ΕΛΛΑΔΑ

Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος: Η στιγμή που «λύγισε» ο Παύλος

Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος: Η στιγμή που «λύγισε» ο Παύλος
Οι τρεις γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.
INTIME

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Συγκίνηση προκάλεσε ο επικήδειος του γιου του, Παύλου

Ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος Γλύξμπουργκ ήταν ο μόνος που εκφώνησε επικήδειο μετά την εξόδιο ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών το μεσημέρι της Δευτέρας.

Ο πρωτότοκος γιος του, απευθύνθηκε άμεσα στον εκλιπόντα τελευταίο μονάρχη της Ελλάδας, αποκαλώντας τον με το μικρό του όνομα, τον τίτλο του ως βασιλιά και τον τίτλο του ως Ολυμπιονίκη.

Ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου εκφώνησε τον επικήδειο. Μεταξύ άλλων τόνισε:

«Μεγαλειότατε βασιλιά πατέρα, είναι μια δύσκολη ημέρα για εμάς τα παιδιά και τα εγγόνια για όλους ήρθαν να σε αποχαιρετίσουν για τελευταία φορά αλλά και για όλους εκείνους που τιμούν τη μνήμη σου και ήταν αδύνατο να ήταν μαζί σου.

Στερήθηκες πολύ νέος τον πατέρα σου. Τήρησες πάντα την παρακαταθήκη του απ’ όταν ανέλαβες την ευθύνη του ελληνικού θρόνου και παρέλαβες το ξίφος του αξιωματικού των τιμημένων ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδος.

Δόξασες τη χώρα με το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Ο αγώνας ήταν ένας σκληρός αγώνας που έδωσες με το νου και το σώμα μέχρι την τελική νίκη με το αείμνηστο πλήρωμα

Η παρακαταθήκη του πατέρα σου είναι συμβόλαιο τιμής. Ήταν μια δύσκολη εποχή πατέρα όταν ανέβηκες στο θρόνο. Από την πρώτη στιγμή αντιστάθηκες με σθένος για να βρεις τρόπο ανατροπής των πραξικοπηματιών. Η προσπάθειά σου απέτυχε. Αλλά δεν ήθελες μένοντας στην Ελλάδα να γίνεις αιτία νέας αιματοχυσίας. Αγάπησες την Ελλάδα σαν τίποτα άλλο.

Η οικογένεια ήταν το παν για σένα και τη μητέρα μας. Δημιουργήσατε μια οικογένεια που την ενώνει η αγάπη και το καθήκον προς την Πατρίδα.

Ο Θεός έφερε να αφήσεις την τελευταία σου πνοή στην πατρίδα. Όπως μας δίδαξες πατέρα εμείς τα παιδιά σου και τα εγγόνια προσφέρουμε και θα προσφέρουμε για πάντα στην πατρίδα και την Ελλάδα.

Ισχύς μου η αγάπη του λαού ήταν και θα είναι για πάντα ο κανόνας της οικογένειάς μας. Για κάθε Έλληνα και κάθε οικογένεια η ισχύς είναι η αγάπη του κάθε Έλληνα για αυτήν.

Καλό ταξίδι πατέρα».