ΕΛΛΑΔΑ

Κάσος: Ταλαιπωρία για μια ακτινογραφία - Το διαχρονικό πρόβλημα στελέχωσης ιατρών στα ακριτικά νησιά

Κάσος
Το νησί της Κάσου

Κάσος: Ταλαιπωρία δίχως τέλος και με πολύ κόστος για μια… ακτινογραφία. Ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Δωδεκανήσιων σωματείων, Γιάννης Φραγκούλης μιλάει στο Newsbomb.gr για τις παθογένειες χρόνων και τις αδιέξοδες προσπάθειες επίλυσης τους.

Κάσος, ένα ακόμα νησί το οποίο χαρακτηρίζεται από έλλειψη ιατρικού προσωπικού και εκατοντάδες νησιώτες κρέμονται στη τύχη τους… μη και συμβεί κάτι με την υγεία τους.

Το πρόβλημα αυτό από το οποίο πάσχει τόσο η Κάσος όσο και πολλά ακόμα μικρά νησιά ήρθε να υπενθυμίσει ένα νέο περιστατικό, με μία γυναίκα η οποία έσπασε τα χέρια της σε ατύχημα και χρειάστηκε να μεταφερθεί στην Κάρπαθο για να κάνει ακτινογραφίες, αφού το ακριτικό νησί αν και έχει ακτινογραφικό μηχάνημα, δεν έχει άνθρωπο να το λειτουργήσει.

Ταξίδι για μια ακτινογραφία

Η Ηρωδία Βιντιάδη, είναι η ασθενής που ανέδειξε το πρόβλημα έλλειψης τεχνολόγων ιατρικών εργαστηρίων στο νησί της Κάσου. Πριν λίγες ημέρες έσπασε τα χέρια της. Αν και υπήρχε μηχάνημα ακτινογραφίας δεν υπήρχε άνθρωπος να το χειριστεί. Έτσι σύμφωνα με όσα είπε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του MEGA, αναγκάστηκε να ταξιδέψει αεροπορικώς στην Κάρπαθο το απόγευμα, ώρες μετά τον τραυματισμό της και να επιστρέψει την επόμενη ημέρα με σκάφος στο νησί. Εν συνεχεία χρειάστηκε να ταξιδέψει στον Πειραιά άλλες 24 ώρες εν πλω, όπου εκεί θα την περίμενε η αδερφή της για να πάνε στο νοσοκομείο.

Όπως η ίδια είπε στην Κάσο της δόθηκαν μεν οι πρώτες βοήθειες ωστόσο δεν ήταν επαρκή λόγω της σοβαρότητας του προβλήματος. «Έμεινα μέσα στο νοσοκομείο γιατί είχα αφόρητους πόνους, έπρεπε να πάρω παυσίπονα» ανέφερε. Λόγω της κατάστασης της υγείας της, η 70χρονη γυναίκα χρειαζόταν και συνοδό.

Το κόστος… μιας ακτινογραφίας

Για να καταφέρει η κ. Βιντιάδη να βγάλει την ακτινογραφία στο νοσοκομείο της Καρπάθου χρειάστηκε να πληρώσει:

  • Αεροδρόμιο Κάσου – αεροδρόμιο Καρπάθου, 100 ευρώ
  • Αεροδρόμιο Καρπάθου – νοσοκομείο – ξενοδοχείο με ταξί, 50 ευρώ
  • Διανυκτέρευση, 80 ευρώ
  • Διατροφή για 2 ημέρες, 80 ευρώ
  • Λιμάνι Καρπάθου – λιμάνι Κάσου, 20 ευρώ

«Μια πολύ οδυνηρή ιστορία δεν θέλω ούτε να την θυμάμαι. 100 ευρώ ήταν τα εισιτήρια αεροπορικώς και το δικό μου και της συνοδού μέχρι την Κάρπαθο για Κάσο», τόνισε.

Πρόεδρος ομοσπονδίας Δωδεκανήσιων σωματείων στο Newsbomb.gr: «Παθογένειες χρόνων που πρέπει να λυθούν»

Για την έλλειψη ιατρικού και τεχνο-ιατρικού προσωπικού μίλησε αποκλειστικά στο Newsbomb.gr, ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Δωδεκανήσιων Σωματείων από την Κάσο, Φραγκούλης Γιάννης και τόνισε το χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει τόσο η Κάσος όσο και πολλά μικρά και ακριτικά νησιά.

«Στα μικρά νησιά δυστυχώς ενώ υπάρχουν ακτινολογικά μηχανήματα και μάλιστα μεγάλου κόστους δεν υπάρχει τεχνικό προσωπικό για να εργαστεί. Δεν υπάρχουν ακτινολόγοι. Όταν υπάρχει υπόνοια θα πρέπει να μεταφέρεται σε άλλο μέρος», είπε ο πρόεδρος επισημαίνοντας ότι «Υπάρχει ένα κενό νόμου, το οποίο δυστυχώς δεν αντιμετωπίζεται μακροχρόνια. Δεν υπάρχει αρμόδιο προσωπικό για τα μηχανήματα. Δε δίνεται η δυνατότητα σε κάποιο άλλο προσωπικό με κάποια εκπαίδευση. Υπάρχει αυτό το αδιέξοδο», τόνισε ο πρόεδρος.

