ΤΡΟΜΟΣ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Ιεράπετρα: Και το 2010 είχε πέσει βράχος σε σπίτι!

Ιεράπετρα: Και το 2010 είχε πέσει βράχος σε σπίτι!
Το πριν και το μετά
cretapost.gr

Φόβος επικρατεί πλέον στην περιοχή της Αγίας Φωτιάς στην Ιεράπετρα μετά το νυχτερινό τραγικό συμβάν με τον βράχο που αποκολλήθηκε από το όρος "Πύργος" πάνω από τον κόλπο της περιοχής.

Σε κατάσταση σοκ βρίσκονται οι κάτοικοι στην περιοχή της Αγίας Φωτιάς μετά τη νυχτερινή τραγωδία με την αποκόλληση βράχου που καταπλάκωσε ενοικιαζόμενο διαμέρισμα από το οποίο κατάρρευση η ταράτσα και σκότωσε μια 45χρονη γυναίκα από την Τσεχία η οποία κοιμόταν στο κρεβάτι της με τον γιο της να βρίσκεται δίπλα και τον έντρομο σύζυγο να παρακολουθεί μέσα στο δωμάτιο των διακοπών του ζευγαριού μια απίστευτη σκηνή θρίλερ.

Το πριν και το μετάcretapost.gr

Σύμφωνα με το neakriti.gr, το 2010 ένας βράχος είχε αποκολληθεί από τον λεγόμενο στην περιοχή “Πύργο” και είχε κατρακυλήσει από την δυτική πλευρά του κόλπου με αποτέλεσμα τότε να έχει “χτυπήσει” ο βράχος ένα σπίτι.

Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου ο βράχος που αποκολλήθηκε κατρακύλησε από την ανατολική πλευρά της πλαγιάς και “γκρέμισε” το μισό ξενοδοχείο με τα διαμερίσματα στην περιοχή όπου βρήκε τον θάνατο η άτυχη Τσέχα.

Το 2010 που είχε γίνει η αποκόλληση του βράχου και είχε “εμβολίσει” σπίτι χωρίς τότε να τραυματιστεί κάποιο άτομο κι είχαν γίνει κάποια τοπικά έργα από την Περιφέρεια Κρήτης, όμως δεν είναι ικανά να συγκρατήσουν τα βράχια σε όλο το εύρος του “Πύργου”, όπως σημειώνει η πρώην Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μαρία Σακαδάκη μιλώντας στο neakriti.gr ενώ πλέον επικρατεί προβληματισμός τι θα γίνει αν αποκολληθεί ο μεγάλος βράχος στην κορυφή της πλαγιάς.

Λέκκας για την κατολίσθηση: Σε ακατάλληλη θέση το ξενοδοχείο - Ήταν αυτονόητο ότι θα συμβεί

Αναμενόμενο χαρακτήρισε το συμβάν στην Ιεράπετρα ο κ. Λέκκας καθώς όπως υπογράμμισε μιλώντας στο Newsbomb.gr, το ξενοδοχείο το οποίο καταπλακώθηκε από τον βράχο ήταν χτισμένο σε εντελώς λανθασμένο σημείο.

Πρόσθεσε ότι οι εντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν πρόσφατα το νησί επιτάχυναν τη διαδικασία αποκόλλησης του βράχου.

Για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά ο κ. Λέκκας τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ένας χωροταξικός σχεδιασμός.

Το χρονικό της τραγωδίας

Μια στιγμή, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υποχώρησαν χώματα και μετακινήθηκε ο βράχος ο οποίος κατρακυλώντας παρέσυρε και άλλους μικρότερους βράχους μαζί και έπεσαν πάνω στο μοιραίο δωμάτιο που κοιμόταν η 45χρονη τουρίστρια.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες του neakriti.gr τα εδάφη δεν αποκλείεται να μαλάκωσαν πολύ και να μετακινήθηκαν πολλά υλικά από το σημείο από τις πλημμύρες της 15ης Οκτωβρίου 2022 με αποτέλεσμα να μην συγκρατηθούν οι όγκοι που τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 29 Οκτωβρίου αποκολλήθηκαν και κατρακύλησαν από την πλαγιά καταπλακώνοντας το μοιραίο ξενοδοχείο. Ο “φονικός” βράχος υπολογίζεται ότι είναι δεκάδων τόνων.

Γεωλόγοι θα ελέγξουν την περιοχή

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες προκειμένου να ελεγχθεί η περιοχή για τυχόν νέες κατολισθήσεις.

«Πάντα όταν ξεκινάς να κάνεις ένα κτίσμα σίγουρα πρέπει να ελέγξεις την περιοχή, το έδαφος. Τι έγινε τότε που χτίστηκε το συγκεκριμένο κατάλυμα δεν μπορώ να ξέρω. Δεν μπορώ να έχω εικόνα του τι έχει συμβεί. Αυτό που γνωρίζω όμως είναι ότι θα έρθουν γεωλόγοι να ελέγξουν την περιοχή για να δούμε αν υπάρχει περίπτωση αν υπάρχουν άλλες κατολισθήσεις», ανέφερε μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha ο αντιδήμαρχος Ιεράπετρας, Νεκτάριος Παπαδάκης.

