ΕΛΛΑΔΑ

Έρευνα της Prorata για το Newsbomb.gr: Ποιος ευθύνεται για την ακρίβεια

Έρευνα της Prorata για το Newsbomb.gr: Ποιος ευθύνεται για την ακρίβεια
Η ακρίβεια είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα που προβληματίζουν τους Έλληνες - Ποιος, όμως, ευθύνεται; Οι αναγνώστες του Newsbomb.gr δίνουν την απάντηση
INTIME

Η ακρίβεια είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα που προβληματίζουν τους Έλληνες - Ποιος, όμως, ευθύνεται; Οι αναγνώστες του Newsbomb.gr δίνουν την απάντηση. Γράφει ο Άγγελος Σεριάτος, Επικεφαλής Πολιτικών και Κοινωνικών Ερευνών της Prorata

Με τον πληθωρισμό να καλπάζει και το «καλάθι της νοικοκυράς» να μοιάζει ολοένα και πιο δυσβάσταχτο λόγω των ανατιμήσεων, οι πολίτες καλούνται να βρουν λύση στις αλλεπάλληλες αυξήσεις βασικών αγαθών της καθημερινότητας. Και όλα αυτά σε μία περίοδο, όπου σύμφωνα με τους αναλυτές της αγοράς και τους οικονομολόγους, αναμένονται και νέες ανατιμήσεις προϊόντων, με τις μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις να προβλέπουν πρωτοφανή επισιτιστική κρίση. Σε αυτό το πλαίσιο η νέα έρευνα της Prorata για το Newsbomb.gr διερεύνησε το ζήτημα της απόδοσης ευθυνών ως προς το κύμα ακρίβειας που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 62% των ερωτώμενων θεωρεί πως η ελληνική κυβέρνηση ευθύνεται πολύ για την ακρίβεια του τελευταίου διαστήματος, το 23% αρκετά και το 13% λίγο ή καθόλου. Συνολικά δηλαδή το 85% των ερωτώμενων αποδίδει αρκετά μεγάλο ή πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην κυβέρνηση ως προς το φαινόμενο της καλπάζουσας ακρίβειας.



Αναμενόμενα, το σύνολο σχεδόν όσων αισθάνονται κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και η συντριπτική πλειονότητα όσων αισθάνονται εγγύτερα στο ΚΙΝΑΛ αποδίδουν αρκετά μεγάλο ή πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην ελληνική κυβέρνηση. Ενδεικτικό, ωστόσο, του οριζόντιου χαρακτήρα της απόδοσης σημαντικών ευθυνών στην κυβέρνηση είναι το εύρημα, σύμφωνα με το οποίο όχι μόνο όλες οι ηλικιακές κατηγορίες αλλά και η πλειονότητα (55%) όσων αισθάνονται εγγύτερα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας διατηρεί την άποψη ότι η κυβέρνηση φταίει πολύ ή αρκετά για το τρέχον κύμα ακρίβειας.



Την ίδια στιγμή οι συμμετέχοντες «δείχνουν» για το κύμα ακρίβειας και εξωγενείς παράγοντες, όπως η ενεργειακή κρίση και οι διεθνείς εξελίξεις. Πιο συγκεκριμένα, το 48% πιστεύει πως η ενεργειακή κρίση και οι διεθνείς εξελίξεις ευθύνονται πολύ για τη τρέχουσα ακρίβεια, το 32% αρκετά, ενώ μόλις 14% λίγο ή καθόλου. Και σε αυτή την περίπτωση οι ευθύνες που αποδίδονται στην ενεργειακή κρίση και τις διεθνείς εξελίξεις παρουσιάζουν οριζόντιο χαρακτήρα, ανεξαρτήτως των ιδιαίτερων δημογραφικών ή πολιτικών χαρακτηριστικών των συμμετεχόντων.



Τελικά ποιος φταίει για την γενικευμένη ακρίβεια του τελευταίου διαστήματος; Η κυβέρνηση ή οι διεθνείς εξελίξεις και η ενεργειακή κρίση; Η απάντηση βρίσκεται στη σύγκριση της μερίδας των συμμετεχόντων που αποδίδουν το μέγιστο της ευθύνης στην ελληνική κυβέρνηση με την μερίδα των συμμετεχόντων που αποδίδουν το μέγιστο της ευθύνης σε εξωγενείς παράγοντες: Ενώ το 48% των ερωτώμενων αποδίδει τις μέγιστες ευθύνες για το κύμα ακρίβειας στις διεθνείς εξελίξεις και την ενεργειακή κρίση, το ποσοστό όσων αντίστοιχα αποδίδουν τις μέγιστες ευθύνες στην κυβέρνηση εκτοξεύεται στο 62%. Το συγκεκριμένο συγκριτικό στοιχείο τεκμηριώνει τον ισχυρισμό πως η απόδοση των ευθυνών διαμοιράζεται μεταξύ εξωγενών παραγόντων και κυβέρνησης, με το βέλος της ευθύνης ωστόσο να δείχνει με μεγαλύτερη επιμονή την ελληνική κυβέρνηση.

Και το ενδιαφέρον σε αυτό το εύρημα έγκειται στο γεγονός πως σύμφωνα με την Πολιτική Επιστήμη, όταν παρατηρείται καθολικού χαρακτήρα απόδοση ευθυνών προς μια κυβέρνηση ως προς την διαχείριση κάποιου κορυφαίου ζητήματος η εκλογική τάξη των πραγμάτων τείνει να μεταβάλλεται ραγδαία. Σαφώς δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο, όπως προκύπτει από τα δεδομένα, καθώς ο διαμοιρασμός της ευθύνης είναι ευκρινής. Έχουμε όμως ισχυρές ενδείξεις ότι τα πράγματα μπορούν δυνητικά να οδηγήσουν εκεί. Ο καιρός γαρ εγγύς.

Δείτε την έρευνα της Prorata για το Newsbomb.gr σχετικά με την ακρίβεια

* Άγγελος Σεριάτος,
Επικεφαλής Πολιτικών & Κοινωνικών Ερευνών της Prorata

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα της Prorata για το Newsbomb.gr: Η Ελλάδα να παραμείνει ουδέτερη στον πόλεμο της Ουκρανίας