Ο πατήρ Σάββας Κυράζογλου
Ο πατήρ Σάββας, στέλνει μήνυμα μέσω της τραπ μουσικής
Πηγή: YouTube
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο παπά-Σάββας Κυράζογλου «τραπάρει» και κάνει θραύση στο ΥouΤube

Ο πατήρ Σάββας Κυράζογλου εξηγεί στο Newsbomb.gr πώς η τραπ μουσική τον βοηθάει να επικοινωνήσει με τους νέους ανθρώπους. 

«Όλα για το χρήμα, όνειρα χαμένα στην Ιθάκη τους θα μείνουνε για πάντα θαμμένα, κόντρες με το Car στην Εθνική, το παίζεις Star, είσαι με τον νικητή». Ναι, καλά καταλάβατε, πρόκειται για στίχους από τραπ τραγούδι. Δημιουργός και ερμηνευτής τους είναι ο πατήρ Σάββας Κυράζογλου.

Ο πάτερ Σάββας ιερουργεί στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στην Καβάλα και η μεγάλη του αγάπη δεν είναι άλλη από τα παιδιά. Ο ίδιος ασχολήθηκε με τη νέα τάση της μουσικής για να έρθει πιο κοντά τους, δείχνοντας πως η τραπ έχει ρυθμό και μπορεί να σταθεί χωρίς βωμολοχίες.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Κάποια στιγμή άκουσε την κόρη του να τραγουδάει στους ρυθμούς της τραπ και της ραπ μουσικής. Οι στίχοι έλεγαν για ναρκωτικά, όπλα και μιλούσαν υποτιμητικά για τις γυναίκες. Αυτό δεν άρεσε καθόλου στον πάτερ Σάββα Κυράζογλου και έτσι αποφάσισε να γράψει τραπ τραγούδια αλλά με δικούς του στίχους, καθώς θεωρεί πως η μουσική είναι γλώσσα επικοινωνίας. Το αποτέλεσμα; Να κάνει θραύση στο ΥouΤube.

Μάλιστα αυτή την στιγμή το τελευταίο του τραγούδι μετρά περισσότερο από 62.000 προβολές.

Στη συνέντευξή του στο Newsbomb.gr δηλώνει χαρούμενος γιατί μιλά στη γλώσσα των νέων για τις αξίες της ζωής, ενώ ταυτόχρονα τονίζει μέσα από τη μουσική του ότι εφήμερες απολαύσεις ελλοχεύουν σοβαρούς κινδύνους.

Όταν δεν λειτουργείτε κάνετε θραύση στο ΥouΤube... Πώς προέκυψε αυτό;

«Καταρχήν θέλω να διευκρινίσω πως ο τίτλος αυτός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού η ενασχόληση μου έχει να κάνει αποκλειστικά με την διακονία του Θεού και των ανθρώπων! Το YouTube είναι μια ανθρώπινη εφεύρεση επικοινωνίας με τους ανθρώπους και το χρησιμοποιώ όταν ο χρόνος μου το επιτρέπει, ώστε και μέσα από αυτό να υπηρετώ τους δύο αυτούς πυλώνες στους οποίους έχω αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή μου.

Κατά συνέπεια, ο τίτλος που δεν ξέρω πώς προέκυψε, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Εξάλλου έχω και μια οικογένεια στην οποία είμαι βαθιά αφοσιωμένος και με την οποία συμπορεύομαι στη ζωή. Μια υπέροχη πρεσβυτέρα σύζυγο και δύο καταπληκτικά παιδιά, δώρα του Θεού στη ζωή μου».

Γιατί επιλέξατε την τραπ; Για να είστε πιο κοντά στη νεολαία;

«Είναι μια σύγχρονη μορφή μουσικής παρουσίας με απήχηση στη νεολαία. Βλέπουμε πόσο έντονη είναι η επιρροή της στους νέους και πολλές φορές δεν βλέπουν τα λάθος μηνύματα που περνά... Αυτό θέλησα να το χρησιμοποιήσω αντίστροφα. Να μιλήσω για τις αξίες της ζωής, να τους πω πως οι εφήμερες απολαύσεις ελλοχεύουν σοβαρούς κινδύνους! Έτσι πάντα μιλά η Εκκλησία στους ανθρώπους!

