ΕΛΛΑΔΑ

Αιχμές Παπαζάχου για την κόντρα σεισμολόγων

Αιχμές Παπαζάχου για την κόντρα σεισμολόγων
Καθηγητής Γεωφυσικής Κώστας Παπαζάχος
Glomex

Σε ό,τι αφορά στον σεισμό ο καθηγητής τόνισε πως «την επόμενη εβδομάδα θα έχει πολλούς μετασεισμούς.»

Αιχμές αφήνει ο καθηγητής Γεωφυσικής, Κώστας Παπαζάχος για την κόντρα που ξέσπασε μεταξύ των σεισμολόγων Άκη Τσελέντη και Γεράσιμου Παπαδόπουλου για τον σεισμό των 5 Ρίχτερ το βράδυ της Τρίτης στην Εύβοια.

«Ας επικεντρωθούμε όχι σε κάτι που μπορεί να γίνει αλλά στη σεισμική ακολουθία που είναι σε εξέλιξη και ας βοηθήσουμε τους κατοίκους της περιοχής να αντιμετωπίσει την ακολουθία που είναι σε εξέλιξη. Το τι θα γίνει αργότερα έχουμε χρόνο να το δούμε μπροστά μας», είπε ο καθηγητής, επεκρίνοντας με τον τρόπο του τις διαφορετικές απόψεις μεταξύ των σεισμολόγων.

Σε ό,τι αφορά στον σεισμό τόνισε: «Το μήνυμα πρέπει να είναι ένα, την επόμενη εβδομάδα θα έχει πολλούς μετασεισμούς.»

Είπε, επίσης ότι «δεν έχουμε καθόλου καλή εικόνα για την περιοχή που είναι ελάχιστα μελετημένη».

Τέλος, ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να λειτουργήσουν τα σχολεία τις επόμενες ημέρες για την αποφυγή πανικού σε περίπτωση νέου σεισμού.

Η διαφωνία Τσελέντη - Παπαδόπουλου

Για ασυνεννοησία των σεισμολόγων στην Ελλάδα έκανε λόγο ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, με τον Άκη Τσελέντη να απαντά ενοχλημένος. Η διαφωνία τους, όπως φάνηκε, πέρασε από τις εκτιμήσεις για τον σεισμό σε προσωπικούς σχολιασμούς.

Ο κ. Παπαδόπουλος, μιλώντας στο MEGA, έκανε λόγο για ασυνεννοησία των σεισμολόγων στην Ελλάδα, ενώ αν και δεν ανέφερε όνομα, υπονόησε τον Άκη Τσελέντη, λέγοντας: «Δεν νομίζω πως όταν μια περιοχή βρίσκεται σε διέγερση είναι η κατάλληλη στιγμή για να αρχίσουμε, ορισμένοι από εμάς, να λέμε ότι δεν κοιμόμαστε το βράδυ ή ότι μπορεί να περιμένουμε σεισμούς σε άλλη περιοχή της χώρας. Δεν νομίζω ότι αυτό συνιστά υπευθυνότητα. Δεν νομίζω ότι είναι υπεύθυνη αυτή η στάση».

«Συγγνώμη, αλλά νομίζω ότι έφτασε η ώρα να το πούμε, χρειάζεται περισσότερη υπευθυνότητα και περισσότερη συνεννόηση μεταξύ των επιστημόνων. Νομίζω ότι φτάνει το μήνυμα εκεί που πρέπει να φτάσει», είπε χαρακτηριστικά ο σεισμολόγος.

Λίγο αργότερα ήρθε και η απάντηση του Άκη Τσελέντη, ο οποίος μίλησε επίσης στο MEGA για τον σεισμό στην Εύβοια. Πριν ξεκινήσει να μιλά για τις εκτιμήσεις του αναφέρθηκε στην «άκομψη επίθεση» που δέχτηκε από τον κ. Παπαδόπουλο.

Είπε χαρακτηριστικά: «Επιτρέψτε μου, επειδή εγώ δεν αφήνω τίποτα να πέσει κάτω, πρέπει να μιλήσω λίγο επί του προσωπικού. Πριν από λίγο ο κ. Παπαδόπουλος μου επετέθη δημόσια. Τι να κάνουμε, αυτή η καρέκλα έχει καρφιά, αλλά για να την πάρεις πρέπει να σε εξετάσει μια διεθνής επιτροπή. Τι να κάνουμε, εγώ την πήρα. Δεν υπάρχει λόγος για εμπάθειες.»

Και συμπλήρωσε: «Σχετικά με τις εκτιμήσεις μου χθες, δεν ήμουν καθόλου επιπόλαιος. Είπα στον κόσμο να μην μπαίνει στα πέτρινα σπίτια» συμπλήρωσε και στη συνέχεια τόνισε. «Να θυμίσω και κάτι άλλο: Αγωνίστηκα ένα χρόνο να μαζέψω τη Θήβα, που την είχε ανεβάσει στα κάγκελα, μιλώντας για σεισμό 7 Ρίχτερ. Είχε πει ότι θα κάνει 7,5 Ρίχτερ και είχε τρελαθεί ο κόσμος.»

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube.

Διαβάστε ακόμα:

Σεισμός στην Εύβοια: «Ρήγμα» ανάμεσα σε σεισμολόγους - Έντονη διαφωνία

Λέκκας στο Newsbomb.gr: Σεισμός μέχρι 6 Ρίχτερ από το ρήγμα στην Εύβοια

Σεισμός στην Εύβοια: Ανήσυχοι οι σεισμολόγοι - Τι τους προβληματίζει