ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία ΓΣΕΕ: Επεισόδια με μολότοφ και χημικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Απεργία ΓΣΕΕ: Επεισόδια με μολότοφ και χημικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Newsbomb.gr

Κουκουλοφόροι έριξαν μολότοφ κατά διμοιρίας των ΜΑΤ έξω από τη Βουλή. Τουλάχιστον  προσαγωγές από τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη. Τι ισχύει για τα ΜΜΜ.

Επεισόδια σημειώθηκαν μετά την ολοκλήρωση πορείας στο πλαίσιο της 24ωρης Πανελλαδικής απεργίας της ΓΣΕΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα, έξω από τη Βουλή, ξέσπασαν εντάσεις λίγο πριν τις 13:30, με διαδηλωτές να πετούν μολότοφ στην πλατεία Συντάγματος.

Τα επεισόδια γρήγορα επεκτάθηκαν και στους γύρω δρόμους, με τις αστυνομικές δυνάμεις να καταδιώκουν τους διαδηλωτές μέχρι την Ερμού. Εκεί, κουκουλοφόροι προκάλεσαν ζημιές σε καταστήματα, ενώ οι μοτοσικλετιστές της αστυνομίας προχώρησαν σε προσαγωγές.

Συγκεκριμένα, άγνωστοι με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους πέταξαν βόμβες μολότοφ προς τους άνδρες των ΜΑΤ. Μετά τις μολότοφ ακολούθησε χρήση χημικών από τα ΜΑΤ προκειμένου οι άγνωστοι να υποχωρήσουν όπως και συνέβη.

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη τα επεισόδια έγιναν στην Αγίου Δημητρίου και στην Ολύμπου, όταν διαδηλωτές εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που απάντησαν με ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Οι οδομαχίες συνεχίστηκαν και στο Άγαλμα Βενιζέλου. Από τα επεισόδια έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής τουλάχιστον 8 προσαγωγές ενώ από την αστυνομία συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων ατόμων που συμμετείχαν στα επεισόδια.

Σύμφωνα με το Thestival, αστυνομικοί της ομάδας Δράση έκρινε μία ομάδα ατόμων ύποπτη για συμμετοχή στα επεισόδια και επιχείρησαν να τα προσεγγίσουν. Στη θέα των αστυνομικών τα άτομα επιχείρησαν να διαφύγουν. Κάποιοι από αυτούς, εισήλθαν σε κατάστημα ενδυμάτων με σκοπό να ξεφύγουν από τους αστυνομικούς, όμως εντοπίστηκαν και προσήχθησαν.

Οι πορείες

Παρέλυσε η χώρα με τη γενική 24ωρη απεργία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ σήμερα, ενώ από το πρωί έχουν ξεκινήσει οι κινητοποιήσεις, οι οποίες ολοκληρώθηκαν λίγο πριν τις 14:30.

Συγκεντρώσεις οργανώθηκαν και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας λόγω της απεργίας. Τα συνδικάτα αντιδρούν με αιχμή την ακρίβεια και το ενεργειακό κόστος.

Διαδηλωτές στα Προπύλαια:

Χωρίς Μετρό η Αθήνα - Τι ισχύει για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στο Μετρό (γραμμές 2&3), τα λεωφορεία και τρόλεϊ.

Στο Τραμ θα πραγματοποιηθούν δρομολόγια από τις 08.00 το πρωί έως τις 22.00 το βράδυ.

Στον Ηλεκτρικό θα πραγματοποιηθούν δρομολόγια από τις 9 το πρωί έως και τις 5 το απόγευμα.

Οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς καλύπτονται από την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, η οποία «καταγγέλλει τον αντεργατικό και αντικοινωνικό συντονισμό για τη δικαστική παρεμπόδιση της συμμετοχής των εργαζομένων στα Μέσα Μεταφοράς στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία της 9ης Νοέμβρη 2022», δηλώνοντας πως η απεργία είναι νόμιμη και η προκήρυξη είναι ήδη γνωστή από τις 15 Σεπτεμβρίου, που αποφασίσθηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια της διοίκησής της.

Στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο (τρένα – προαστιακός σιδηρόδρομος) καθώς και οι οδηγοί ταξί.

Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε και η στάση εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Ωστόσο σημειώνεται πως ισχύουν οι ακυρώσεις και τροποποιήσεις των πτήσεων που ανακοίνωσε η AEGEAN και η Olympic Air.

Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας θα παραμείνουν τα πλοία καθώς η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) αποφάσισε τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ. Η απεργία αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων και είναι πανελλαδική. Λόγω της απεργίας δεν θα ισχύει σήμερα ο δακτύλιος.