Το πρόβλημα αυτό προκαλεί μεγάλη ανασφάλεια σε μόνιμους κατοίκους και συνταξιούχους, οι οποίοι θέλουν να μείνουν στα αστικά κέντρα, ωστόσο αναγκάζονται μιας και οι μικροί τόποι δεν προσφέρουν το αίσθημα ασφάλειας.

«Φοβερή περιπέτεια για τη γυναίκα με δύο χέρια στον γύψο»

Σχετικά με το περιστατικό της κ. Βιντιάδη ο κ. Φραγκούλης δήλωσε: «Ήταν φοβερό αυτό που συνέβη. Ήταν αναγκασμένη να περιμένει το αεροπλάνο της γραμμής. Ώσπου να μεταφερθεί και να πάει στο νοσοκομείο τα χέρια της είχαν ψιλοκολλήσει πρόχειρα και ο γιατρός αναγκάστηκε να τα ξανασπάσει για να τα φέρει στη θέση τους και να της βάλει τον γύψο. Η γυναίκα χρειάστηκε να πάρει παυσίπονα και αγωγή. Επέστρεψε με το μικρό σκάφος στην Κάσο και επειδή ήταν τέλος του μήνα και υπάρχει πληρότητα του καραβιού προς Πειραιά βρέθηκε άτομο να της παραχωρήσει το κρεβάτι στο πλοίο. Στον Πειραιά την περίμενε η αδερφή της να την πάει στο νοσοκομείο. Φοβερή περιπέτεια για την κ. Βιτιάδη με δυο χέρια στον γύψο. Κινδύνεψε».

Ο αγώνας της ομοσπονδίας για να εισακουστούν τα προβλήματα στα ακριτικά νησιά

Μάλιστα ο ίδιος τονίζει ότι σαν ομοσπονδία συλλέγουν τα προβλήματα από κάθε νησί και μεταφέρουν στη δεύτερη υγειονομική περιφέρεια συγκεντρωτικά όλα τα ζητήματα ανά διαστήματα. Ωστόσο «υπάρχει διαχρονική ανεπάρκεια στην επίλυση προβλημάτων».

Η στελέχωση ιατρικού προσωπικού είναι ένα από τα μεγαλύτερα θέματα καθώς τους αποσπούν με διάθεση για μικρά χρονικά διαστήματα στα νησιά με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνει ο κάθε ιατρός να έχει εικόνα για κάθε ασθενή και έτσι ο κίνδυνος αυξάνεται μέχρι ο ειδικός να έχει εικόνα της υγείας του πολίτη. Αν δε γνωρίζει τα περιστατικά, δεν έχει εκείνη την ώρα την πολυτέλεια και τα μέσα. Δυστυχώς είναι μια «αλυσίδα προβλημάτων που δεν αντιμετωπίζεται όπως θα έπρεπε

Για τα μέτρα που έχουν προτείνει διαχρονικά ο κ. Φραγκούλης εξηγεί ότι δεν έχουν εισακουστεί πολλά από αυτά, όμως τα σωματεία συνεχίζουν να βρίσκονται δίπλα στους πολίτες και να βοηθούν με κάθε τρόπο. «Θα μαζέψουμε τις εκκρεμότητες από τα διάφορα ιατρεία και θα πιέσουμε προς το υπουργείο ΔΙΠΕ, τοπικούς βουλευτές και περιφέρεια».

Λάθος χειρισμοί από τους αρμόδιους και «συναρμόδιους»: Βρίσκονται άνθρωποι που γνωρίζουν μόνο θεωρητικά και όχι βιωματικά

Ένα ακόμα πρόβλημα είναι οι λάθος χειρισμοί των αρμοδίων και των «συναρμοδίων», τους οποίος ο πρόεδρος αποκαλεί ως όρο «ανέκδοτο». Κάνει γνωστό ότι υπάρχει ειδική επιτροπή στη Βουλή για τις απομακρυσμένες περιοχές και πως μέσα σε αυτή βρίσκονται άνθρωποι που γνωρίζουν τα προβλήματα μόνο θεωρητικά και όχι βιωματικά. «Θα πρέπει να εισακούγονται προτάσεις από ανθρώπους που έχουν βιώματα και θέσεις, γιατί το να ασχολείται κανείς σε θεωρητική βάση όσο μορφωμένος και έξυπνος να είναι, διαφέρει από να έχει εικόνα του προβλήματος».

Ο κ. Φραγκούλης έκανε γνωστό επίσης ότι στη Ρόδο, ένα νησί με αρκετές αφίξεις τουριστών έχει μία και μοναδική αναισθησιολόγο στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, οι οποία κάνει συνολικά 21 εφημερίες τον μήνα. «Τι θα γίνει εάν κάνει λάθος η αναισθησιολόγος. Σε ποιον θα ρίξουν όλο το φταίξιμο; Θα ήταν πολυτέλεια να είχαμε τρεις αναισθησιολόγους», επισήμανε γεμάτος αγωνία ο πρόεδρος.

Στο τέλος ο κ. Φραγκούλης Γιάννης αφήνει μόνο μια φράση να ειπωθεί: «Παθογένειες που πρέπει να λυθούν».