Ανασκόπηση 2022: Ο Νοέμβριος της Κιβωτού και του σεισμού
Πηγή: Newsbomb.gr
ΕΛΛΑΔΑ

Ανασκόπηση 2022: Ο Νοέμβριος της Κιβωτού και του σεισμού

Ανασκόπηση 2022: Τα 10 πιο σημαντικά γεγονότα του Νοεμβρίου της χρονιάς που φεύγει, μέσα από το Infographic του Newsbomb.gr.

Η διαρκώς αυξανόμενη ένταση στα ελληνοτουρκικά, ήταν ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά ενός ακόμα μήνα του 2022. Στις 5 Νοεμβρίου σημειώθηκε σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο στη Σμύρνη. Οι Αρχές της Τουρκίας απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα στον Έλληνα περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα. Οι Τούρκοι κρατούσαν επί ώρες σε ένα γραφείο τον κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος παρότι εν τέλει του δόθηκε η άδεια αποχώρησε από τη χώρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Μάλιστα, τον παρέλαβε με κυβερνητικό αεροσκάφος ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος έσπευσε στη Σμύρνη αμέσως μετά το περιστατικό.

Δύο ημέρες αργότερα, στις 7 Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε την έναρξη ερευνών για υδρογονάνθρακες από την Exxon Mobile. Η περιοχή των ερευνών οριοθετήθηκε νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης. Σύμφωνα με ειδικούς σε περίπτωση που καρποφορήσουν οι έρευνες μπορεί να προκύψει για την Ελλάδα «θησαυρός» που ενδεχομένως να φτάσει σε αξία τα 500 δισ. δολάρια.

Το ενδιαφέρον όλου του πλανήτη συγκεντρώθηκε στις ΗΠΑ, όπου στις 8 Νοεμβρίου διεξήχθησαν οι «ενδιάμεσες» εκλογές. Το αποτέλεσμα θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό, τόσο για την πολιτική της χώρας όσο και για μελλοντικές εξελίξεις. Στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, οι Δημοκρατικοί κατάφεραν να διατηρήσουν την πλειοψηφία τους. Οι Ρεπουμπλικανοί κατάφεραν να αποκτήσουν την πλειοψηφία και τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Παρά το γεγονός ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν το ιδανικό, λίγα 24ωρα αργότερα ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως θα είναι εκ νέου υποψήφιος.

Στις 10 Νοεμβρίου πεθαίνει στην Ελλάδα ο Βασίλης Παπαζάχος, σε ηλικία 93 ετών. Ο γνωστός σεισμολόγος, υπήρξε ομότιμος καθηγητής Γεωφυσικής στο ΑΠΘ (1977), πρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (1983-1999). Δημοσίευσε πάνω από 200 πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες και συνέβαλε καθοριστικά στον αντισεισμικό σχεδιασμό σε μεγάλα τεχνικά έργα, όντας ο ίδιος πρωτεργάτης στη διαμόρφωση της γενικότερης αντισεισμικής θωράκισης της Ελλάδας.

Η Τουρκία «παγώνει» στις 13 Νοεμβρίου, από την έκρηξη στη λεωφόρο Ιστικλάλ στην Κωνσταντινούπολη, σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης που σφύζουν από ζωή και τουρισμό. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι, ενώ 81 τραυματίστηκαν. Μεταξύ των τραυματιών και μια Ελληνίδα τουρίστρια, η οποία μετά από πολυήμερη ταλαιπωρία και περιπέτεια, επέστρεψε για να ολοκληρωθεί η νοσηλεία και η θεραπεία της στην πατρίδα.

Η Ελλάδα θα «πέσει από τα σύννεφα» για ακόμα μια φορά, μετά την αποκάλυψη των καταγγελιών για την Κιβωτό του Κόσμου στις 17 Νοεμβρίου. Ένας 19χρονος είναι αυτός που κάνει τις καταγγελίες στις Αρχές και ξεκινά η έρευνα η οποία φέρνει σε δεινή θέση τον πατέρα Αντώνιο, την πρεσβυτέρα του και στελέχη της ΜΚΟ. Η δικαιοσύνη διενεργεί ελέγχους για οικονομικά εγκλήματα αλλά και κακοποίηση ανηλίκων στις δομές, σε μια υπόθεση που είναι σε πλήρη εξέλιξη και θα απασχολήσει και το 2023.

Στις 20 Νοεμβρίου τα βλέμματα όλου του πλανήτη στρέφονται στο Κατάρ. Εκεί, διεξάγεται η τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2022. Το αμφιλεγόμενο Μουντιάλ, με τις καταγγελίες για τις συνθήκες εργασίας των εργατών στις προετοιμασίες για τη διοργάνωση, τις αναφορές για τους χιλιάδες θανάτους και την αυταρχική διακυβέρνηση από τους Εμίρηδες, θα συγκεντρώσει ξανά το ενδιαφέρον των φιλάθλων. Ακόμα και όταν η κυβέρνηση του Κατάρ ανακοίνωσε δύο 24ωρα πριν από τη σέντρα ότι απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ στα γήπεδα της διοργάνωσης.

Η παγκόσμια μουσική σκηνή, στις 25 Νοεμβρίου θρηνεί την απώλεια της Αϊρίν Κάρα. Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός ("Fame", "Flashdance...What a feeling" ) «έφυγε» σε ηλικία 63 ετών. ήταν βραβευμένη με δύο Γκράμι (1984), Χρυσή Σφαίρα (1983) και με Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού (1984).

Στις 28 Νοεμβρίου ο πλανήτης τρομάζει από την έκρηξη του ηφαιστείου Μάουνα Λόα. Το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο στον κόσμο είχε να εκραγεί από το 1984 και αυτή η δραστηριότητα κινητοποίησε την επιστημονική κοινότητα, αλλά και τις Αρχές ασφαλείας. Μάλιστα για πρώτη φορά μετά από χρόνια, σήμανε συναγερμός για τέφρα στο μεγαλύτερο νησί της Χαβάης.

Μία ημέρα αργότερα, ανάλογες στιγμές φόβου βίωσαν και οι κάτοικοι της Εύβοιας, της Αττικής και άλλων περιοχών στις οποίες έγινε αισθητός ο σεισμός 4,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα. Το επίκεντρο ήταν στο χωριό Ζάρακες στη Νότια Εύβοια. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει πλούσια σεισμική δραστηριότητα, μεταξύ αυτής και μια πιο ισχυρή δόνηση 5 Ρίχτερ που προκάλεσε ανησυχία.

Τα γεγονότα του Νοεμβρίου του 2022 στο Infographic του Newsbomb.gr