Με τρόπους που μπορούν οι άνθρωποι κάθε ηλικίας να την καταλάβουν! Αν λοιπόν είναι ένας από τους τρόπους η τράπ μουσική, τότε γιατί να μην την χρησιμοποιήσω; Ο Απόστολος Παύλος πριν είκοσι αιώνες έγραψε: «Τοῖς πᾶσι γέγονα τά πάντα, ἵνα πάντως τινάς σώσω. Τοῦτο δέ ποιῶ διά τό Εὐαγγέλιον, ἵνα συγκοινωνός αὐτοῦ γένωμαι» (Α’ Κορ. 9, 22-23). Αν το μήνυμα του Ευαγγελίου μπορεί να περάσει στους ανθρώπους με αυτό τον τρόπο, τότε γιατί να μην το κάνω;».

Σας ενοχλούν οι βωμολοχίες που ακούγονται στα τραγούδια που ακούνε τα παιδιά;

«Ασφαλώς! Δεν τους δίνει μεγαλύτερη αξία από αυτήν που ήδη έχουν ως πλάσματα του Θεού! Ούτε σε όσους τις εκστομίζουν, ούτε σε όσους τις ακούνε. Είναι άδικο τα παιδιά να γίνονται δέκτες λανθασμένων μηνυμάτων μέσα από τη μουσική η οποία στόχο έχει την προαγωγή του πολιτισμού κάθε κοινωνίας ανθρώπων».

Οι πιστοί της ενορίας σας, τι σχόλια σας κάνουν;

«Οι πιστοί είναι αδέλφια! Αγαπούν τον ιερέα τους και προσεύχονται για αυτόν. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη επιθυμία μου και η μεγαλύτερη χαρά που μπορώ να έχω. Κάποιοι μπορεί να έχουν επιφυλάξεις για το ότι βλέπουν κάτι που δεν συνηθίζεται, δηλαδή έναν κληρικό που ασχολείται και με τη μουσική. Όμως, πάνω απ' όλα διακρίνουν, σε αντίθεση με κάποιους άλλους που πιθανόν βιάζονται στην εξαγωγή συμπερασμάτων, την προσφορά μου στην Εκκλησία και την αγάπη μου στον συνάνθρωπο!».

παπα-τράπερ
Κατά την διάρκεια λειτουργίας στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στην Καβάλα

Έχετε δικό σας στούντιο ηχογραφήσεων;

«Απλά και ερασιτεχνικά μέσα σε ένα δωμάτιο του σπιτιού μου. Τίποτα περισσότερο».

Από πότε ασχολείστε με τη μουσική;

«Πολύ πριν χειροτονηθώ κληρικός, αφού αγαπώ τη μουσική από μικρό παιδί».

Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε σε μικρούς και μεγάλους;

«Να αγαπάμε ο ένας τον άλλον! Να μην κάνουμε οι ίδιοι τη ζωή μας κόλαση... Και με αυτό θα κλείσω αφού σας ευχαριστήσω για την επικοινωνία σας μαζί μου. Να μάθουμε να αγαπάμε και να ανεχόμαστε ο ένας τον άλλον! Γιατί μόνο αν αγαπάς ανέχεσαι! Ακριβώς, όπως κάνει και ο Θεός με τους ανθρώπους...».



Διαβάστε επίσης

Μια Ελληνίδα προπονήτρια που έζησε στο Ιράν εξομολογείται: Άσχημο συναίσθημα να φοράς χιτζάμπ

Σπύρος Χρυσικόπουλος: «Ένιωσα πως έφερα πιο κοντά την Ελλάδα»

Δ. Κοσμόπουλος: Ο Καλαβρυτινός που έφτασε στην κορυφή της Ολυμπιάδας Νόησης με όχημα το Stratego

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