ΕΛΛΑΔΑ

Λαγάνα: Τσιμπημένη φέτος η τιμή της - Πού θα κυμανθεί;

Τσιμπημένη φέτος η τιμή της - Που θα κυμανθεί;
Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα αναγκαστούν να βάλουν φέτος οι καταναλωτές, προκειμένου την Καθαρά Δευτέρα να απολαύσουν την παραδοσιακή λαγάνα.
INTIME - ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Καθαρά Δευτέρα: Η τιμή της λαγάνας για το 2022.

Ακριβότερα σε ποσοστό ως και 10% θα προμηθευτούν οι καταναλωτές στην Ελλάδα την παραδοσιακή λαγάνα για την Καθαρά Δευτέρα καθώς οι αρτοποιοί δηλώνουν αδυναμία να απορροφήσουν τις πολύ μεγάλες αυξήσεις σε πρώτες ύλες και ενέργεια.

Οι άρτοποιοί φέτος δηλώνουν ότι θα φουρνίσουν συνολικά γύρω στα 450.000 τεμάχια προκειμένου να τα διαθέσουν προς πώληση. Όπως εξήγησε η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας» Έλσα Κουκουμέρια, με την ανατίμηση αυτή οι αρτοποιοί «δεν θα μεγεθύνουν τα κέρδη τους, αλλά θα περιορίσουν τις μεγάλες τους ζημιές».

Η κα Έλσα Κουκουμέρια ανέφερε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Η τιμή στα άλευρα καταγράφεται φέτος αυξημένη κατά 40% σε σχέση με πέρυσι «και γενικώς οι πρώτες ύλες στα αρτοποιία έχουν ανατιμηθεί σε ποσοστό από 30% έως και 50%».

Σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες των αρτοποιών για την κίνηση στα αρτοποιεία την Καθαρά Δευτέρα, η πρόεδρος του «Προφήτη Ηλία» εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξη, εξηγώντας ότι «πέρυσι και πρόπερσι, λόγω των μέτρων που είχαν επιβληθεί για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού, οι καταναλωτές δεν πήραν μία λαγάνα, αλλά και δύο και τρεις.

H πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης επισήμανε: «Μετά από τέσσερα χρόνια σταθερών τιμών, στα 2 ευρώ/τεμάχιο, φέτος οι καταναλωτές θα προμηθευτούν την Καθαρά Δευτέρα την παραδοσιακή λαγάνα σε τιμή από 2,20 ευρώ/τεμάχιο έως και 3 ευρώ/τεμάχιο. Μόνο το σουσάμι το τελευταίο τετράμηνο το πληρώνουμε ακριβότερα κατά 50 λεπτά/κιλό, με την τιμή του στα 2,25 ευρώ/κιλό, από 1,75 ευρώ/κιλό.

Εάν συμπεριλάβει κάποιος και τις δύο αθόρυβες αυξήσεις στο αλεύρι τον Σεπτέμβριο και την υψηλή του βουτύρου και συνυπολογίσει και τα πάγια έξοδα του αρτοποιείου, αλλά και τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις του επαγγελματία, αντιλαμβάνεται αμέσως ότι η μικρή αυτή αύξηση είναι μονόδρομος».

Η κα Έλσα Κουκουμέρια τόνισε: «Μπορεί μεν την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας, να σχηματίζονται ουρές έξω από τους φούρνους, αλλά «στην τσέπη του φούρναρη ζήτημα να μπαίνουν 10-20 λεπτά/τεμάχιο και το ποσό αυτό δεν αποτελεί καν καθαρό κέρδος, αφού δεν συνυπολογίζονται τα εργατικά και οι οικονομικές υποχρεώσεις. Το 69,5% τουλάχιστο, επί της τιμής του κάθε προϊόντος που πουλάμε, πάει απευθείας στο κράτος».

Στο πλαίσιο αυτό, η κα Κουκουμέρια υπογράμμισε ότι: «Ο φούρναρης ναι μεν θέλει να διατηρήσει ή και να αυξήσει την πελατεία του, αλλά φροντίζει τουλάχιστον να μην βουλιάξει ακόμη πιο βαθιά στα χρέη και στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι ήδη ο νομός Θεσσαλονίκης μετρά κατά 30 λιγότερα αρτοποιεία και πρόσθεσε ότι «από τα εναπομείναντα 616 τα 50 φυτοζωούν, βρίσκονται στο κόκκινο». Επισημαίνεται ότι συνολικά στα αρτοπωλεία του νομού Θεσσαλονίκης κατασκευάζονται και πωλούνται πάνω από 450.000 λαγάνες την Καθαρά Δευτέρα».

Διαβάστε επίσης:

Ακριβή μου, μα παραδοσιακή μου λαγάνα