ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Οι φόβοι για έκτο κύμα και οι φωνές για επαναφορά της μάσκας

Κορονοϊός: Οι φόβοι για έκτο κύμα και οι φωνές για επαναφορά της μάσκας
Θα ληφθούν μέτρα εγκαίρως;
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Η αύξηση των κρουσμάτων προβληματίζει τους επιστήμονες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για έκτο κύμα κορονοϊού μέσα στο καλοκαίρι

Η χαλάρωση των μέτρων προστασίας στους κλειστούς χώρους φαίνεται πως είχε ως συνέπεια την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού. Τι θα γίνει όμως με τον τουρισμό; Τι συνέπειες θα υπάρξουν; Τελικά πόσο σωστή ήταν η απόφαση της ΕΕ να χρησιμοποιούνται προαιρετικά οι μάσκες το καλοκαίρι σε αεροπλάνα, σούπερ μάρκετ, καταστήματα και άλλους χώρους κλειστούς χώρους;

Τον κώδωνα του κινδύνου για 6ο πανδημικό κύμα κρούουν οι επιστήμονες, καθώς σχεδόν όλοι ζητούν να παρθούν μέτρα για να αποτραπούν τα χειρότερα.

Αχιλλέας Γραβάνης: «Η επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης στους κλειστούς χώρους συνωστισμού είναι σοφή και υπεύθυνη απόφαση»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης, σε παρέμβασή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρει πως οι αρμόδιοι οφείλουν σύντομα να επαναφέρουν τη μάσκα σε κλειστούς χώρους, όπως είναι τα αεροπλάνα και τα σούπερ μάρκετ, αν δεν θέλουν να δουν νέα έξαρση της πανδημίας εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Συγκεκριμένα αναφέρει ο καθηγητής:

«Ο αριθμός των κρουσμάτων του κορoνοϊού αναπτύσσει εμφανώς στοιχεία εκθετικής αύξησης που αυξάνουν και την πιθανότητα ενός πρώιμου καλοκαιρινού κύματος των παραλλαγών της Όμικρον. Η επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης ΚΝ95 μάσκας και στα ΜΜΜ μη αστικού τύπου (αεροπλάνα, τρένα, υπεραστικά, τουριστικά λεωφορεία) και στους κλειστούς χώρους συνωστισμού (αεροδρόμια, πολυκαταστήματα, σούπερ μάρκετ) είναι σοφή και υπεύθυνη απόφαση. Τώρα, πριν αγγίξουμε τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα μέσα στην τουριστική περίοδο».

Δ. Παρασκευής, αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ: «Το τελευταίο 10ήμερο παρουσιάζεται αυξητική τάση»

Στο ίδιο μήκος κύματος -ως προς την παραδοχή της αύξησης των κρουσμάτων- είναι και άλλοι ειδικοί, όπως είναι ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Δ. Παρασκευής, αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων, καθώς δηλώνει πως «το τελευταίο 10ήμερο παρουσιάζεται αυξητική τάση ειδικά στην Αττική αλλά και σε τουριστικούς προορισμούς».

Τζανάκης στο Newsbomb.gr: «Είμαστε στην απαρχή του 6ου κύματος»

Μετά από μια περίοδο 10 εβδομάδων κατά την οποία μειώνονταν τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ευρώπη έφτασε στο τέλος της και ένα νέο κύμα μολύνσεων είναι αναπόφευκτο, αν οι πολίτες δεν τηρήσουν τα ατομικά μέτρα προστασίας.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μιλώντας στο Newsbomb.gr αναφέρθηκε στη νέα έξαρση του κορονοϊού με φόντο την επικράτηση νέων μεταλλάξεων.

«Εδώ και μέρες έχουμε προειδοποιήσει ότι επίκειται μία έξαρση. Είμαστε στην απαρχή του 6ου κύματος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε χαλαρώσει», ανέφερε αρχικά.

