ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Genesis: Προετοιμασμένες για ακραία φαινόμενα Πολιτική Προστασία και Τοπική Αυτοδιοίκηση

Κακοκαιρία GENESIS με ακραία φαινόμενα
Φωτογραφία αρχείου / InTime

Σε απόλυτο συντονισμό η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με τους περιφερειάρχες των περιοχών που θα «χτυπήσουν» τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Το 112 έτοιμο να προειδοποιήσει τους πολίτες, τι περιμένουν οι ειδικοί από το ξέσπασμα της κακοκαιρίας Genesis.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως με βάση την πρόγνωση των μετεωρολογικών μοντέλων και την ανάλυση της ΕΜΥ, προέκυψαν συμπεράσματα για τον κίνδυνο εκδήλωσης πλημμυρικών φαινόμενων τόσο την Πέμπτη όσο και την Παρασκευή. Όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι, η ατμοσφαιρική διαταραχή φαίνεται να είναι σημαντική και «εμμένουσα» για μεγάλο τμήμα του Ελλαδικού χώρου, ενώ τα πιο επικίνδυνα φαινόμενα – με ραγδαίες βροχές και καταιγίδες – εντοπίζονται χρονικά στη διάρκεια του 24ωρου της Παρασκευής 10 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των αρμοδίων, πλημμύρες γρήγορης απόκρισης (Flash floods) μπορούν να συμβούν σε πολλές πόλεις και οικισμούς της Δυτικής Στερεάς (περιλαμβανομένου μέρους του Ιονίου), Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Θεσσαλίας μέχρι την Πιερία και τις Σποράδες, με σχετικά ήπιο ανάγλυφο και μειωμένη αντιπλημμυρική προστασία.

Σημαντικές πλημμύρες με υπερχείλιση ποταμών και μεγάλων υδατορεμάτων είναι πολύ πιθανόν να συμβούν κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας λόγω της αναμενόμενης μεγάλης διάρκείας των ραγδαίων βροχών, του ήπιου αναγλύφου των παραρεμάτιων περιοχών και των μικρών κλίσεων του υδρογραφικού δικτύου.

Συμπερασματικά, τα φαινόμενα θα είναι έντονα για τη χωρική ζώνη από το Ιόνιο και τη Δυτική Στερεά μέχρι τη Θράκη μέσω Θεσσαλίας. Μεγαλύτερος κίνδυνος σημαντικών πλημμυρών η Θεσσαλία την Παρασκευή 10/ 6.

Όπως έγινε γνωστό, υπήρξε προσωπική επικοινωνία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με κάθε περιφερειάρχη, στους οποίους κοινοποιήθηκαν τα παραπάνω συμπεράσματα. Μάλιστα, έγινε γνωστό ότι θα σταλεί μήνυμα από το 112 σε όλες τις περιοχές που είναι στο «μάτι» της επερχόμενης κακοκαιρίας.

Μάλιστα, στις 19:00 αναμένεται να υπάρξει έκτακτη ενημέρωση για την εκδήλωση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, αναμένεται να προχωρήσει στην ενημέρωση για τα επικίνδυνα φαινόμενα.

Οι συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας

Συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ενόψει της κακοκαιρίας GENESIS απευθύνει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ιδιαίτερα, όπως αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του: «Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα Πέμπτη 09 Ιουνίου 2022 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού με Α.Α 12/2022, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, αναβαθμίζεται σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό στην ανώτερη ατμόσφαιρα που βρίσκεται στην Ιταλία κινείται νότια νοτιοανατολικά με αποτέλεσμα την κακοκαιρία με το όνομα "GENESIS" που θα επηρεάσει κυρίως τη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα από σήμερα Πέμπτη (09-06-2022) έως και το βράδυ του Σαββάτου (11-06-2022) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, μεγάλη συχνότητα κεραυνών και από ισχυρούς ανέμους.

Εξαιτίας των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας επισημαίνει την ανάγκη να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί. Πρόκειται για ένα ακραίο φαινόμενο, στο οποίο οι επιστήμονες έχουν αποδώσει χαρακτηριστικά «κόκκινου συναγερμού».

