ΕΛΛΑΔΑ

Κέρκυρα: Αγωνία για τους εγκλωβισμένους στο πλοίο - 'Εχουν ταυτοποιηθεί 278 από τους 290

Κέρκυρα: Αγωνία για τους εγκλωβισμένους στο πλοίο - 'Εχουν ταυτοποιηθεί 278 από τους 290
Το χρονικό του τρόμου με το πλοίο που έπιασε φωτιά - Όλα ξεκίνησαν από το γκαράζ

Σε πλήρη εξέλιξη επιχείρηση για την διάσωση επιβατών οι οποίοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο φλεγόμενο πλοίο Euroferry Olympia

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση διάσωσης εγκλωβισμένων επιβατών στο πλοίο Euroferry Olympia, το οποίο έχει τυλιχτεί στις φλόγες. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι Αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με δυο επιβάτες. Ο ένας από τους δυο επιβάτες φέρεται να είναι οδηγός, ο οποίος επικοινώνησε εκείνος με τις Αρχές ζητώντας βοήθεια.

Την ίδια ώρα δυο πλοία με κανόνι, έχουν παραπλεύσει στο φλεγόμενο πλοίο προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά που έχει ξεσπάσει. Στη θαλάσσια περιοχή, όπου βρίσκεται το φλεγόμενο πλοίο, επιχειρούν επίσης τρία ελικόπτερα και γίνονται προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό των δύο ατόμων από τη γέφυρα του πλοίου.

Δείτε Live τις εξελίξεις για το φλεγόμενο πλοίο στην Κέρκυρα

Ταυτοποιήθηκαν οι 278 από τους 290 επιβαίνοντες

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έχουν ταυτοποιηθεί από τις Αρχές οι 278 από τους 290 επιβαίνοντες, ενώ όπως έχει γνωστοποιηθεί δυο άτομα (ένας Τούρκος και ένας Βούλγαρος) βρίσκονται ακόμα πάνω στο πλοίο όπου πραγματοποιείται επιχείρηση για την διάσωσή τους.

Η στιγμή που φτάνουν στο λιμάνι οι διασωθέντες επιβάτες

Δραματικές είναι οι στιγμές στο λιμάνι της Κέρκυρας που καταφθάνουν τα πρώτα σκάφη με τους επιβαίνοντες στο πλοίο Euroferry Olympiα. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε και το OPEN, από τους 290 επιβαίνοντες, φαίνεται πως αναζητούνται συνολικά 11 άτομα, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει γίνει γνωστό αν πρόκειται για επιβάτες ή πλήρωμα. Σημειώνεται ότι στο πλοίο επέβαιναν 239 επιβάτες και το 51μελές πλήρωμα και εκτελούσε το δρομολόγιο Ηγουμενίτσα προς το Μπρίντεζι.

Αν και οι πρώτες εκτιμήσεις ανέφεραν πως όλοι οι επιβαίνοντες είναι ασφαλείς, φαίνεται πως οι αριθμοί κατά την καταμέτρηση δείχνουν πως υπάρχουν άτομα που αγνοούνται. Σημειώνεται ότι το Λιμενικό έχει καθορίσει τέσσερα σημεία καταμέτρησης όπου θα γίνει και ταυτοπροσωπία, ώστε να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα ως προς τους αγνοούμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ η φωτιά ξεκίνησε από το τρίτο κατάστρωμα και αυτή τη στιγμή το πλοίο καίγεται από άκρη σε άκρη. Την ίδια ώρα μεγάλη ήταν κινητοποίηση των ελληνικών αρχών είναι μεγάλη. Πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού έχει ξεκινήσει για το σημείο που βρίσκεται το πλοίο, αντιρρυπαντικό σκάφος από την Πάτρα, το ρυμουλκό «Δίας» από το λιμάνι της Κέρκυρας, τέσσερα σκάφη του Λιμενικού, το «Γρηγόρης» με τρία οχήματα της πυροσβεστικής και τα φέριμποτ «Ευδοκία» και «Κέρκυρα Express» για να περισυλλέξει τους ανθρώπους που βρίσκονται στις λέμβους. Επίσης υπάρχουν και παραπλέοντα πλοία καθώς και της ιταλικής ακτοφυλακής.

Σε επικοινωνία του Newsbomb.gr με το υπουργείο Ναυτιλίας, επισημαίνεται πως η καταμέτρηση δεν έχει ολοκληρωθεί και πως η όλη διαδικασία είναι σε πλήρη εξέλιξη. «Θα έχουμε επίσημη ενημέρωση μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα και η περισυλλογή», ανέφεραν στο Newsbomb.gr υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας.