Για τα στελέχη Όμικρον 4 και Όμικρον 5, ο κ. Τζανάκης είπε πως «έχουν επικρατήσει σχεδόν πλήρως πλέον, και αυτή τη στιγμή το 30 – 40% του πληθυσμού, υπάρχει μία εικόνα αυξανόμενου δείκτη μεταδοτικότητας, και είναι ο κεντρικός τομέας Αθηνών, όλη σχεδόν η Αττική, ο Πειραιάς, η Κρήτη. Μιλάμε για ένα ποσοστό που έχει ανοδική τάση. Πολλά κρούσματα δεν προσμετρώνται, καθώς δεν δηλώσουν τα τεστ, δεν κάνουν rapid. Εάν έκαναν όλοι rapid τότε δεν θα μιλούσαμε για 9.000 κρούσματα, αλλά για 15.000 κρούσματα ημερησίως. Ωστόσο, εάν αυτά τα στελέχη ακολουθήσουν το μοτίβο της Όμικρον 2 τότε δεν θα έχουμε πίεση στο υγειονομικό σύστημα», πρόσθεσε.

«Σε ότι αφορά τα μέτρα, θα πρέπει όλοι να τηρήσουμε το μέτρο της ατομικής ευθύνης και διατηρήσουμε τη μάσκα όπου νιώθουμε ανασφάλεια», κατέληξε.

Εξαδάκτυλος στο Newsbomb.gr: Ανησυχούμε για το 6ο κύμα κορονοϊού - Ορόσημο η 15η Σεπτεμβρίου

Την αύξηση κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες επισήμανε στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τονίζοντας ότι το φαινόμενο είναι υπό παρακολούθηση αλλά προς το παρόν δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας.

Σχεδόν δύο εβδομάδες από την άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας σε κλειστούς χώρους, σχολεία, καταστήματα κλπ, τα κρούσματα κορονοϊού δείχνουν πλέον σαφείς ενδείξεις ανόδου.

Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο: "η αύξηση είναι μικρή και δεν έχουμε πρόγνωση από τα λύματα για περεταίρω αύξηση εκτός από τη Θεσσαλονίκη. Σε άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία είχαν αύξηση αλλά δεν φαίνεται να κορυφώνεται ως κύμα".

Και πρόσθεσε: "στεκόμαστε στο γεγονός ότι με την Όμικρον κάποιος επαναμολύνεται και στο ότι τα εμβόλια μας προστατεύουν από βαριά νοσηση. Οπότε λέμε ότι αυτά τα μέτρα που συστήνονται πρέπει να τα τηρούμε και δεν χρειάζονται πρόστιμα. Από μόνοι μας μπορούμε να βάζουμε μάσκα όπου χρειάζεται".

Όσον αφορά το φθινόπωρο ο κ. Εξαδάκτυλος επεσήμανε ότι: "δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι θα συμβεί και αν η αύξηση των κρουσμάτων θα είναι μεγάλη. Οπότε ότι λέμε τώρα μπορεί να αλλάξει. Το στοίχημα είναι να μην ξαναπιεστεί το σύστημα υγείας. Αν υπάρξει πίεση τότε θα πρέπει να ληφθούν μέτρα. Γι' αυτό έχει τεθεί και η ημερομηνία της 15ης Σεπτεμβρίου. Τα δύο προηγούμενα χρόνια παρατηρήσαμε ότι αύξηση υπήρξε στις αρχές Οκτωβρίου οπότε χρειαζόμαστε 15 ημέρες πριν να ληφθούν μέτρα πρόληψης".

Πλεύρης: Θα υπάρξει θερινό κύμα κορονοϊού

«Θα υπάρχει ένα θερινό κύμα που δεν θα μας επηρεάσει» δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κληθείς να σχολιάσει την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και στην Ελλάδα.

Παρόλα αυτά, όμως, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κάποιο μοντέλο που να δείχνει την ανάγκη επιστροφής των μέτρων που έχουν αρθεί αν και ζήτησε από τις ευάλωτες ομάδες «να τηρούν κάποια μέτρα αυτοπροστασίας».

«Περιμέναμε την αύξηση αυτή και είναι λογικό καθώς έχουμε μεταλλάξεις που είναι πιο μεταδοτικές άρα είναι ανούσια τα περιοριστικά μέτρα» είπε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης.

