεσίες των δήμων όχι απλά να μην έχουν τραβήξει στην άκρη τα χιόνια, αλλά να μην έχουν ρίξει ούτε λίγο αλάτι στους δρόμους και τα πεζοδρόμια ώστε να μπορούν να περπατούν οι κάτοικοι.

Οι δικαιολογίες που ακούν οι πολίτες από τους Δήμους είναι αστείες και επιβεβαιώνουν την παντελή έλλειψη σχεδιασμού, οργάνωσης και υποδομών για να καθαριστούν οι δρόμοι. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως ακόμα και τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ αδυνατούν να φτάσουν σε κάποιες γειτονιές των βορείων και ανατολικών προαστίων, μιας και κανένα όχημα από τους αρμόδιους δήμους δεν έχει περάσει για να ξεχιονίσει.

Οι εικόνες του Newsbomb.gr είναι αποκαλυπτικές:

Όπως τονίζουν στον ΔΕΔΔΗΕ, παρά τις αντίξοες συνθήκες τα συνεργεία τους έχουν καταφέρει να αποκαταστίσουν την ηλεκτροδότηση στις περισσότερες περιοχές του Λεκανοπεδίου, ωστόσο, σε δήμους όπως η Κηφισιά, το Χαλάνδρι, ο Χολαργός, η Αγία Παρασκευή και η Παιανία, αδυνατούν και να προσεγγίσουν σε ορισμένα σημεία, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την αδιαφορία των δημάρχων, που είναι και αρμόδιοι για τον αποχιονισμό στις γειτονιές και οποίοι το μόνο που κάνουν είναι να μεταθέτουν τις ευθύνες σε άλλους.

Η συνεχόμενη ταλαιπωρία των πολιτών έχει προκαλέσει έκδηλη δυσφορία και στην κυβέρνηση, με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου να εκφράζουν τον εκνευρισμό τους για τη στάση ορισμένων δημάρχων στα βόρεια και ανατολικά προάστια, που έχουν αφήσει για τουλάχιστον τρία 24ωρα τους πολίτες χωρίς ρεύμα και καμία βοήθεια.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν στο Newsbomb.gr πως δεν είναι δυνατόν οι δήμαρχοι να μεταφέρουν τις ευθύνες στο κεντρικό σύστημα, την ώρα που οι ίδιοι δεν έχουν κάνει την παραμικρή ενέργεια για να μην οδηγηθούμε στις σημερινές τραγικές καταστάσεις, έχοντας αφήσει ουσιαστικά τους δημότες τους στην τύχη τους.

Και για να μην κρυβόμαστε και λέμε μισόλογα, ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Συμεών Ρούσσος, ο δήμαρχος Παπάγου - Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος, ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Βασίλης Ζορμπάς, ο δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου, ο δήμαρχος Λυκόβρυσης-Πεύκης Αναστάσιος Μαυρίδης, φέρουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης που οι δημότες τους είναι για τέταρτο συνεχόμενο 24ωρο είναι παρατημένοι στο έλεος του Θεού.

Αγία Παρασκευή: Έγγραφο του δήμου ομολογεί ότι οι κάτοικοι δεν μπορούν να μετακινηθούν

Έγγραφο του αντιδημάρχου Εξυπηρέτησης του Πολίτη στο Δήμο Αγίας Παρασκευής αποτελεί επίσημη και ρητή παραδοχή ότι υπάρχει «διακοπή λειτουργίας των συγκοινωνιών» και «αδυναμία μετακίνησης εν γένει» των πολιτών, από τις 25 έως και τις 28 Ιανουαρίου, λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα».

Το εν λόγω έγγραφο επιβεβαιώνει τις καταγγελίες των πολιτών που εδώ και μέρες διαμαρτύρονται για την κατάσταση.

Δείτε τι γράφει το έγγραφο:

«Βεβαιώνεται ότι η πόλη του Δήμου Αγίας Παρασκευής Αττικής από την 25η Ιανουαρίου μέχρι και την 28η του ιδίου μηνός, τελεί υπό συνθήκες εκτάκτου ανάγκης λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε την Αττική, με αποτέλεσμα τη διακοπή λειτουργίας των συγκοινωνιών και την αδυναμία μετακίνησης εν γένει».

Στην Κηφισιά φταίνε τα... στραβοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα

Τι κι αν έχουν περάσει περισσότερες από 72 ώρες; Η αντίδραση των δημάρχων σε μερικούς από τους πιο «πλούσιους» δήμους της Αττικής περιορίστηκε σε τηλεοπτικές εμφανίσεις και... αστείες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την «ετοιμότητα» των δήμων και τον εκχιονισμό που βρίσκεται «σε εξέλιξη».

To Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον δήμαρχο της Κηφισιάς, Γιώργο Θωμάκο, ο οποίος μας είπε ότι «οι κεντρικές αρτηρίες της Κηφισιάς δεν έκλεισαν ποτέ».

Αναφερόμενος στις συνοικιακές οδούς, σημείωσε πως «ξεκίνησε η προσπάθεια αποχιονισμού από την Τρίτη», υπογραμμίζοντας ότι «είτε με τόσο χιόνι είτε και με λιγότερα, ποτέ στην Κηφισιά δεν είχαμε πλήρως εκχιονισμένο το οδικό δίκτυο».

Ο κ. Θωμάκος εντόπισε το πρόβλημα και στα «στραβοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα τα οποία εμπορίζουν τη διέλευση των εκχιονιστικών μηχανημάτων». «Τμήμα της Κηφισιάς είναι ανωφερή και με απόκρυμνους δρόμους, κάτι που δυσκολεύει το έργο των συνεργείων και θέτει σε κίνδυνο και το εργατικό δυναμικό», κατέληξε.