Η περιφερειάρχης Ιονίων νήσων Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου, η οποία βρίσκεται στο σημείο της καταμέτρησης των ατόμων στο λιμάνι της Κέρκυρας, μιλώντας στο Newsbomb.gr, ανέφερε πως, «ο καπετάνιος και το Λιμενικό μας ενημέρωσαν πως όλοι οι επιβάτες επιβιβάστηκαν με λέμβους, ωστόσο η Περιφέρεια θα να γίνει πλήρης έλεγχος των επιβατών που φτάνουν στο λιμάνι της Κέρκυρας με ονοματεπώνυμο. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Μέχρι τώρα γνωρίσουμε για έναν τραυματία».

Βίντεο-ντοκουμέντο: Καρέ-καρέ η διάσωση επιβατών του πλοίου Euroferry Olympia από το ιταλικό σκάφος

Στη φωτιά στο πλοίο Euroferry Olympia αναφέρεται και δημοσίευμα του ιταλικού πρακτορείου ειδήσεων ANSA στο οποίο αναφέρεται ότι το περιστατικό σημειώθηκε στα ανοιχτά της βόρειας ακτής του ελληνικού νησιού της Κέρκυρας, μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, περίπου 9 μίλια από την ακτή, στην καρδιά της ελληνικής περιοχής SAR.

Η Ελληνική Ακτοφυλακή επικοινώνησε αμέσως με τη Γενική Διοίκηση των Λιμενικών Αρχών στη Ρώμη, για να συντονίσει την επέμβαση: η ιταλική ακτοφυλακή διέθεσε ναυτικά και αεροσκάφη, τα οποία όμως δεν χρειάστηκαν. Εκτός από τα περιπολικά της ελληνικής ακτοφυλακής, επί τόπου επενέβη και κλιμάκιο της Ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας που βρισκόταν σε αυτό το θαλάσσιο τμήμα, προστίθεται στο τηλεγράφημα του ANSA.

Κατά την ίδια πηγή ήταν οι ελληνικές αρχές που ζήτησαν την επέμβαση του περιπολικού σκάφους «Monte Sperone» της οικονομικής αστυνομίας της Ιταλίας καθώς γύρω στις 4 τα ξημερώματα αυτό βρισκόταν περίπου 11 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Κέρκυρας.

Το ANSA μεταφέρει, επίσης, ανακοίνωση του Ομίλου Grimaldi στο οποίο ανήκει το υπό ιταλική σημαία πλοίο στο οποίο εκδηλώθηκε η φωτιά, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχουν διαρροές καυσίμων στη θάλασσα, ούτε φαίνεται να διακυβεύεται η σταθερότητα του πλοίου.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση στις 4:12 τα ξημερώματα της Παρασκευής ο καπετάνιος του πλοίου επικοινώνησε με το αρχηγείο του Ομίλου Grimaldi ενημερώνοντας ότι η φωτιά εκδηλώθηκε στο γκαράζ νούμερο 3. Το πλήρωμα του πλοίου επενέβη άμεσα για την κατάσβεση της φωτιάς με τα εποχούμενα οχήματα ενώ ο κυβερνήτης και το προσωπικό του Ομίλου, μέσω της «ομάδας αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών», «ειδοποίησε έγκαιρα για το περιστατικό στις αρμόδιες εθνικές και ελληνικές αρχές και έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση του ατυχήματος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, τηλεφώνησε το πρωί της Παρασκευής στον Διοικητή της Ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας, στρατηγό Τζιουζέπε Ζαφαράνα, για να τον συγχαρεί για τη διάσωση των επιβατών του πλοίου ζητώντας του να εκφράσει εκ μέρους του την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη του στο πλήρωμα του περιπολικού σκάφους «Monte Sperone»,.

Το πλοίο Euroferry Olympia υπό ιταλική σημαία (έτος ναυπήγησης 1995), το οποίο εκτελεί την καθημερινή σύνδεση Μπρίντιζι-Ηγουμενίτσα από την Grimaldi Euromed S.p.A. (εταιρεία Grimaldi Group), είχε αποπλεύσει από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας στη 01:20 (τοπική ώρα) και επρόκειτο να φτάσει στο Μπρίντιζι στις 9 το πρωί.

Οι ιταλικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από την επιχείρηση διάσωσης των επιβατών του πλοίου Euroferry Olympia μετά τη φωτιά που εκδηλώθηκε σε αυτό τα ξημερώματα.

