ΕΛΛΑΔΑ

Πολίτης: Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος θα έπρεπε τουλάχιστον να ταφεί με τιμές απόστρατου αξιωματικού

Πολίτης: Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος θα έπρεπε τουλάχιστον να ταφεί με τιμές απόστρατου αξιωματικού
Η στιγμή που η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου βγαίνει από την Μητρόπολη.
(Photo by Patrick van Katwijk/Getty Images)

Μετά την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το αν η απόφαση της κυβέρνησης να ταφεί ως ιδιώτης ήταν η σωστή - Την άποψή του καταθέτει στο Newsbomb.gr ο υποναύαρχος ε.α. Βασίλης Πολίτης που γνώριζε τον τέως μονάρχη αφού και ο ίδιος ήταν μέλος του Ναυτικού Ομίλου

Δίπλα στους βασιλικούς τάφους των προγόνων του ενταφιάστηκε η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στο Τατόι, μετά την τέλεση του τρισάγιου στο κοιμητήριο του ναού της Αναστάσεως.

Για την απόφαση της κυβέρνησης να ταφεί ως ιδιώτης μίλησε στο Newsbomb.gr ο υποναύαρχος ε.α. Βασίλης Πολίτης ο οποίος γνώριζε τον τέως βασιλιάς Κωνσταντίνο από τον Ναυτικό Όμιλο του οποίου είναι και ίδιος μέλος.

Σύμφωνα με αναφέρει, ο τέως βασιλιάς ήταν ένας ιδιαίτερα ευγενικός και απλός άνθρωπος ο οποίος είχε τεράστια αγάπη για την Ελλάδα την οποία πέρασε στα παιδιά και τα εγγόνια του.

«Όπως αποδείχθηκε από την προσέλευση τόσο εκπροσώπων βασιλικών οικογενειών από όλη την Ευρώπη αλλά και την μεγάλη προσέλευση πολιτών στη Μητρόπολη, η απόφαση να ταφεί ως ιδιώτης δεν ήταν σωστή. Κατά τη γνώμη θα έπρεπε τουλάχιστον να ταφεί ως απόστρατος αξιωματικός αφού είχε διατελέσει επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων. Ο βαθμός δεν χάνετε. Αν για παράδειγμα εγώ πεθάνω θα ταφώ με αυτές τις τιμές χωρίς να εξεταστεί η καλή η κακή πορεία μου. Εγώ δεν υπήρξα ποτέ στους υποστηρικτές του και το θέμα του πολιτεύματος έληξε το 1974 αλλά δεν μπορώ να μην πω αυτό που θεωρώ σωστό», ανέφερε ο υποναύαρχος ε.α. Βασίλης Πολίτης.

Πρόσθεσε ακόμα ότι άδικο είναι και το γεγονός ότι αφαιρέθηκε από αυτόν και τα μέλη της οικογένειάς του η ελληνική ιθαγένεια. «Μιλούσε για την Ελλάδα και έκλαιγε. Είναι πιο Έλληνας από πολλούς Έλληνες. Δίνουμε το ελληνικό διαβατήριο σε τόσους».

Επιπλέον, ο υποναύαρχος ε.α. Βασίλης Πολίτη αναφέρθηκε στο θέμα του Τατοΐου τονίζοντας ότι δεν θα έπρεπε να έχει εγκαταλειφθεί και σήμερα να έχει αυτή την εικόνα, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος το αποκαλούσε, Βασιλικό Κτήμα της Δεκέλειας.

Οι υψηλοί καλεσμένοι

Από τους βασιλικούς οίκους της Ευρώπης, παρούσα ήταν, εκ μέρους της Μεγάλης Βρετανίας, η πριγκίπισσα Άννα, αδερφή του βασιλιά Καρόλου και κόρη της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ.

Από τους εν ενεργεία βασιλείς, παρευρέθη ο βασιλιάς Φελίπε με τη σύζυγό του, βασίλισσα Λετίθια, η βασιλομήτωρ και αδερφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Σοφία, με τον σύζυγό της Χουάν Κάρλος, επίσης η αδελφή της, Ειρήνη, όπως και οι πριγκίπισσες Έλενα και Κριστίνα, κόρες του Χουάν Κάρλος και της Σοφίας.

Από την Δανία, παρούσα ήταν η βασίλισσα Μαργκέτε της Δανίας, ο γιος της και διάδοχος, πρίγκιπας Φρέντερικ και η πριγκίπισσα Βενεδίκτη (αδελφή της βασίλισσας της Δανίας και της Άννας-Μαρίας). Παρών, επίσης, ήταν ο βασιλιάς της Σουηδίας, Κάρολος Γουσταύος και η βασίλισσα Σίλβια, ενώ από τη Νορβηγία, ο πρίγκιπας Χάακον και η σύζυγός του, πριγκίπισσα Μέτε Μαρίν.

Από το Λουξεμβούργο, ήταν ο μέγας δούκας Χένρι. Παρών, επίσης, ο βασιλιάς της Ολλανδίας, Βίλεμ Αλεξάντερ, με τη σύζυγό του, Μαξίμα και η βασιλομήτωρ, πριγκίπισσα Βεατρίκη. Εκ μέρους του βελγικού οίκου, παρευρίσκονταν ο βασιλιάς Φίλιππος και η σύζυγός του, βασίλισσα Ματθίλδη, ενώ από το Μονακό, ο πρίγκιπας Αλβέρτος.

Από τη Σερβία, οι πρώην βασιλείς Αικατερίνη και Αλέξανδρος, από τη Ρωσία, η Μαρία Βλαδιμίροβνα και τέλος από τη Ρουμανία ο πρώην πρίγκιπας Ράντου.

Σχετικές ειδήσεις