ελληνική σημαία
Μια ομάδα νέων στη Λήμνο, έφτιαξε μια ξεχωριστή πέτρινη γαλανόλευκη σημαία «για να βλέπουν την Ελλάδα από ψηλά»
Πηγή: Αρχείο Newsbomb.gr
ΕΛΛΑΔΑ

Λήμνος: Η πέτρινη ελληνική σημαία «για να φαίνεται η Ελλάδα από ψηλά»!

Η Κική Δημάρη, μιλάει στο Newsbomb.gr. για την ελληνική σημαία από πέτρες που φτιάχτηκε με αφορμή τα 110 χρόνια από την απελευθέρωση της Λήμνου.

Στην Λήμνο μια ομάδα νέων αποφάσισαν να φτιάξουν μια ελληνική σημαία από πέτρες πάνω σε λόφο για να στέκει αγέρωχη και ορατή σε όλους όσοι την κοιτούν από ψηλά.

Πρόκειται για μια ελληνική σημαία -με μήκος 15 μέτρα και πλάτος 9 μέτρα- που έφτιαξε μια ομάδα φίλων από το χωριό Τσιμάνδρια της Λήμνου. Η σημαία φτιάχτηκε με αφορμή τον εορτασμό της 8ης Οκτωβρίου που είναι η επέτειος της απελευθέρωσης του νησιού.

Η κατασκευή της σημαίες διήρκεσε περίπου ένα μήνα και δεν ήταν εύκολη, κάθε άλλο. Η υπεύθυνη της πρωτοβουλίας αυτής, η νεαρή Κική Δημάρη μιλάει στο Newsbomb.gr για αυτό το εγχείρημα τονίζοντας πως ήταν έργο πολλών, ενώ αποτελεί την αρχή καθώς πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλα στο μέλλον.

Ελληνική σημαία Λήμνος
Η σημαία που έφτιαξαν οι νέοι του χωριού Τσιμάνδρια της ΛήμνουΔημήτρης Ελευθεράκης

- Μια ξεχωριστή ελληνική σημαία από πέτρες στη Λήμνο. Για ποιο λόγο έγινε;

«Στις 8 Οκτωβρίου η Λήμνος συμπλήρωσε 110 χρόνια ελευθερίας. Θέλαμε να δώσουμε μια νότα ελληνισμού παραπάνω, με αφορμή την επέτειο της ελευθερίας μας. Όταν περνούν αεροπλάνα πάνω από το νησί βλέπουν πλέον την ελληνική μας σημαία».

- Σε ποιο σημείο του νησιού δεσπόζει η ελληνική σημαία;

«Η σημαία βρίσκεται στο ύψωμα Φλόνικο στα Τσιμάνδρια. Η περιοχή είναι νότια της Λήμνου και είναι ένα ακόμη όμορφο κομμάτι της».

- Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί;

«Ο χρόνος που χρειάστηκε να υλοποιηθεί το έργο ήταν σχεδόν ένας μήνας. Είχε πολλή δουλειά, αλλά ήμασταν όλοι τόσο χαρούμενοι για το σκοπό που δουλεύαμε που δεν την νιώθαμε. Θέλαμε άρτιο αποτέλεσμα και πιστεύω πως είναι!».

- Ποιοι συμμετείχαν σε αυτό το εγχείρημα;

«Συμμετείχε κυρίως η νεολαία του χωριού, αλλά χωρίς τους μεγαλύτερους δεν γινόταν να υλοποιηθεί το έργο. Οπότε ήταν μια δουλειά συνολική, μια δουλειά που φέρει την υπογραφή όλων. Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να αναφέρω όλα τα ονόματα που συμμετείχαν, χωρίς αυτούς δεν θα είχαμε καταφέρει τίποτα. Πρόκειται για τους: Ανδρέας Κλάψος, Γιώργος Δημάρης, Παναγιώτης Κασσαβέτης, Θανάσης Δημάρης, Δήμητρα Κουτσαπλή, Δήμητρα Βλάγκου, Μαριάνθη Κατή, Αγγελική Κλάψου, Παναγιώτης Τσανταρλιώτης, Ασπασία Τσανταρλιώτη, Νικολίνα Κατσίπη, Χριστίνα Πατεράκη, Δέσποινα Δημάρη, Θοδωρής Βρανάς, Ελενη Ζαγούδη, Σοφία Κουτσαπλή, Ελισάβετ Σκαπέτη, Κυριακή Δημάρη. Δεν πρέπει να παραλείψουμε να ευχαριστήσουμε τον δήμο Λήμνου και ιδιαίτερα τον αντιδήμαρχο Μανώλη Γαροφαλλίδη για την παραχώρηση εξοπλισμού αλλά και χρωμάτων».

σημαία Λήμνος
Βάφοντας την σημαία, μια όχι και τόσο εύκολη διαδικασίαΚική Δημάρη


- Πείτε μας δυο λόγια για τη διαδικασία;

«Η διαδικασία δεν ήταν και πολύ εύκολη. Στην αρχή έγιναν τα σχέδια, το τετράγωνο σχήμα δηλαδή, μετά το γεμίσαμε όλο πέτρες τις οποίες μαζέψαμε με καρότσια από την περιοχή. Άλλοι μάζευαν, άλλοι μετέφεραν και άλλοι τοποθετούσαν. Ήταν συλλογική δουλειά και ο καθένας είχε το ρόλο του».

- Τι συμβολίζει αυτό το έργο για εσάς;

«Όπως αναφέρω και στον τίτλο του έργου "μια σημαία βγαλμένη απ’ την καρδιά μας", αυτό συμβολίζει για τον καθένα από εμάς, γιατί βγήκε από την καρδιά μας, αυθόρμητα με πολλή χαρά και υπερηφάνεια».

- Μένετε σε ένα ακριτικό νησί, πως είναι η καθημερινότητα στη Λήμνο;

«Η καθημερινότητα μας στο νησί είναι απλή. Ο καθένας έχει τις δουλειές του, αλλά υπάρχει ελεύθερος χρόνος για μια βόλτα στην φύση. Είμαστε πραγματικά τυχεροί που ζούμε σε αυτόν τον τόπο. Εγώ προσωπικά δεν θα τον άλλαζα με τίποτα!».

- Τι θα μπορούσε να γίνει για βελτιωθεί η καθημερινότητα σας;

«Σε ένα νησί όπως η Λήμνος, σίγουρα λείπουν αρκετά πράγματα αλλά είμαστε μια χαρά. Κατά τη γνώμη μου είναι όπως έχει μάθει ο καθένας».

- Ποια θα είναι τα επόμενα εγχειρήματά σας;

«Κάτι έχουμε στο μυαλό για το επόμενο εγχείρημά μας. Θέλουμε να αναδεικνύουμε το νησί μας σε κάθε ευκαιρία με τρόπους που θα προάγουν τον πολιτισμό, τη φύση και την ιστορία».



Διαβάστε επίσης

Ο Κυριάκος Αγιάνογλου παίρνει τα βουνά και μας ξεναγεί στις άγριες ομορφιές της ορεινής Ελλάδας

Ξάνθη: Ένα ταξίδι στην ιστορία, τη φύση και τη μοναδική κουζίνα της

Ο παπά-Σάββας Κυράζογλου «τραπάρει» και κάνει θραύση στο ΥouΤube


Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