Πανελλήνιες 2023: Ειδικοί δίνουν χρήσιμα tips για υποψήφιους και γονείς
Tips σωστής διαχείρισης για τους γονείς, από την παιδοψυχολόγο,Έλσα Δημοπούλου.
Πηγή: Pexels
ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλήνιες 2023: Ειδικοί μιλούν στο Newsbomb.gr και δίνουν χρήσιμα tips για υποψήφιους και γονείς

Στο πώς μπορούν να διαχειριστούν παιδιά και γονείς το άγχος των Πανελλαδικών Εξετάσεων  αναφέρθηκε μιλώντας στο Newsbomb.gr η ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια, παιδοψυχολόγος, σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού και συγγραφέας, Έλσα Δημοπούλου.

Πρεμιέρα έκαναν οι Πανελλαδικές εξετάσεις για τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, στις 1 και 2 Ιουνίου αντίστοιχα. Για όσους έχουν ξαναδώσει, η εμπειρία αυτή αποτελεί μια γνώριμη κατάσταση. Για τους περισσότερους μαθητές όμως οι πανελλαδικές εξετάσεις φαντάζουν κάτι άγνωστο και «τρομακτικό».

Για κάποια παιδιά η περίοδος των Πανελλαδικών εξετάσεων είναι δύσκολη με αποτέλεσμα πολλές φορές να μη μπορούν να συγκεντρωθούν στο διάβασμά τους και να χάνουν τους στόχους τους. Πολλές φορές το έντονο και μη ελεγχόμενο άγχος συνοδεύεται από σωματικές ενοχλήσεις, όπως πονοκεφάλους, στομαχικό άλγος, διατροφικές διαταραχές, δυσκολίες στον ύπνο και συχνούς εφιάλτες, ταχυκαρδία, αίσθημα ζάλης και τάση λιποθυμίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις ημέρες εκείνες ακόμα και οι γονείς κατακλύζονται από συναισθήματα αγωνίας και άγχους.

Panelinies.jpg
Ψυχραιμία, διαλείμματα από το διάβασμα και επικοινωνία με τους φίλους, προτείνουν οι ψυχολόγοι στους μαθητές που δίνουν Πανελλαδικές.Eurokinissi

Οδηγός επιβίωσης για μαθητές που δίνουν πανελλήνιες

Η ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια, παιδοψυχολόγος, σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού και συγγραφέας, Έλσα Δημοπούλου, μιλώντας στο Newsbomb.gr έδωσε χρήσιμες συμβουλές για το πώς οι έφηβοι αλλά και οι γονείς μπορούν να διαχειριστούν την αγωνία και το άγχος τους κατά την περίοδο των εξετάσεων.

Το άγχος ορίζεται ως «ο τρόπος με τον οποίο αντιδρά το μυαλό και το σώμα σε κάθε νέα απειλητική ή συγκινησιακή κατάσταση». Αποτελεί τον πιο ύπουλο εχθρό των μαθητών ενώ πολλές φορές πηγάζει από αρνητικές σκέψεις οι οποίες σχετίζονται με το φόβο της αποτυχίας.

«Οι μαθητές είναι ιδιαίτερα αγχωμένοι την περίοδο των εξετάσεων και το εκφράζουν με ψυχοσωματικά συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, εφίδρωση, ταχυκαρδία και αίσθηση λιποθυμίας. Επίσης, μπορεί να δείξουν έντονο φόβο αποτυχίας ή την αίσθηση ότι δεν θα τα καταφέρουν. Μπορεί να παρουσιάσουν δυσκολία στη συγκέντρωση, να έχουν αρνητικές σκέψεις, δυσκολία στην ανάκληση πληροφοριών αλλά και να συγκρίνουν τους εαυτούς τους με άλλα παιδιά νιώθοντας ότι μειονεκτούν», είπε η κυρία Έλσα Δημοπούλου στο Newsbomb.gr.

exetaseis.jpg
Στο πώς μπορούν να διαχειριστούν παιδιά και γονείς το άγχος των Πανελλαδικών Εξετάσεων αναφέρθηκε μιλώντας στο Newsbomb.gr η ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια, παιδοψυχολόγος, σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού και συγγραφέας, Έλσα Δημοπούλου.

H ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια ανέφερε ορισμένες στρατηγικές χειρισμού του άγχους προς τα παιδιά λέγοντας: «Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να πιστέψουν στον εαυτό τους και στις δυνατότητές τους. Να μην μειώνουν τον εαυτό τους και να μην τον υποβιβάζουν. Να έχουν δημιουργήσει μία ρουτίνα διαβάσματος και αν έχουν βάλει υψηλούς στόχους, να μείνουν ευχαριστημένοι με όσα έχουν επιτύχει έως τώρα. Καλός ύπνος, η σωστή διατροφή και η άσκηση ενισχύει τη μνήμη και την καλύτερη απόδοση».

Ανάμεσα στα συμπτώματα του στρες που μπορεί να νιώσει ένας μαθητής την περίοδο των εξετάσεων σύμφωνα με τους ειδικούς είναι: πονοκέφαλοι, ζαλάδες, γαστρεντερικά προβλήματα, εφίδρωση και τρέμουλο χεριών, δύσπνοια, ταχυπαλμία και δυσκολία στον ύπνο.Pexels

Συμβουλές προς τους γονείς κατά τη διάρκεια των εξετάσεων των παιδιών

Ερωτηθείσα για το ποιες συμβουλές θα έδινε στους γονείς που το δικό του άγχος και οι προσδοκίες τους δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα προς τους εφήβους, απάντησε με ένα γνωμικό του Ψυχολόγου-ψυχοθεραπευτή Claude-MarcAubry το οποίο ανέφερε ότι: «Από τα ωραιότερα δώρα που μπορούν να κάνουν οι γονείς το παιδί τους είναι να του εμπνεύσουν εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του».

