ΕΛΛΑΔΑ

Ρούλα Πισπιρίγκου: Στον προθάλαμο του εισαγγελέα για τους θανάτους Μαλένας και Ίριδας

Ρούλα Πισπιρίγκου: Στον προθάλαμο του εισαγγελέα για τους θανάτους Μαλένας και Ίριδας
Τα επόμενα βήματα στην υπόθεση μετά το πόρισμα των ιατροδικαστών 
INTIME

Πάτρα: Τα επόμενα βήματα στην υπόθεση μετά το πόρισμα των ιατροδικαστών 

Στην τελική ευθεία για τον καταλογισμό των ποινικών ευθυνών στην υπόθεση θανάτων της 3,5 ετών Μαλένας και της 6 μηνών Ίριδας βρίσκονται πλέον οι δικαστικές αρχές.

Η προσωρινά κρατούμενη για την ανθρωποκτονία της κόρης της Τζωρτζίνας, Ρούλα Πισπιρίγκου, μετά την κατάθεση του πορίσματος των ιατροδικαστών Νίκου Καρακούκη και Νίκου Καλογρηά για το θάνατο των άλλων δυο παιδιών της οικογένειας, αναμένεται να κληθεί πλέον ως ύποπτη σε ανωμοτί εξηγήσεις.

Σημειώνεται, ότι οι εισαγγελείς Αντώνης Ελευθεριάνος και Απόστολος Ανδρέου, που έχουν χρεωθεί την έρευνα, είχαν αναθέσει της διεξαγωγή της στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών, στο οποίο κατατέθηκε και το πόρισμα των ιατροδικαστών που «βλέπει» εγκληματική ενέργεια πίσω από τους θανάτους της Ίριδας και της Μαλένας. Ωστόσο, το πόρισμα αυτό δεν έχει παραληφθεί από τους εισαγγελείς που περιμένουν ολοκληρωμένο το φάκελο της υπόθεσης.

Μετά την κατάθεση του πορίσματος και τις καταθέσεις των συγγενών, οι εισαγγελείς εξετάζουν -εφόσον στο πόρισμα γίνεται λόγος για ασφυκτικό θάνατο των παιδιών- πρόσωπα που ήταν κοντά τους. Με αυτό το σκεπτικό θεωρείται βέβαιο ότι η μητέρα τους Ρούλα Πισπιρίγκου θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις ως ύποπτη στους αστυνομικούς, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο με την ίδια ιδιότητα -και όχι αυτή του μάρτυρα- να καταθέσει και η αδελφή της Ρούλας Πισπιρίγκου, Δήμητρα, αφού ήταν παρούσα στο θάνατο της μικρής Ίριδας.

Υπενθυμίζεται, ότι η Δήμητρα Πισπιρίγκου είχε ήδη δώσει κατάθεση όταν πέθανε βρέφος, περιγράφοντας: «Περί ώρα 11.30 της σήμερα 21/3/2022 η αδερφή μου και μητέρα του παιδιού, μου ζήτησε να πάω να ξυπνήσω το μωρό για να το ταΐσουμε και μετά να πάμε βόλτα. Μπήκα στο δωμάτιο και πιάνοντας το χεράκι του το ένιωσα παγωμένο. Ενστικτωδώς τότε έπιασα το στήθος του και τότε κατάλαβα ότι δεν ανασαίνει. Τρέχοντας πήγα στην κουζίνα και φώναξα στην αδερφή μου για βοήθεια. Ξεκίνησα κατευθείαν Κάρπα και τεχνητή αναπνοή και ζήτησα από την αδερφή μου να έρθει και αυτή να με βοηθήσει για να καλέσω το ΕΚΑΒ. Ώρα 11.37 κάλεσε το ΕΚΑΒ και ώρα 11.42 παρελήφθη από τη μονάδα για μεταφορά για μεταφορά στο νοσοκομείο. Όλο αυτό το λίγο χρονικό διάστημα τόσο εγώ όσο και η αδελφή μου κάναμε συνεχώς μαλάξεις στο μωρό, καθώς και τεχνητή αναπνοή. Στο Καραμάνδειο νοσοκομείο Πατρών που μεταφέρθηκε το παιδί δυστυχώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Δεν μπορώ να φανταστώ την αιτία που πέθανε το μωρό. Δεν μπορώ να καταλογίσω κάπου ευθύνη».

Μετά την ολοκλήρωση των καταθέσεων και τη λήψη εξηγήσεων, ο φάκελος θα κλείσει και θα σταλεί στους δυο έμπειρους εισαγγελείς, οι οποίοι θα τον μελετήσουν και θα καταλήξουν σχετικά με το εάν, σε βάρος ποιων προσώπων, αλλά και για ποια αδικήματα πρέπει να ασκηθούν διώξεις. Στην περίπτωση που ασκηθεί δίωξη σε βάρος της Ρούλας Πισπιρίγκου, τις επόμενες ημέρες θα περάσει το κατώφλι ανακριτή προκειμένου να απολογηθεί. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το εάν η έρευνα θα ανατεθεί στην 18η ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα που χειρίζεται την υπόθεση θανάτου της Τζωρτζίνας ή εάν η υποθέσεις θα χωριστούν σε διαφορετικούς ανακριτές, καθώς η πρώτη βρίσκεται κοντά στο κλείσιμο της υπόθεσης και της παράδοσης του φακέλου σε εισαγγελέα.

