ΕΛΛΑΔΑ

Πλημμύρες Κρήτη: Ξεσπά στην κάμερα ο αδελφός του θύματος

Πλημμύρες Κρήτη: Ξεσπά στην κάμερα ο αδελφός του θύματος

Πλημμύρες Κρήτη: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες κατοίκων σε Αγία Πελαγία και Σητεία

Έχουν περάσει τέσσερις ημέρες από την φονική πλημμύρα που σάρωσε το νησί της κρήτης και οι κάτοικοι σε Αγία Πελαγία και Σητεία ακόμα προσπαθούν να βγάλουν από τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους τις λάσπες.

«Έναν αδελφό είχα τον έχασα κι έμεινα εγώ με τον πατέρα μου» λέει στην κάμερα του Alpha ο Γιώργος Βεργάκης, αδελφός του 50χρονου που έχασε τη ζωή του από την κακοκαιρία που «χτύπησε» το Ηράκλειο.

«Με πήραν και μου είπαν ότι ο νεκρός είναι ο αδελφός μου. Είμαστε ακόμα ζαλισμένοι, δεν το έχουμε καταλάβει, μου άφησε πίσω τα παιδιά του, είχε δύο κορίτσια και πρέπει να τα κοιτάξουμε», λέει με δάκρυα στα μάτια ο άνδρας που θρηνεί τον αδελφό του.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχτεί οι δήμοι Σητείας, Αγίας Πελαγίας και Χερσονήσου.

«Αυτή την ολική καταστροφή εγώ δεν τη θυμάμαι στα 66 μου χρόνια» λέει άλλος κάτοικος στον τηλεοπτικό σταθμό.

Επιχειρηματίας της περιοχής κάνει έκκληση στις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών και την καταβολή των αποζημιώσεων.

Την ίδια ώρα, κλιμάκιο Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές προκειμένου να καταγράψει τα κτήρια που έχουν υποστεί ζημιές.

Είναι πολύ σημαντικό να «τρέξουν» οι αποζημιώσεις, προκειμένου, τουλάχιστον οι άνθρωποι να μπορέσουν να προετοιμαστούν για την επόμενη τουριστική σεζόν» αναφέρει ιδιοκτήτης επιχείρησης στην περιοχή.

Χαρακτηριστικό είναι πως μέχρι και σήμερα το μεσημέρι είχαν ήδη υποβληθεί 37 αιτήσεις από επιχειρήσεις ενώ από αύριο ξεκινούν οι αυτοψίες προκειμένου να αποσταλούν οι φάκελοι στη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής.

Η Μ. Καρούζου, πρόεδρος Εμπορικού & Επαγγελματικού Συλλόγου Αγίας Πελαγίας μιλώντας στην κάμερα του Alpha σημειώνει πως «Μπορούν όσοι θέλουν να καθαρίσουν τα μαγαζιά τους και να πάρουν φωτογραφικό υλικό να στείλουν ηλεκτρονικά αίτηση ότι είναι πλημμυροπαθείς».

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου θα γίνει ηλεκτρονικά η καταβολή ενός ποσού εφάπαξ κι αφού ολοκληρωθούν οι φάκελοι θα βγεί μία δεύτερη υπουργική απόφαση που θα καθορίζει το ύψος της αποζημίωσης.

Σε ότι αφορά τα αυτοκίνητα, γίνεται προσπάθεια να αποζημιωθούν και οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, ενώ τα ιδιωτικά αυτοκίνητα θα αποζημιωθούν μόνο αν έχουν κάλυψη για φυσικές καταστροφές.

Στη Σητεία 3 στις 10 επιχειρήσεις έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές από τις πλημμύρες του Σαββάτου.

Ιδιοκτήτης επιχείρησης στην περιοχή αναφέρει ότι πολλές επιχειρήσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Όπως αναφέρει και η δική του επιχείρηση έχει καταστραφεί ενώ δηλώνει πως δεν ξέρει τι θα γίνει με το προσωπικό, με τις αποζημιώσεις, «Δεν έχουμε εικόνα τι θα γίνει με το προσωπικό, δεν έχουμε εικόνα τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις. Περιμένουμε να περάσουν οι ειδικοί, να γίνουν καταγραφές των ζημιών» λέει χαρακτηριστικά.

«Προσπαθώ να κοιμηθώ και βλέπω κεφάλια μέσα στο νερό» λέει ο επιχειρηματίας που είδε την επιχείρησή του να καταστρέφεται.

Διαβάστε επίσης:

Τα Μερομήνια «μίλησαν»: Πού και πότε θα χιονίσει στην Ελλάδα

Έρχεται... καλοκαίρι: Πώς θα είναι ο καιρός το τριήμερο της 28ης

Αγία Πελαγία: Πώς θα «ψαρέψουν» τα αυτοκίνητα από τη θάλασσα