ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμοί σε Μυτιλήνη και Κρήτη - Τι φοβούνται οι σεισμολόγοι

Σεισμοί σε Μυτιλήνη και Κρήτη - Τι φοβούνται οι σεισμολόγοι
Φοβούνται μεγάλο σεισμό στη Μυτιλήνη
Intime News

Οι καθηγητές Ευθύμιος Λέκκας και Γεράσιμος Παπαδόπουλος τονίζουν ότι είναι πιθανό να γίνει ένας ισχυρός σεισμός στη Μυτιλήνη

Σε συναγερμό είναι οι σεισμολόγοι για τους σεισμούς που γίνονται τις τελευταίες μέρες σε Μυτιλήνη και Κρήτη. Από την πλευρά του ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, υποστηρίζει ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να γίνει ένας μεγάλος σεισμός, χωρίς όμως να υπάρχει έξαρση της σεισμικής δραστηριότητας.

Με τη σειρά του και ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, υποστηρίζει την άποψη ότι είναι να πιθανό να γίνει ένας μεγάλος σεισμός, ο οποίος μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 6 Ρίχτερ.

Παπαδόπουλος: Ανοιχτό να γίνει μεγάλος σεισμός

Πιο συγκεκριμένα, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας για τους σεισμούς στη Μυτιλήνη, υποστήριξε ότι είναι πιθανό να γίνει μεγάλος σεισμός.

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, οι λόγοι είναι τρεις:

  • Μέχρι τώρα έχουν γίνει τρεις ισχυροί σεισμοί
  • Η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται πάνω στο χερσαίο τμήμα του νησιού
  • Η περιοχή έχει σεισμικό ιστορικό

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, δεδομένων των παραπάνω λόγων, το ενδεχόμενο να γίνει ένας μεγάλος σεισμός δεν έχει κλείσει. Γι' αυτό και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η εικόνα που παίρνουμε για τη σεισμικότητα της Μυτιλήνης είναι ελλιπής, γιατί η περιοχή βρίσκεται στα γεωγραφικά όρια του σεισμογραφικού δικτύου και χάνουμε πολλούς μικρούς σεισμούς και δεν τους καταγράφουμε και δεν τους λαμβάνουμε υπόψιν στους υπολογισμούς. Χρειάζεται να τους καταγράφουμε πλέον, είναι κοινωνικό το ζήτημα».

«Προτείνω την άμεση μεταφορά και τοποθέτηση φορητών σεισμογράφων, που θα έχουν την δυνατότητα άμεσης μετάδοσης των καταγραφών στα σεισμογραφικά κέντρα έτσι ώστε να καλυτερεύσουμε δραστικά την ακρίβεια και την λεπτομέρειες των δονήσεων που γίνονται στην περιοχή. Η στατιστική των σεισμών είναι γνωστή. Κατά μέσο όρο στην Ελλάδα κάθε χρόνο γίνεται σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ ή και μεγαλύτερο. Το 2021 είχαμε 4 τέτοιους σεισμούς», συμπλήρωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Τι απαντά ο Ευθύμιος Λέκκας για τους σεισμούς

Από την πλευρά του ο Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο MEGA, υποστήριξε ότι ο σεισμός 4,8 Ρίχτερ έγινε στην ίδια σεισμογόνο περιοχή με τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ που έγινε το πρωί του Σαββάτου. «Έχουμε να κάνουμε με μία ακολουθία, που είναι σε αποδρομή – δηλαδή μειώνεται σταδιακά και εκτονώνονται οι τεκτονικές δυνάμεις που συσσωρεύονται στο υπέδαφος», ανέφερε ο καθηγητής Γεωλογίας.

Μάλιστα, πρόσθεσε: «Κρατάμε μία μικρή επιφύλαξη, η οποία στηρίζεται στο γεγονός ότι το 1867 είχαμε έναν πολύνεκρο σεισμό στην ίδια περιοχή. Αυτή η επιφύλαξη δημιουργεί και επιχειρησιακές δράσεις στη Μυτιλήνη. Είναι 150 χρόνια πριν και είναι μία φυσιολογική περίοδος επανάληψης γιατί τα ρήγματα δεν συγκεντρώνουν δυνάμεις κάθε 20-40 χρόνια. Ο χρόνος επαναπλήρωσης των ρηγμάτων είναι της τάξεως των εκατοντάδων χιλιάδων χρόνων».

Αναφερόμενος, πάντως, στο ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού, ο κ. Λέκκας υποστήριξε ότι «το ρήγμα της Αταλάντης έχει 120 χρόνια που έχει ενεργοποιηθεί, θα ενεργοποιηθεί εκ νέου μετά από περίπου 700 χρόνια. Το ρήγμα του 1867 υπολογίζεται στα 6,5 Ρίχτερ ωστόσο δεν υπήρχαν σεισμογράφοι, και δεν είμαστε σίγουροι για το εάν προέρχεται από τον ίδιο σεισμογόνο χώρο που έχουμε αυτούς τους σεισμούς. Το επίκεντρο για τότε προσδιορίζεται κατ’ εκτίμηση. Ενδεχομένως να γίνει ένας τέτοιος σεισμός αλλά οφείλουμε να σχεδιάζουμε με βάση αυτό το ενδεχόμενο, ενδεχόμενο το οποίο είναι πολύ μικρό σε πιθανότητα».

Σχετικές ειδήσεις

Σεισμός τώρα νότια της Ζακύνθου (pics)

Γ. Παπαδόπουλος: Επίφοβη η Μυτιλήνη - Δεν είναι ομαλή η μετασεισμική ακολουθία

Σεισμός σε Μυτιλήνη - Κρήτη: Πιθανα τα 6 Ρίχτερ λένε σεισμολόγοι