Εξηγώντας γιατί συμβαίνει αυτή η αύξηση των κρουσμάτων – την Τετάρτη καταγράφηκαν σχεδόν 10.000 κρούσματα στην Ελλάδα – ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι οι ειδικοί σημειώνουν δύο χαρακτηριστικά:

  • Ένα σοβαρό ποσοστό επαναλοιμώξεων
  • Εμφανίζονται υπομεταλλάξεις της μετάλλαξης Όμικρον που έχουν ένα χαρακτηριστικό ότι δεν προστατεύεται από αυτές κάποιος που έχει νοσήσει από την Όμικρον

Βάσει των όσων λένε οι ειδικοί ο υπουργός Υγείας παρατήρησε ότι από τις υπομεταλλάξεις αυτές «δεν υπάρχει ασφάλεια από τη νόσηση αλλά υπάρχει ασφάλεια από τη σοβαρή νόσηση».

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη «αυτή τη στιγμή σε όλα τα μοντέλα που τρέχουμε δεν φαίνονται δυναμικές που θα πιέσουν το σύστημα υγείας για νέα μέτρα. Δεν συμβαίνει τα κρούσματα να μεταφράζονται σε τόσες νοσηλείες που θα πιέσουν το ΕΣΥ».

Ερωτηθείς στον ΣΚΑΪ για το πώς θα κυλήσει το καλοκαίρι, ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι «θα έχει αυξομειώσεις αλλά δεν θα υπάρξει πίεση στο σύστημα υγείας αλλά από τον Σεπτέμβριο είμαστε προετοιμασμένοι όλα τα κράτη-μέλη ακόμα και με αυτές τις μεταλλάξεις ότι σίγουρα θα υπάρξει ένας σχεδιασμός γιατί θα υπάρξει άνοδος κρουσμάτων».

Στην ερώτηση, τέλος, ποιο θα είναι το πρώτο μέτρο που θα επιστρέψει, ο υπουργός Υγείας απέφυγε να απαντήσει διευκρινίζοντας πως όλα θα κριθούν αναλόγως της πίεσης στο ΕΣΥ «μπορεί να υπάρξουν πολλά μέτρα, μπορεί και τίποτα».

Κορονοϊός: Υπερδιπλασιάστηκαν τα κρούσματα σε 15 ημέρες

την 1η Ιουνίου τα κρούσματα του κορονοϊού που κατέγραφε ο ΕΟΔΥ ήταν 4.026, στις 8 Ιουνίου ήταν 4.496 αλλά χθες, Τετάρτη (15/06) είχαν φτάσει τα 9.288. Την ίδια ώρα επικίνδυνα προς τη μονάδα κινείται και ο ρυθμός μετάδοσης της λοίμωξης, Rt ο οποίος εκτιμάται σε 0,97 σε πανελλαδικό επίπεδο αν και το ανώτατο σημείο της για ορισμένες περιοχές είναι και στο 1,03.

Την πρώτη ημέρα χαλάρωσης των μέτρων, την 1η Ιουνίου, ο αντίστοιχος δείκτης εκτιμάτο σε 0,89 με τα ανώτατα επίπεδα να μην ξεπερνούν τη μονάδα.

Για την ώρα, πάντως, η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού δεν έχει οδηγήσει σε αύξηση στον αριθμό των θανάτων ή των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ όπως προκύπτει από τις εκθέσεις του ΕΟΔΥ καθώς από τους 130 διασωληνωμένους και τους 9 θανάτους της 1ης Ιουνίου, δεκαπέντε ημέρες μετά οι αριθμοί αυτοί είναι 15 θάνατοι και 105 διασωληνωμένοι.

Ωστόσο, όπως έχουν επισημάνει στις προηγούμενες φάσεις της πανδημίας οι ειδικοί, ο αριθμός των ασθενών, των διασωληνωμένων και των θανάτων ακολουθεί με διαφορά περίπου δύο εβδομάδων την άνοδο του αριθμού των κρουσμάτων όταν αυτή καταγράφεται.