ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Πλήρωσαν 25 εκατ. ευρώ το σύστημα που θα φρέναρε αυτόματα τα τρένα και το άφησαν άχρηστο

Τέμπη: Πλήρωσαν 25 εκατ. ευρώ το σύστημα που θα φρέναρε αυτόματα τα τρένα και το άφησαν άχρηστο

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Το περίφημο σύστημα ETCS, το σύστημα πέδησης που θα είχε προλάβει την τραγωδία στα Τέμπη, πληρώθηκε 25 εκατ. ευρώ το 2007 και αφέθηκε να αχρηστευθεί πλήρως.

Το σύστημα ETCS, είναι το σύστημα αυτόματης πέδησης – φρεναρίσματος δηλαδή- που θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να ενεργοποιηθεί και να αποτρέψει το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, αν και αγορασμένο το 2007, ακόμα και τον Νοέμβριο του 2022, η ΓΑΙΟΣΕ προχωρούσε σε διαγωνισμούς ώστε το σύστημα που εγκαταστάθηκε αλλά ποτέ δεν λειτούργησε να αναταχθεί και να επιστρέψει στη… ζωή.

Τι είναι το ETCS;

Πρόκειται για πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα που αν ήταν λειτουργικό, θα μπορούσε αυτόματα από υπολογιστή να σταματήσει το τρένο. Υπό προϋποθέσεις εφαρμόζει πέδηση στο τρένο.

Οι συμβάσεις

Οι συμβάσεις ξεκίνησαν το 2007 με συνολικό κόστος 25 εκατομμύρια ευρώ, έγινε μια αρχική παράδοση το 2016. Ενώ τα συστήματα είχαν μπει στα τρένα και δεν λειτουργούσαν είχαν ήδη υποστεί τις πρώτες φθορές. Η τελική παράδοση έγινε το 2018, όμως η ΓΑΙΟΣΕ στην οποία ανήκουν οι συρμοί, έχει κάνει νέο διαγωνισμό ώστε το σύστημα να ξαναγίνει λειτουργικό.

Είχε εγκατασταθεί σε 88 συρμούς και σε 129 βαγόνια, δεν λειτούργησε ποτέ γιατί δεν υπήρχε στις ράγες και γιατί είχε υποστεί φθορές. Νέος διαγωνισμός τον Ιούνιο του 2022 για 1,98 εκατ. ευρώ απέβη άκαρπος, τον Νοέμβριο του 2022 δεύτερος διαγωνισμός με 3,4 εκατ. ευρώ σε 12 μήνες και εκείνος άγονος.

Σχετικές ειδήσεις

«Ξεψαχνίζουν» 4 συμβάσεις της ΕΡΓΟΣΕ - Αναζητούν αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος

Τέμπη: «Να λάμψει η αλήθεια για όλες τις ψυχές...» – Συγκλόνισε πάλι ο πατέρας της 28χρονης Ελπίδας

Τέμπη: «Είδα την κόρη μου μέσα στα αίματα δίπλα στο τρένο» – Συγκλονίζει πατέρας θύματος