Απευθύνουμε ισχυρή σύσταση στους πολίτες στις περιοχές που αναμένεται να πληγούν να ακολουθούν πιστά τις παρακάτω βασικές οδηγίες:

  • Αποφεύγουμε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίζουμε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθούμε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
  • Δεν διασχίζουμε ΠΟΤΕ χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα. Για κανέναν λόγο!
  • Παρακολουθούμε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα ενημέρωσης και ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες των Αρχών.

Μένουμε σε επιφυλακή - Ακολουθούμε τις οδηγίες!

Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν:

Την Πέμπτη (09-06-2022)

Από το απόγευμα το βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά, η Μακεδονία, η Θεσσαλία και από τις βραδινές ώρες πιθανώς η Θράκη.

Την Παρασκευή (10-06-2022)

α. Τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η δυτική Πελοπόννησος (κυρίως Αχαΐα και Ηλεία). Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Από τις πρώτες ώρες η Μακεδονία, η Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου και βαθμιαία η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η ανατολική Στερεά και η βόρεια Εύβοια. Το βράδυ τα φαινόμενα στη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά θα εξασθενήσουν.

Το Σάββατο (11-06-2022)

α. Η κεντρική και ανατολική Μακεδονία, η ανατολική Θεσσαλία, οι Σποράδες, η Εύβοια, η Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και βαθμιαία τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

β. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα επηρεαστεί πρόσκαιρα η Ήπειρος, η δυτική Μακεδονία, η Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) και η ανατολική Πελοπόννησος.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Ο καιρός την Παρασκευή

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου και βαθμιαία τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και τη βόρεια Εύβοια νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Το βράδυ τα φαινόμενα στη δυτική Ελλάδα, τη δυτική Μακεδονία, την ανατολική Στερεά και τη δυτική Θεσσαλία θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο έως 7 μποφόρ που από το μεσημέρι στα δυτικά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Θα φτάσει στα βόρεια τους 25 με 27 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 28 με 29 και στα νησιά του Αιγαίου τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στην Αττική κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια του νομού. Οι άνεμοι πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά έως 7 μποφόρ, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 18 έως 28 βαθμούς κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες με τα φαινόμενα να είναι κατά τόπους ισχυρά. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 που το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ και τη θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ 16 και 26 βαθμούς κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ που από το μεσημέρι στα δυτικά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στην δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα και το βράδυ θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ που από το μεσημέρι και από τα βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, ανατολική Πελοπόννησος

Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και τη βόρεια Εύβοια νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Τα φαινόμενα στη δυτική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά το βράδυ θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και ανατολικά και τα νότια τοπικά 7 μποφόρ. Το βράδυ στα βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ

Θερμοκρασία: Από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους και το βράδυ στις Κυκλάδες μεμονωμένες καταιγίδες .

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές από το απόγευμα και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Εύβοια

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και σποραδικές κατά τόπους ισχυρές από το μεσημέρι στα βόρεια τμήματα .

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός το Σάββατο

Στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και βαθμιαία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες τις πρωινές ώρες στις Κυκλάδες και πιθανώς στην Κρήτη, ενώ τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες, πρόσκαιρα ισχυρές στην Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την ανατολική Πελοπόννησο.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα βόρεια τους 23 με 25 και στην υπόλοιπη χώρα τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Κυριακή

Στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και τα νησιά του Αιγαίου και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα το βράδυ θα εξασθενήσουν και στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν. Στα νησιά του Ιονίου γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο βόρειο Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Ο καιρός τη Δευτέρα

Στη δυτική Ελλάδα γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, όπου θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές στην Κρήτη και τα ηπειρωτικά, όπου τις μεσημβρινές και απογευνατινές ώρες θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο έως 6 και πιθανώς τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

Συστάσεις του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενόψει της κακοκαιρίας GENESIS

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

  • Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

  • Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
  • Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
  • Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
  • Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

  • Καταφύγετε σε κτήριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
  • Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
  • Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
  • Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
  • Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
  • Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
  • Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
  • Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.
  • Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας».

Σχετικές ειδήσεις