Το πόρισμα Καρακούκη - Καλόγρηα

Προάγγελος ραγδαίων εξελίξεων στην υπόθεση των θανάτων των τριών παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη είναι το πόρισμα που κατατέθηκε χθες στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής.

Οι ιατροδικαστές Καρακούκης και Καλογρηας μελετώντας το φωτογραφικό υλικό, τους ιατρικούς φακέλους των δύο παιδιών, τις νέες τοξικολογικές εξετάσεις και τις εκθέσεις θανάτου που συνέταξαν οι ιατροδικαστές Αγγελική Τσιόλα και Χριστίνα Τσάκωνα οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι τα δύο παιδιά δεν έφυγαν από τη ζωή από παθολογικά αίτια αλλά και πως ο θάνατος τους οφείλεται στον ίδιο μηχανισμό και είναι ασφυκτικός.

Κατά τους ιατροδικαστές, υπήρχε ανθρώπινος παράγοντας που επέφερε τον θάνατο των δύο κοριτσιών. Σύμφωνα με πληροφορίες στο πόρισμα αναφέρεται πως «ο συνδυαστικός αποκλεισμός, παθολογικών αιτιών θανάτου, οδηγεί, σύμφωνα και πάλι με τη μεθοδολογία εργασίας, στον βίαιο μηχανισμό θανάτου. Εν συνεχεία, με δεδομένο τον μηχανισμό επίδρασης μηχανικού, ηλεκτρικού ή άλλου παράγοντα, καθώς και δηλητηρίασης, η διαγνωστική προσέγγιση κατευθύνεται στο στερητικό ασφυκτικό μηχανισμό θανάτου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τον ασφυκτικό μηχανισμό ως αιτία θανάτου επιβεβαιώνουν τα εξής νεκροψιακά/παθολογοανατομικά/φωτογραφικά ευρήματα:

-Εκδορές κατά το ριζορίνιο και εντύπωμα στη δεξιά παρεία κατά τον νεκροψιακό έλεγχο της Μαρίας Ελένης Δασκαλάκη και την επισκόπηση των φωτογραφιών.

-Κακώσεις εν ζωή γενόμενες στοματικού βλεννογόνου άνω χείλους στόματος κατά τον νεκροψιακό έλεγχο του αβάπτιστου θήλεος και την επισκόπηση των φωτογραφιών, σε συνδυασμό με το ανευρεθέν πανάκι που έφερε ικανή ποσότητα αίματος».

«Ποιο από τα 2 πορίσματα να υιοθετήσουμε;»

Το δικό της σχόλιο έκανε μέσω του συνηγόρου της Όθωνα Παπαδόπουλου η Ρούλα Πισπιρίγκου, που εμφανίζεται να αμφισβητεί το νέο πόρισμα των ιατροδικαστών. Ο κ. Παπαδόπουλος μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή σχολίασε: «Ποιο από τα δύο πορίσματα πρέπει να υιοθετήσουμε και γιατί; Το πρώτο ιατροδικαστικό πόρισμα, Τσιόλα - Τσάκωνα ανέφερε σαν αιτία θανάτου την αγενεσία φλεβόκομβου και το πνευμονικό οίδημα, ενώ για την Μαλένα την υπατική ανεπάρκεια. Επιτρέπεται δεύτερος βαθμός κρίσης σε νεκροψία; Μπορούμε να βασιστούμε στο πόρισμα δύο ανθρώπων που εξέτασαν έγγραφα και όχι τους επιστήμονες που έκαναν τις νεκροτομές στα παιδιά;».

Σχολιάζοντας το περίφημο πανάκι που βρέθηκε δίπλα στη μικρή Ίριδα σημείωσε σε άλλη τηλεοπτική εκπομπη: «το βασικό πειστήριο είναι αυτό το πανάκι από το ατυχές περιστατικό με την μικρή Ίριδα. Είναι ένα στοιχείο που η ίδια έδωσε στις Αρχές. Εάν έφερε κάποιο για την ίδια κακοποιητικό στοιχείο, γιατί να το θέσει υπόψη των Αρχών; Εάν είχε κάνει κάποια εγκληματική ενέργεια, σκοπός της θα ήταν να εξαφανίσει τα πειστήρια και όχι να τα εμφανίσει στις Αρχές».

Οι καταθέσεις συγγενών

Για περισσότερες από 4 ώρες κατέθετε στο Αστυνομικό Τμήμα Δυτικής Αχαΐας, η μητέρα της Ρούλας Πισπιρίγκου, Ελένη Λεγάτου. Σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο βρέθηκαν οι σχέσεις της Ρούλας Πισπιρίγκου με τον Μάνο Δασκαλάκη, αναφέρθηκε στα προβλήματα του ζευγαριού και απέκλεισε το ενδεχόμενο η κόρη της να έκανε κακό στα εγγόνια της. «Μπορούσα να κάνει κακό στον εαυτό της αλλά όχι στα παιδιά της. Ήταν πρότυπο μητέρας» φέρεται να είπε.

Το κατώφλι του ίδιου αστυνομικού τμήματος πέρασε και ο πατριός της Ρούλας Πισπιρίγκου, η κατάθεση του οποίου διήρκησε περίπου τρεις ώρες, ενώ φέρεται κι εκείνος να στέκεται στο πλευρό της.