«Παγώνουν» οι μαρτυρίες

Τις δραματικές στιγμές που έζησαν στο πλοίο Euroferry Olympia, περιγράφει στο Newsbomb.gr, μέλος του πληρώματος του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου Euroferry Olympiα «είμαστε σε ένα αλιευτικό σκάφος όλοι οι επιβάτες, φτάνουμε στο λιμάνι της Κέρκυρας. Ζήσαμε δραματικές στιγμές είμαι 26 χρόνια μέσα στα πλοία αυτό δεν μου έχει ξανασυμβεί. Ακούγαμε αλλεπάλληλες εκρήξεις τρέχαμε στους διαδρόμους να σωθούμε. Στο πλοίο υπήρχαν 6 μικρά μωρά που ουρλίαζανε, δεν ξέραμε τι να κάνουμε», δήλωσε ο κ. Ηλίας Οικονομόπουλος στο Newsbomb.gr. Συνέχισε λέγοντας πως, «η φωτιά ξεκίνησε από φορτηγό στο κατάστρωμα 4. Από ότι άκουσα η φωτιά ξεκίνησε από την θέρμανση ενός φορτηγού και ήταν σταθμευμένα κοντά κοντά τα αυτοκίνητα και έγιναν και εκρήξεις».

Ο Ανδροκλής Χαλκιάς, οδηγός φορτηγού, που το όχημά του βρισκόταν στο φλεγόμενο γκαράζ μιλώντας στο Newsbomb.gr, ανέφερε πως το πλοίο έφυγε από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας στις 01:50 και στις 04:30 τα ξημερώματα τον ξύπνησαν οι καμαρώτοι και τον ενημέρωσαν ότι εκδηλώθηκε φωτιά στο πλοίο. «Η φωτιά ξεκίνησε από το 2ο κατάστρωμα. Κοιμόμασταν στις καμπίνες και μας ξύπνησαν οι καμαρώτοι. Κάποια στιγμή έγινε και black out», είπε αρχικά και πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει αν υπάρχουν άνθρωποι που κοιμόντουσαν μέσα στα φορτηγά, αν και «πολλές φορές συμβαίνει να κοιμούνται μέσα αν και απαγορεύεται».

Ο ψαράς Νίκος Μπαρδής, ειδοποιήθηκε από το λιμεναρχείο της Παλαιοκαστρίτσας στις 6.00 το πρωί και έσπευσε με τη βάρκα του, από τους πρώτους, γύρω στις 8.00, κοντά στο φλεγόμενο πλοίο. Ο κ. Μπαρδής μιλώντας στο Newsbomb.gr περιέγραψε τα όσα έβλεπε στα ανοιχτά της Ερεικούσας. «Δεν πλησιάσαμε το πλοίο που φλέγεται. Κάνουμε έρευνα στην περιοχή. Έχουν έρθει και άλλα σκάφη από το λιμεναρχείο Κέρκυρας, Ηγουμενίτσας, ενώ έχουν έρθει και ιταλικά καράβια».

Τέσσερις επιβάτες του πλοίου στο νοσοκομείο - Μεταφέρεται και ένα μωρό

Η επιχείρηση διάσωσης των επιβαινόντων και η μεταφορά τους στο λιμάνι του νησιού είναι σε πλήρη εξέλιξη, με ορισμένους να μεταφέρονται άμεσα στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί τέσσερις επιβάτες στο νοσοκομείο Κέρκυρας, με καρδιολογικά, ορθοπεδικά και αναπνευστικά προβλήματα, ενώ ο διοικητής του νοσοκομείου δήλωσε στην ΕΡΤ ότι ενδέχεται να μεταφερθεί και ένα μωράκι.

Φωτογραφία από την επιχείρηση μεταφορά του τραυματίαΕΡΤ

Να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος του περιστατικού

«Απαιτούμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν εξονυχιστικά το όλο περιστατικό, προκειμένου να χυθεί άπλετο φως, ώστε να μη χρειασθεί στο μέλλον να σημειωθούν ανάλογα περιστατικά» τονίζει σε σημερινή της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, με αφορμή την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα στο υπό ιταλική σημαία και ιταλική πλοιοκτησία επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο "Euroferry Olympia" ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής βορειοανατολικά της νήσου Ερεικούσας, κατά την εκτέλεση του δρομολογίου του από Ηγουμενίτσα προς Πρίντεζι.