«Δεν θα μπορούσε να προβλεφθεί» λέει ο πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας για την τραγωδία

«Είμαστε σοκαρισμένοι από το τραγικό αυτό γεγονός που δεν θα μπορούσε να προβλεφθεί από κανέναν» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας Γιώργος Βαρδάκης.

Όπως ανέφερε ο κ. Βαρδάκης, ο βράχος που αποκολλήθηκε και έπεσε σε συγκρότημα περίπου 15 ενοικιαζομένων διαμερισμάτων, προκάλεσε καταστροφές σε δυο διαμερίσματα και τίποτα δεν προμήνυε ένα τέτοιο τραγικό γεγονός.

«Στην περιοχή κάθε χρόνο κάνουν τις διακοπές τους χιλιάδες επισκέπτες και είναι από τις δημοφιλέστερες στον τόπο μας. Μέχρι και σήμερα τέλη Οκτώβρη έχει επισκεψιμότητα και αυτό που συνέβη έχει προκαλέσει μεγάλη θλίψη» πρόσθεσε ο κ. Βαρδάκης που ανέφερε ότι στην περιοχή υπάρχει ένας βράχος που συχνά ακούγεται ότι είναι επικίνδυνος «όμως το περιστατικό δεν σημειώθηκε σε αυτό το σημείο. Εκεί που έγινε η αποκόλληση του βράχου, δεν υπήρχε καμία ένδειξη οποιασδήποτε επικινδυνότητας» τόνισε ο κ. Βαρδάκης που από κατοίκους της περιοχής ενημερώθηκε ότι η άτυχη γυναίκα η οποία καταπλακώθηκε, θα αναχωρούσε σήμερα με την οικογένεια της, ολοκληρώνοντας τις διακοπές της.

Οι συγκλονιστικές στιγμές της πυροσβεστικής επιχείρησης

Είναι οι στιγμές που δύσκολα φεύγουν από το μυαλό σου, ειδικά όταν καταφέρνεις να σώσεις ανθρώπινες ζωές. Και μπορεί ο διοικητής των πυροσβεστικών δυνάμεων στην Κρήτη Γιώργος Τσικαλάς να έχει συμμετάσχει σε αρκετές περιπτώσεις διασώσεων μετά από σεισμούς, ωστόσο και η χθεσινοβραδινή επιχείρηση στην Ιεράπετρα ήταν μια παρόμοια επιχείρησηκαι είναι από εκείνες που μένουν ανεξίτηλες στο μυαλό σου!

«Έφυγε το βουνό κι έπεσε στα κεφάλια τους, ήταν φοβερό. Νομίζω ήταν πολύ τυχεροί που γλίτωσαν ο πατέρας με το γιο, δυστυχώς η 47χρονη γυναίκα εκεί που βρισκόταν δεν είχε καμμία τύχη» λέει στο cretalive ο έμπειρος πυροσβέστης που από την πρώτη στιγμή μαζί με 50 άνδρες του βρέθηκαν στο πεδίο.

Αγία Φωτιά επιχείρηση

"Δεν είχαμε σημάδια ζωής" εξηγεί. "Όταν φτάσαμε εκεί και είδαμε το βουνό να έχει πέσει πάνω στο δωμάτιο αντιμετωπίσαμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Το τουριστικό διαμέρισμα είχε δυο δωμάτια. Στο ένα δωμάτιο έμεναν ο 51χρονος σύζυγος μαζί με το παιδί και στο άλλο έμενε η γυναίκα. Το πρώτο δωμάτιο είχε πλακωθεί από τον πεσμένο βράχο κατά το ήμισυ - γι’ αυτό άλλωστε και σώθηκαν ο πατέρας με το γιο και από εκεί ξεκινήσαμε. Χάρη στις οδηγίες που μας έδωσε ο πατέρας κι αφού απεγκλωβίσαμε το παιδί, αρχίσαμε σιγά σιγά να βγάζουμε μπάζα από το διπλανό πλήρες καταπλακωμένο δωμάτιο. Χρησιμοποιώντας θερμικές κάμερες, κομπρεσέρ και υποστυλώματα, απομακρύνοντας τα μπάζα με τα χέρια φτάσαμε τελικά στην άτυχη γυναίκα, εκεί ακριβώς που είχαμε υπολογίσει ότι θα την βρίσκαμε».

Αγία Φωτιά επιχείρηση

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του cretalive το σώμα της τουρίστριας ήταν σε ημιχαλαρή κατάσταση στο κρεβάτι, δείγμα πως το μοιραίο χτύπημα την βρήκε στον ύπνο πριν καν προλάβει να αντιδράσει! Οι πυροσβέστες έφτασαν τελικά στον απεγκλωβισμό της γυναίκας δύο ώρες μετά την αρχική προσπάθεια ενώ ήταν τόση η σφοδρότητα με την οποία έπεσε ο βράχος ώστε… «κατάπιε» στο κατέβασμα του ένα τοιχίο ενός μέτρου που βρισκόταν μπροστά από το διαμέρισμα και που προφανώς δεν μπορούσε να συγκρατήσει την ορμή ενός βουνού που έπεφτε!

Αγία Φωτιά επιχείρηση

Αγία Φωτιά επιχείρηση
Αγία Φωτιά επιχείρηση

Αγία Φωτιά επιχείρηση

Φωτογραφίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία

Δείτε βίντεο με τις προσπάθειες απεγκλωβισμού:

Σχετικές ειδήσεις