ΕΛΛΑΔΑ

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Αναπαύεται δίπλα στους προγόνους του – Πώς τον αποχαιρέτησε η Ελλάδα

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Αναπαύεται δίπλα στους προγόνους του – Πώς τον αποχαιρέτησε η Ελλάδα
Συντετριμμένη η Άννα Μαρία μετά τον ενταφιασμό του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στο Τατόι - Δίπλα της τα παιδιά της.
Newsbomb.gr

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Όλα όσα έγιναν στη Μητρόπολη και στο Τατόι από τις 06:00 το πρωί – Οι υψηλές παρουσίες, η συγκίνηση, οι τιμές και το «αντίο» χιλιάδων Ελλήνων – Κλείνει και τυπικά το κεφάλαιο της μοναρχίας στη χώρα μας και σφραγίζεται μια ολόκληρη εποχή – Το Newsbomb.gr έδωσε το «παρών» και σε αυτό το μεγάλο γεγονός καταγράφοντας λεπτό προς λεπτό όσα συνέβησαν

Tο ύστατο χαίρε στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, απηύθυνε η οικογένειά του αλλά και μέλη βασιλικών οικογενειών, σε μια λιτή τελετή στο Τατόι. Οι γιοι, Παύλος, Νικόλαος, Φίλιππος και τα εγγόνια του μετέφεραν το φέρετρο με τη σορό του στους ώμους.

Δείτε εδώ την LIVE κάλυψη της κηδείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου από το Newsbomb.gr

Μέσα στο παρεκκλήσι, τελέστηκε τρισάγιο, ενώ τα μέλη της οικογένειάς του τέως βασιλιά, γονάτισαν στη λήξη της τελετής.

Νωρίτερα, το τελευταίο «αντίο» απηύθυναν η αδερφή του, Ειρήνη, ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε και η σύζυγός του Λετίθια, ο επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος που συναντήθηκε για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό με τα υπόλοιπά μέλη της ισπανική βασιλικής οικογένειας αφού βρίσκεται αυτοεξόριστος στο Αμπού Ντάμπι.

Η ταφή του τέως βασιλιά πραγματοποιήθηκε, δίπλα στους τάφους των γονέων του, Παύλο και Φρειδερίκη, κάτι που ήταν και επιθυμία του.

Η εξόδιος ακολουθία στην Μητρόπολη

Με αυστηρά μέτρα ασφαλείας και παρουσία υψηλών προσκεκλημένων, κηδεύτηκε σήμερα (16/1) ως ιδιώτης ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών την περασμένη Τρίτη, ύστερα από σοβαρό θέμα υγείας που αντιμετώπισε τις τελευταίες εβδομάδες.

Η σορός του τέως βασιλιά ξεκίνησε από το Α’ Νεκροταφείο λίγο μετά τις 05:00 το πρωί και έφθασε στις 5:45 στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου δίπλα στον Μητροπολιτικό Ναό, όπου η πρόσβαση ήταν ελεύθερη έως τις 11:00 για όποιον επιθυμούσε να αποτίσει φόρο τιμής.

Εν συνεχεία, στις 12 το μεσημέρι τελέστηκε η Εξόδιος Ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, ενώ θα συμμετάσχουν και οι συνοδικοί αρχιερείς-μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας, πρόσβαση στον Μητροπολιτικό Ναό είχαν αυστηρά οι προσκεκλημένοι της.

Δείτε την gallery:

Ο επικήδειος του γιου του Παύλου

Ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου εκφώνησε τον επικήδειο. Μεταξύ άλλων τόνισε:

«Μεγαλειότατε βασιλιά πατέρα, είναι μια δύσκολη ημέρα για εμάς τα παιδιά και τα εγγόνια για όλους ήρθαν να σε αποχαιρετίσουν για τελευταία φορά αλλά και για όλους εκείνους που τιμούν τη μνήμη σου και ήταν αδύνατο να ήταν μαζί σου.

Στερήθηκες πολύ νέος τον πατέρα σου. Τήρησες πάντα την παρακαταθήκη του απ’ όταν ανέλαβες την ευθύνη του ελληνικού θρόνου και παρέλαβες το ξίφος του αξιωματικού των τιμημένων ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδος.

Δόξασες τη χώρα με το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Ο αγώνας ήταν ένας σκληρός αγώνας που έδωσες με το νου και το σώμα μέχρι την τελική νίκη με το αείμνηστο πλήρωμα

Η παρακαταθήκη του πατέρα σου είναι συμβόλαιο τιμής. Ήταν μια δύσκολη εποχή πατέρα όταν ανέβηκες στο θρόνο. Από την πρώτη στιγμή αντιστάθηκες με σθένος για να βρεις τρόπο ανατροπής των πραξικοπηματιών. Η προσπάθειά σου απέτυχε. Αλλά δεν ήθελες μένοντας στην Ελλάδα να γίνεις αιτία νέας αιματοχυσίας. Αγάπησες την Ελλάδα σαν τίποτα άλλο.

Η οικογένεια ήταν το παν για σένα και τη μητέρα μας. Δημιουργήσατε μια οικογένεια που την ενώνει η αγάπη και το καθήκον προς την Πατρίδα.

Ο Θεός έφερε να αφήσεις την τελευταία σου πνοή στην πατρίδα. Όπως μας δίδαξες πατέρα εμείς τα παιδιά σου και τα εγγόνια προσφέρουμε και θα προσφέρουμε για πάντα στην πατρίδα και την Ελλάδα.

Ισχύς μου η αγάπη του λαού ήταν και θα είναι για πάντα ο κανόνας της οικογένειάς μας. Για κάθε Έλληνα και κάθε οικογένεια η ισχύς είναι η αγάπη του κάθε Έλληνα για αυτήν.

Καλό ταξίδι πατέρα».

Οι καλεσμένοι

Στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον αντιπρόεδρό της, Παναγιώτη Πικραμμένο, και την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η διάταξη των θέσεων έγινε βάσει πρωτοκόλλου. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προεξήρχε της Εξοδίου Ακολουθίας βρισκόταν στην Ωραία Πύλη και δίπλα του, δεξιά και αριστερά, ήταν οι 12 συνοδικοί μητροπολίτες, 6 και 6. Ακολούθως, αμέσως μετά, η χορωδία του ναού και μπροστά από τον Δεσποτικό Θρόνο βρισκόταν η οικογένεια: η σύζυγος του εκλιπόντος Άννα Μαρία, τα παιδιά του, οι αδερφές του, η επίτιμη βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία και η Ειρήνη.

Αριστερά από την οικογένεια ήταν οι εν ενεργεία αρχηγοί κρατών. Δηλαδή, τα βασιλικά ζεύγη της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας, η βασίλισσα της Δανίας Μαργαρίτα, ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό και ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Ερρίκος. Πίσω τους, οι πρώην βασιλείς και ακολούθησαν οι διάδοχοι των θρόνων.

Η τελετή αποχαιρετισμού ολοκληρώθηκε στις 13:00 και εν συνεχεία ξεκίνησε η αυτοκινητοπομπή προς το Τατόι, όπου ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία, δίπλα στους τάφους των προγόνων του.

Σχετικές ειδήσεις