ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Μάτι: «Δέκα δευτερόλεπτα χωρίζανε τη ζωή από το θάνατο»

Δίκη Μάτι: «Δέκα δευτερόλεπτα χωρίζανε τη ζωή από το θάνατο»

Την αγωνία και τον τρόμο που έζησε όταν συνειδητοποίησε ότι η οικογένεια του κινδυνεύει, αλλά και την περιπέτεια που βιώνει έκτοτε το ο 4,5 ετών γιος του και η σύζυγός του η οποία ανήκει στους εγκαυματίες που κινδύνευσε να χάσει τη ζωή της από την πύρινη κόλαση στο Μάτι, περιέγραψε στο δικαστήριο ο Θεοφάνης Χατζησταματίου.

«Όσοι ζήσανε εκείνη την ημέρα ζήσανε από τύχη. Δέκα δευτερόλεπτα χωρίζανε τη ζωή από το θάνατο όπως γίνεται στον πόλεμο» κατέθεσε και συμπλήρωσε: «Είναι ξεκάθαρο πως σε αυτή τη χώρα ζούμε από τύχη. Δεν έκαναν ούτε το ελάχιστο. Να ειδοποιήσουν ένα τέταρτο νωρίτερα για να μην χαθεί κανένας, να προλάβουν να φτάσουν στη θάλασσα. Ας έκαναν έστω αυτό αφού δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα άλλο. Υπάρχουν πολλοί άχρηστοι…».

Όπως περιέγραψε, ο ιδιος βρισκόταν στο Ντουμπάϊ εκείνη την ημέρα. «Κατά τις 4:30 μου λέει ο κουμπάρος μου έχει μια φωτιά Καλλιτεχνούπολη με κατεύθυνση προς Διόνυσο. Με ανησύχησε γιατί δεν έχει ξανασυμβεί. Σκέφτηκα ότι το Μάτι είναι σε αυτή την κατεύθυνση. Τηλεφωνώ στη σύζυγό μου και μου λέει "δεν μπορώ να σου μιλήσω καήκαμε, καήκαμε!". Το παιδί φώναζε ζητούσε νερό. Πήρα τους γονείς μου. Ήμουν μέσα στον πανικό. Έβγαλα άμεσα εισιτήρια να γυρίσω. Μέχρι το βράδυ ήταν πλήρες χάος. Δεν μπορούσα να επικοινωνήσω μαζί τους. Μου στείλανε μήνυμα ότι το παιδί πάει στο νοσοκομείο. Του μίλησα και μου είπε ότι πάνε στο Παίδων. Ρώτησα για την γυναίκα μου και μου, μου λέει δεν είναι μαζι μας, πανικός» είπε ο μάρτυρας.

Στη συνέχεια περιέγραψε τις απεγνωσμένες προσπάθειες του να εντοπίσει τη σύζυγο του.

«Η σύζυγος μου ηταν στο Σισμανόγλειο με αφορητους πόνους. Μόνη της. Όλο το βράδυ προσπαθούσα να μάθω. Δεν διάβασα για νεκρούς ή τραυματίες. Το πρωί είδα φωτογραφίες. Δεν μπορούσα να καταλάβω πως έγινε. Όταν έμαθα τις λεπτομέρειες, ότι έκαιγε χαμηλή βλάστηση και κανείς δεν σκέφτηκε τι θα γινόταν αν έμπαινε μέσα στα πεύκα. Δείχνει ανθρώπους με πλήρη άγνοια της περιοχής και των ευθυνών τους. Το καλοκαίρι που περνά ο Καραγκιόζης και φωνάζει για παράσταση και τον ακούμε όλες οι περιοχές!» ξέσπασε ο μάρτυρας.

«Μπαίνει στην εφηβεία με σώμα σημαδεμένο»

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του περιέγραψε το Γολγοθά του παιδιού του, το οποίο έμεινε για 60 μέρες στο νοσοκομείο. «Ο μόνος που δεχόταν να κάτσει μαζί του ήμουν εγώ. Έπαιρνε μορφίνη. Είχε παντού όρους, δεν μπορούσε να ξαπλώσει, είχε καμμένη πλάτη και πόδια. Έκανε δυο φορές χειρουργείο. Ο οργανισμός σε ενα παιδί επουλώνει γρήγορα. Οι πληγές όμως προκαλούν φαγούρα που ακόμη συνεχίζει, σκληραίνουν κομμάτια του δέρματος, τεντώνει και σκίζεται το δέρμα. Πρέπει να φορά ελαστικά. Κάθε βράδυ από το ξύσιμο. Δεν μπορούσε να κοιμηθεί. Ψυχολογικά τέσσερα χρόνια τώρα χρειάζεται στήριξη. Από μωρό ωριμασε απότομα. Μπαίνει στην εφηβεία με το μισό του σωμα σημαδεμένο. Δεν μπορεί να βγει στην παραλία. Για ένα χρόνο πηγαίναμε βράδυ στη θάλασσα με ολόσωμη φόρμα. Δεν μπορεί να κάνει γυμναστική. Έχει χάσει την εμπιστοσύνη του και σε εμάς που δεν μπορέσαμε να τον προστατεύσουμε» είπε φανερά φορτισμένος ο μάρτυρας και περιέγραψε περιστατικό κατά το οποίο ο γιος του πανικοβλήθηκε όταν έπεσε το ρεύμα λόγω κακοκαιρίας. «Κεράκι δεν μπορούσε να δει ούτε στην τούρτα του ούτε στην εκκλησία. Τζάκι δεν αναβουμε φυσικά».

Σοκαριστικές στιγμές περιέγραψε και με τη σύζυγο και τον πατέρα του ο μάρτυρας, που επιστρέφοντας από το Ντουμπάϊ βρήκε την οικογένεια του διασκορπισμένη σε νοσοκομεία. «Η σύζυγος μου και ο πατέρας μου ήταν σε άλλο νοσοκομείο. Στις 30 Ιουλίου μου είπαν "έλα να προλάβεις την Κάλλι πριν την διασωληνώσουν". Ποτέ δεν θα ξεχάσω όταν είδα τις ακτινογραφίες του θώρακος της, δύο άσπρες κηλίδες. Έπρεπε να φορέσω χαμόγελο γέλιο και να πάω στο παιδί. Να μην ξέρω τι να πω στο παιδί, αν θα την ξαναδεί. Η μαμά του δεν είχε πνευμόνια» είπε ο μάρτυρας για τη σύζυγο του, που κατάφερε να επιβιώσει έχοντας εκτεταμένα εγκαύματα.

Διαβάστε επίσης:

Δίκη Μάτι: Συγκλόνισε η Βαρβάρα Βουκάκη στο δικαστήριο

Δίκη Μάτι: Πήγα να δω την αδερφή μου και ο θάλαμος μύριζε καμένη σάρκα

Δίκη για Μάτι: Συγκλόνισε ο Αρ.Χερουβείμ