ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: «Ο σταθμάρχης είχε μόλις 1,5 λεπτό στη διάθεσή του για να δει το λάθος»

Τηλεδιοίκηση

Ο σταθμάρχης Λάρισας, Δημοσθένης Πίτσας, ανέφερε ότι «όπως και να το βαφτίσουμε είτε τοπικός χειρισμός ή τοπικός σταθμός τηλεδιοίκησης, η ουσία είναι ότι βλέπουμε τα τρένα για 8,5 χιλιόμετρα».

Τα λάθη που οδήγησαν στην τραγωδία στα Τέμπη «δείχνουν» οι σταθμάρχες, την ώρα που έχει επικρατήσει κόντρα σε πολιτικό επίπεδο για το σύστημα της τηλεδιοίκησης.

Όπως ανέφεραν, μιλώντας στον ΑΝΤ1, οι σταθμάρχες, Αγάθη Γκούμα και Δημοσθένης Πίτσας, υπάρχει τοπικός πίνακας χειρισμού τηλεδιοίκησης, ο οποίος ελέγχει 8,5 χιλιόμετρα την κίνηση των αμαξοστοιχιών.

Ο σταθμάρχης Λάρισας, Δημοσθένης Πίτσας, ανέφερε ότι «όπως και να το βαφτίσουμε είτε τοπικός χειρισμός ή τοπικός σταθμός τηλεδιοίκησης, η ουσία είναι ότι βλέπουμε τα τρένα για 8,5 χιλιόμετρα».

Σύμφωνα με τον κ Πίτσα, το τρένο το μοιραίο βράδυ της τραγωδίας στα Τέμπη από το σημείο όπου βρισκόταν, πριν την αναχώρηση για Θεσσαλονίκη θα συνέχιζε στην γραμμή ανόδου. «Το κλειδί ήταν στην θέση παρακαμπτήριο και το τρένο μπήκε στην γραμμή καθόδου», τόνισε.

«Ο σταθμάρχης βλέπει τμηματικά, ανά δυο λαμπάκια την διαδρομή του τρένου», είπε και πρόσθεσε ότι «από την έξοδο του κλειδιού βλέπει περίπου 2,5 χιλιόμετρα. Ο σταθμάρχης αν είχε δει τον πίνακα, θα έπρεπε να ειδοποιήσει το τρένο για να σταματήσει».

«Είχε 1,5 λεπτό ο σταθμάρχης για να δει το λάθος με το υπάρχον σύστημα»,

Όπως τόνισε ο κ. Πίτσας «ο σταθμάρχης θα μπορούσε να είχε επιλέξει την αυτόματη χάραξη και θα είχε αποφευχθεί το δυστύχημα» κα είπε ακόμη ότι ο μοιραίας σταθμάρχης είχε μόλις 1,5 λεπτό στη διάθεσή του για να δει το λάθος με το υπάρχον σύστημα.

Από την πλευρά της η κυρία Γκούμα υπογράμμισε ότι «αν υπήρχε τηλεδιοίκηση, δηλαδή η σύμβαση 717, θα είχε αποφευχθεί το δυστύχημα παρά το λάθος του σταθμάρχη».

Σχετικές ειδήσεις

Δρομολόγια τρένων και Προαστιακός: Επανεκκινούν την Τετάρτη - Ποια είναι τα μέτρα

Οι απαντήσεις Καραμανλή στη Βουλή και το «Είμαι παρών στον δημόσιο διάλογο»

Έτσι λειτουργεί η... αμαρτωλή τηλεδιοίκηση – Αν λειτουργούσε θα είχε αποφευχθεί η τραγωδία στα Τέμπη