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αναφέρει ότι «με επανειλημμένα διαβήματα της και με πληθώρα σχετικών εγγράφων και με ανάλογα δελτία τύπου και καταγγελίες έχει τονίσει και υπογραμμίσει, ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα είναι υπεράνω κάθε πνεύματος επιχειρηματικής κερδοσκοπίας και δεν πρέπει για κανένα λόγο να θυσιάζεται στο βωμό της οποιασδήποτε σκοπιμότητας».

Εκφράζει «την πλήρη συμπαράστασή της στη ψυχική και σωματική ταλαιπωρία των επιβαινόντων και στα μέλη του πληρώματος στο φλεγόμενο πλοίο».

Βίντεο-ντοκουμέντο από τη φωτιά στο πλοίο

«Το ευχάριστο είναι ότι υπάρχουν καλές καιρικές συνθήκες στην περιοχή» είπε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Κώστας Κατσαφάδος. Σύμφωνα με τον ίδιο ο καπετάνιος του πλοίου είπε ότι η φωτιά ήταν μεγάλη.

Επιβάτης του πλοίου μίλησε στο MEGA την ώρα που αποβιβαζόταν από τη σωσίβια λέμβο στο ιταλικό πλοίο που έχει σπεύσει προς βοήθεια του ελληνικού επιβατηγού στο οποίο εκδηλώθηκε φωτιά.

«Γίνεται χαμός όχι κάτι το ιδιαίτερο. 140 άτομα είμαστε στη βάρκα. Μας ξύπνησαν στις 4:30. Η φωτιά από ό,τι είδαμε ήρθε από τα γκαράζ» είπε ο επιβάτης του πλοίου σύμφωνα με τον οποίο ορισμένοι από τους επιβάτες κοιμόντουσαν σε αυτοκίνητα στα γκαράζ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ΟΡΕΝ για την κατάσβεση της φωτιάς αναχώρησαν από λιμάνι της Ηγουμενίτσας πυροσβέστες με ειδικά οχήματα.

Αποκλειστικές εικόνες Newsbomb.gr: Ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού ψάχνει τους αγνοούμενους

Το Πολεμικό Ναυτικό συντονίζει την επιχείρηση με επικεφαλής τη φρεγάτα ΥΔΡΑ και τρία ελικόπτερα των Ενόπλων Δυνάμεων να ελέγχουν την επιχείρηση από αέρος, οι προσπάθειες εστιάζουν πλέον στη διάσωση των εγκλωβισμένων που βρίσκονται ακόμα στο πλοίο.

Όπως θα δείτε και στις εικόνες - ντοκουμέντο του Newsbomb.gr, τα ελικόπτερο Aegean Hawk και AB - 205 του Πολεμικού Ναυτικού και το Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας πετούν συνεχώς πάνω από το Euroferry Olympiα, μη τυχόν και εντοπίσουν κάποιο άτομο το οποίο ενδεχομένως να κατάφερε να βγει στο κατάστρωμα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κανείς.

Δείτε τις αποκλειστικές εικόνες του Newsbomb.gr με τη στιγμή που οι λέμβοι πέφτουν στη θάλασσα:

Το χρονικό

Ο συναγερμός στο λιμενικό σήμανε λίγη ώρα μετά την αναχώρησή του πλοίου EUROFERRY OLYMPIA σημαίας Ιταλίας από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας τα ξημερώματα της Παρασκευής με το πλοίο που είχε αναχωρήσει με προορισμό το Πρίντεζι να πλέει έξω από τη νήσο Ερείκουσα.

Όπως μετέδωσε το MEGA η πρώτη πληροφορία είναι ότι η φωτιά εκδηλώθηκε στο τρίτο κατάστρωμα και εξαπλώθηκε λόγω των εύφλεκτων υλικών.

Στην περιοχή βρίσκονται και επιχειρούν πέντε σκάφη του λιμενικού σώματος και ένα σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής ενώ σπεύδουν η φρεγάτα Ύδρα και τρία ελικόπτερα.

Σημειώνεται ότι στην θαλάσσια περιοχή στην οποία βρίσκεται το πλοίο στο οποίο έχει εκδηλωθεί φωτιά πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι 4 Μποφόρ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βίντεο-ντοκουμέντο από τη φωτιά στο πλοίο στην Ηγουμενίτσα – Η πρώτη μαρτυρία επιβάτη

Πλοίο με 237 επιβάτες έπιασε φωτιά ανοιχτά της Ηγουμενίτσας – Εκκένωση ζήτησε ο πλοίαρχος

Euroferry Olympia: Αυτό είναι το πλοίο στο οποίο εκδηλώθηκε η φωτιά