ΕΛΛΑΔΑ

Ανασκόπηση 2022: Μάιος με Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και αθλητικούς τελικούς

Ανασκόπηση 2022: Μάιος με Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και αθλητικούς τελικούς

Ανασκόπηση 2022: Τα 10 πιο σημαντικά γεγονότα του Μαΐου της χρονιάς που φεύγει, μέσα από το Infographic του Newsbomb.gr.

Ο Μάιος, με τον καιρό να γίνεται ανοιξιάτικος και τα επιδημιολογικά δεδομένα να βελτιώνονται, σηματοδότησε αλλαγές και στους περιορισμούς που είχαν τεθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Την 1η Μαΐου η Ελλάδα κατήργησε τους περιορισμούς στις πτήσεις, εσωτερικού και διεθνείς, λόγω κορονοϊού. Παρέμεινε υποχρεωτική η χρήση της μάσκας ενώ σταδιακά καταργήθηκαν και άλλοι περιορισμοί.

Δεν ήταν, όμως, μόνο ο κορονοϊός που ανησύχησε τον πλανήτη και κυρίως την Ευρώπη, σε υγειονομικό επίπεδο. Η έξαρση της ευλογιάς των πιθήκων προκάλεσε νέο προβληματισμό, με τον ιό να έρχεται στην Ευρώπη στις 6 Μαΐου καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Ακολούθησαν δεκάδες σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Το εξόχως τιμητικό και ιστορικό βραβείο Πούλιτζερ για το 2022, απονεμήθηκε στις 9 Μαΐου. Η εφημερίδα Washington Post ήταν αυτή που τιμήθηκε για τη χρονιά που φεύγει, λόγω της κάλυψης της επίθεσης στο Καπιτώλιο το 2021.

Σε επίπεδο πολιτισμού και τεχνών, στις 14 Μαΐου πραγματοποιήθηκε ο τελικός της Eurovision. Οι Kalush Orchestra, εκπροσωπώντας την Ουκρανία, με το τραγούδι «Stefania» ήταν αυτοί που κατέκτησαν την πρώτη θέση. Στη διάρκεια του μουσικού διαγωνισμού, συμμετέχοντες και θεατές έστειλαν πολλά μηνύματα υπέρ του Κιέβου και κατά της Ρωσίας.

Στην εγχώρια επικαιρότητα, στις 16 Μαΐου ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία της συζύγου του, Καρολάιν Κράουτς, τον Μάιο του 2021 στο σπίτι τους στα Γλυκά Νερά. Δεν του αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό.

Μια ημέρα αργότερα, βασικό θέμα στον ελληνικό και διεθνή Τύπου ήταν η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Η παρουσία του κ. Μητσοτάκη εκεί χαρακτηρίστηκε ως ιστορική, καθώς για πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε μπροστά στους Αμερικανούς Γερουσιαστές. Η ομιλία ήταν γεμάτη συμβολισμούς και μηνύματα για τα εθνικά θέματα και τον διεθνή ρόλο της Ελλάδας.

Την ίδια ημέρα, 17 Μαΐου, η Ελλάδα αλλά και η παγκόσμια μουσική σκηνή θρηνεί την απώλεια του Βαγγέλη Παπαθανασίου. Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών, αφήνοντας παρακαταθήκη το σπουδαίο έργο του. Οι «Δρόμοι της Φωτιάς», το βραβείο Όσκαρ που είχε κερδίσει και οι δημιουργίες του τον καταξίωσαν και στο εξωτερικό με το όνομα «Vangelis».

Στο αθλητικό στερέωμα, ο Μάιος ως είθισται είναι μήνας τελικών. Στις 21 Μαΐου στο Βελιγράδι και τη Stark Arena, η Αναντολού Εφές επικράτησε 58-57 της Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό του Final Four της Euroleague. Η τουρκική ομάδα κέρδισε τον τίτλο για δεύτερη συνεχόμενη φορά, κάνοντας το λεγόμενο «Back to Back».

Μια εβδομάδα αργότερα, στις 28 Μαΐου, η Ρεάλ Μαδρίτης επικράτησε 1-0 της Λίβερπουλ στον τελικό του Champions League στο «Stade de France» του Παρισιού. Η αναμέτρηση καθυστέρησε να ξεκινήσει για 36 λεπτά, πρωτοφανές για τελικό της κορυφαίας διοργάνωσης, λόγω επεισοδίων. Η UEFA θεώρησε υπεύθυνους για τα επεισόδια τους οπαδούς της αγγλικής ομάδας και ξεκίνησε πειθαρχική διαδικασία.

Στις 29 Μαΐου, υπήρξε ακόμα μια απώλεια για τον ελληνικό καλλιτεχνικό κόσμο. Ο δημοφιλής Έλληνας τραγουδιστής Δάκης, κατά κόσμον Βρασίδας Χαραλαμπίδης, «έφυγε» σε ηλικία 78 ετών. Βρισκόταν από το 1967 στην πρώτη γραμμή του Ελληνικού τραγουδιού. Η δισκογραφία του αποτελείται από 39 LP & CD και 19 singles & 45άρια. Η τελευταία δισκογραφική δουλειά ήταν το CD με τίτλο «Moments» (ΜΙΝΟΣ 2008) του Μίμη Πλέσσα όπου ο Δάκης τραγούδησε σε 7 γλώσσες.

Τα γεγονότα του Μαΐου του 2022 στο Infographic του Newsbomb.gr