Γιατί η Απογραφή 2021 ήταν η ακριβέστερη που έγινε ποτέ - Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ στο Newsbomb.gr
«Ο πληθυσμός που έχει μετρηθεί μέχρι στιγμής δεν χωράει σε κανένα υποσύνολο, από αυτά που έχουν απασχολήσει μέχρι τώρα την κοινότητα».
Πηγή: INTIME NEWS
ΕΛΛΑΔΑ

Γιατί η Απογραφή 2021 ήταν η ακριβέστερη που έγινε ποτέ - Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ στο Newsbomb.gr

«Είναι η ακριβέστερη και σωστότερη Απογραφή που έγινε ποτέ», ανέφερε στο Newsbomb.gr o Θάνος Θανόπουλος.

Εδω και μερικές εβδομάδες έληξε η προθεσμία για την Απογραφή την οποία διενήργησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η πρώτη ψηφιακή Απογραφή στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Θάνος Θανόπουλος, μιλώντας στο Newsbomb.gr, ανέφερε πως είναι πολύ ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα. Όπως επεσήμανε, δούλεψε εξαιρετικά καλά η Απογραφή με το «99,2% των κατοικιών να έχουν απογραφεί», ένα αριθμός που είναι εξαιρετικά καλός για τα δεδομένα της χώρας μας σε σχέση με την Απογραφή του 2011.

Ο κ. Θανόπουλος τονίζει ότι «η φετινή Απογραφή δεν έχει καμία σχέση με την Απογραφή του 2011 λόγω ποιότητας». Όπως εξήγησε «ποιότητα εννοούμε την ακρίβεια των στοιχείων και κυρίως το βάθος των στοιχείων, καθώς έχουμε όλες τις μεταβλητές, ενώ έχουν αποφευχθεί διπλοεγγραφές και τριπλοεγγραφές. Είναι η ακριβέστερη και σωστότερη Απογραφή που έγινε ποτέ. Άλλωστε αυτός είναι ο σκοπός της Απογραφής, να καταγράψει τους πάντες».

Μιλώντας αναφορικά για τον πληθυσμό, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ σχολίασε: «Ο αριθμός των συμμετεχόντων στην απογραφή είναι πολύ μεγαλύτερος και συμπεριληπτικός από οποιαδήποτε υποσύνολο του πληθυσμού από αυτά που πρόσφατα αποτέλεσαν στρατόπεδα διαμάχης και αντιπαράθεσης στο δημόσιο διάλογο».

«Η χώρα είναι χωρισμένη σε 97 εποπτείες, με μισές από αυτές να είναι στην Αττική και οι υπόλοιπες να είναι στην περιφέρεια. Δεν είναι συμμετρική η καταγραφή των κατοίκων. Υπάρχουν ακόμα εποπτείες που έχουν περισσότερες κενές κατοικίες από αυτές που περιμέναμε να δούμε. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μείωση του πληθυσμού ή στην ελλιπή καταγραφή κατοικιών ή υπερκαταγραφή πληθυσμού το 2011. Ωστόσο, υπάρχει και περίπτωση να είναι όντως κενές κατοικίες». Για το θέμα των κενών κατοικιών ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει ότι «δεν θα το αφήσουμε έτσι. Θα πάρουμε στοιχεία από τη ΔΕΔΔΗΕ για να ελέγξουμε αν υπάρχει κατανάλωση ρεύματος κατά τη διάρκεια της μέρας στις κενές κατοικίες ώστε να μπορέσουμε να έχουμε τον ακριβή αριθμό των πολιτών που μένει σε κάθε περιοχή».

Θα έχουν πρόστιμο όσοι δεν έχουν απογραφεί;

Ο επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας ρωτήθηκε και για το φαινόμενο των αρνητών της απογραφής και για το αν υπάρχουν σκέψεις για επιβολή προστίμου. Ο κ. Θανόπουλος ήταν κατηγορηματικός στο ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση διαρροής προσωπικών δεδομένων σε οποιονδήποτε δημόσιο φορέα ή ιδιωτική επιχείρηση των στοιχείων που θα προκύψουν από την απογραφή. Όσον αφορά τα πρόστιμα δήλωσε πως: «Δεν θα υπάρξουν πρόστιμα για όσους δεν έχουν απογραφεί. Δεν μας ενδιαφέρει να μαζέψουμε χρήματα, εμείς θέλουμε να καταγράψουμε τα δεδομένα».

Απογραφή ορόσημο για την Ελλάδα

Η Απογραφή του 2021 αναμένεται μελλοντικά να αποτελέσει ορόσημο μιας και σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ θα είναι η τελευταία Απογραφή μέσω της οποίας θα προσεγγιστεί το σύνολο του πληθυσμού και ταυτόχρονα συνέπεσε με τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Είναι άξιο αναφοράς το γεγονός ότι η πρώτη Απογραφή πληθυσμού που έγινε στην Ελλάδα, μετά την Επανάσταση, ήταν η Απογραφή του 1828 όταν κυβερνήτης της Ελλάδας ήταν ο Ιωάννης Καποδίστριας.

Με την Απογραφή αυτή έγινε η εξακρίβωση του πληθυσμού της Χώρας (753.400 κάτοικοι) και ταυτόχρονα η αναδρομική εκτίμηση για τον πληθυσμό της Χώρας το 1821 (938.765 κάτοικοι). Κατά την πιο πρόσφατη Απογραφή, το 2011, ο Μόνιμος Πληθυσμός της Χώρας ανερχόταν σε 10.816.286 άτομα.