Στο Χαλάνδρι φταίει ο ΔΕΔΔΗΕ

Η ΕΜΥ είχε κάνει λόγο για «κόκκινο» συναγερμό, οι συσκέψεις είχαν γίνει, ωστόσο κάποιοι φαίνεται πως μπέρδεψαν τις ημερομηνίες και πέταγαν... χαρταετό.

Δεν δικαιολογείται διαφορετικά ότι σήμερα έχουμε Πέμπτη και χιλιάδες άνθρωποι όχι μόνο δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους εξαιτίας του πάγου και του χιονιού που υπάρχει απέξω, αλλά δεν έχουν ούτε ρεύμα.

Παρόμοιες καταστάσεις με τον δήμο Κηφισιάς βιώνει και το Χαλάνδρι του κυρίου Ρούσσου. Οι κάτοικοι της περιοχής εξακολουθούν για τέταρτη ημέρα να είναι εγκλωβισμένοι, με τους δρόμους να μην αποχιονιστεί και τους πολίτες να αδυνατούν επί της ουσίας να βγουν από τα σπίτια τους, εκφράζοντας την αγανάκτηση και την οργή τους.

Σε επικοινωνία που είχε το Newsbomb.gr με τον κ. Ρουσσό, η απάντηση που πήραμε είναι ότι υπάρχουν 25 αναφορές για βλάβες στην ηλεκτροδότηση, αλλά δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση από τον ΔΕΔΔΗΕ. Όσον αφορά το πολύπαθο οδικό δίκτυο, η απάντησή του τρεις μέρες μετά ήταν ότι «ο εκχιονισμός βρίσκεται σε εξέλιξη».

Κάτοικος της περιοχής δήλωσε στο Newsbomb.gr ότι είναι χωρίς ρεύμα από τη Δευτέρα το απόγευμα. Χαρακτηριστικά είπε «έχουμε ειδοποιήσει. Το γράψαμε και στην πλατφόρμα. Χθες το βράδυ μας μίλησαν και μας είπαν να αναμένουμε, καθώς βρίσκονται στην περιοχή μας» και πρόσθεσε «Μας κοροϊδεύουν». Σημείωσε δε ότι δεν έχουν ακόμη καμία ενημέρωση.

Ένας άλλος κάτοικος μίλησε στο Newsbomb.gr, λέγοντας πως επίσης είναι χωρίς ρεύμα από τη Δευτέρα, ενώ σε κάθε επικοινωνία με τον ΔΕΔΔΗΕ τους απαντούν πως «έρχονται», ενώ υπογράμμισε πως το μεγάλο πρόβλημα είναι η θέρμανση.

Στην Αγία Παρασκευή είναι... πολύ μεγάλο το οδικό δίκτυο

Στο οδικό δίκτυο των 130 χιλιομέτρων που καλείται να καλύψει ο δήμος Αγίας Παρασκευής εντόπισε το πρόβλημα ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς, μιλώντας στο Newsbomb.gr. O κ. Ζορμπάς εκτίμησε ότι τα λεωφορεία μπορούν να κυκλοφορήσουν αλλά οι συνοικιακοί δρόμοι έχουν ακόμα πρόβλημα.

Αναφερόμενος στην ηλεκτροδότηση, εκτίμησε ότι περίπου 500 σπίτια αυτή την στιγμή είναι χωρίς ρεύμα. Και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή είναι τρία συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ στην Αγία Παρασκευή, αλλά θεωρεί απίθανο να επιλυθούν όλα τα προβλήματα σήμερα.

Χωρίς ρεύμα από τη Δευτέρα στον Χολαργό

Αναφορικά με τον δήμο Παπάγου-Χολαργού, στον οποίο υπάρχουν σπίτια χωρίς ρεύμα από τη Δευτέρα, ο κ. Ηλίας Αποστολόπουλος αρκέστηκε να πει ότι «εξακολουθούμε να έχουμε αρκετά προβλήματα με την ηλεκτροδότηση», σημειώνοντας ότι από τη Δευτέρα υπάρχουν σπίτια χωρίς ρεύμα.

Σημείωσε δε ότι «βρισκόμαστε σε 15 σημεία ταυτόχρονα για να διατηρήσουμε ανοικτούς τους δρόμους» και πρόσθεσε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ο ΔΕΔΔΗΕ ανταποκρίθηκε άμεσα, τονίζοντας όμως ότι «περιμένει από εμάς να καθαρίσουμε κάθε δρόμο» για να έρθει συνεργείο για την αποκατάσταση των βλαβών.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το έργο τους δεν είναι εύκολο, καθώς εκτός από το χιόνι, έπρεπε να απομακρυνθούν από τους δρόμους και κορμοί δένδρων.

Ασταμάτητα εργάζονται τα συνεργεία στο βόρειο και ανατολικό τμήμα του λεκανοπεδίου, καθώς δέχθηκε μεγάλο όγκο χιονιού, όμως και εκεί υπάρχουν ακόμη δρόμοι κλειστοί από το χιόνι, όπως στα Βριλήσσια, στον Διόνυσο, στο Μαρούσι, στην Παλλήνη και στον Γέρακα.

Από τις παραπάνω εικόνες αλλά και από τις προβληματικές δηλώσεις καταλαβείνει κανείς ότι δεν υπήρξε και δεν υπάρχει μέχρι και τη στιγμή αυτή κανένα συντεταγμένο σχέδιο αντιμετώπισης του χιονιά, καθώς οι δημότες σε καμία περίπτωση δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα και οι δημάρχοι ήταν απόντες καθόλη τη διάρκεια της «μάχης».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εγκλωβισμένοι κάτοικοι στην Αττική: Έκθετοι οι δήμαρχοι Κηφισιάς, Χαλανδρίου, Αγίας Παρασκευής