Η παιδοψυχολόγος Έλσα Δημοπούλου, συμβουλεύει τους γονείς να κρατήσουν θετική και υποστηρικτική στάση απέναντι στα παιδιά τις ημέρες των εξετάσεων. «Η θετική και υποστηρικτική και καθόλου επικριτική στάση των γονέων ότι τα παιδιά μπορούν να καταφέρουν ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα θα μείωνε κατά πολύ το άγχος των παιδιών ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή τους και το θάρρος να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ζωής. Οι εξετάσεις από μόνες τους είναι μία στρεσογόνα κατάσταση και το παιδί χρειάζεται ενθάρρυνση και πίστη στον εαυτό του χωρίς να φοβάται».

Η «παγιδευμένη» ελληνική κοινωνία

Στην ελληνική κοινωνία κυριαρχεί η αντίληψη πως τα παιδιά πρέπει να περάσουν εξάπαντος σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ της χώρας ώστε να αποκτήσουν με την αποφοίτησή τους ένα καταξιωμένο επάγγελμα προκειμένου να εξασφαλίσουν το μέλλον τους.

Οι γονείς πολλές φορές είναι ιδιαίτερα πιεστικοί με αποτέλεσμα να έρχονται σε σύγκρουση με τον έφηβο που είναι ήδη πιεσμένος τον τελευταίο χρόνο λόγω της προετοιμασίας για τις πανελλήνιες εξετάσεις.

Η ίδια αναφερόμενη στο πόσο πιεστική μπορεί να είναι η μέση ελληνική οικογένεια τόνισε: «Η μέση ελληνική οικογένεια έχει πολλές προσδοκίες από τα παιδιά πιέζοντάς τα να καταφέρουν που δεν πέτυχαν οι ίδιοι οι γονείς. Αυτό προκαλεί έντονο στρες στα παιδιά να ευχαριστήσουν τους γονείς. Επίσης, πολλοί γονείς εστιάζουν στο τι δεν κάνει καλά το παιδί και στους βαθμούς (βαθμοθηρία) ενώ το παιδί χρειάζεται μία πιο ολιστική προσέγγιση που θα αφορά και την καλή ψυχική του υγεία. Με άλλα λόγια ο γονιός δεν πρέπει να επικρίνει το παιδί, αλλά πρέπει να το ενθαρρύνει, να εστιάζει και να αναδεικνύει τα θετικά του σημεία. Εξάλλου, όπως έχει πει και ο Αριστοτέλης, "η εκπαίδευση του μυαλού χωρίς να εκπαιδεύεις την καρδιά δεν είναι καθόλου εκπαίδευση».

Η ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια, παιδοψυχολόγος, σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού και συγγραφέας, Έλσα Δημοπούλου.

Συμβουλές για τις Πανελλήνιες 2023 από το φροντιστήριο «ΝΕΟ»

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι μια πραγματικά σημαντική στιγμή στη ζωή σας. Κατανοούμε ότι μπορεί να αισθάνεστε αρκετή πίεση και αγωνία, αλλά μην ανησυχείτε! Τα φροντιστήρια ΝΕΟ είναι εδώ για να σας υποστηρίξουν, να σας εμψυχώσουν και να σας δώσουν μερικές χρήσιμες συμβουλές.

Καταρχάς, πρέπει να ξέρετε ότι είστε πολύ πιο ικανοί από όσο πιστεύετε. Έχετε εργαστεί σκληρά όλο αυτό τον καιρό και έχετε αποκτήσει τις γνώσεις που χρειάζεστε για να πετύχετε. Έτσι, πιστέψτε στον εαυτό σας και προσπαθήστε να παραμείνετε ψύχραιμοι και συγκεντρωμένοι κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.

diabasma.jpg
Τόσο οι μαθητές όσο και οι γονείς αυτών, βιώνουν ένα σύμπλεγμα διαφόρων συναισθημάτων, με κυρίαρχα αυτά του άγχους και της αγωνίας.Eurokinissi

Επίσης, θυμηθείτε ότι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις δεν είναι η μοναδική ευκαιρία για επιτυχία στο μέλλον σας. Υπάρχουν πολλοί άλλοι δρόμοι που μπορείτε να ακολουθήσετε για να φτάσετε εκεί που θέλετε. Συνεπώς, μην βάζετε υπερβολική πίεση στον εαυτό σας. Αντιμετωπίστε αυτήν τη δοκιμασία ως μια ευκαιρία να αποδείξετε τις δυνατότητές σας.

Εδώ είναι μερικές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν λίγο πριν δώσετε τις εξετάσεις:

Ξεκουραστείτε καλά:

Σιγουρευτείτε ότι έχετε αρκετό χρόνο για να ξεκουραστείτε πριν τη μεγάλη μέρα. Ένας καλός ύπνος θα σας βοηθήσει να είστε ανανεωμένοι και συγκεντρωμένοι.

Μην πιέζετε τον εαυτό σας υπερβολικά:

Προσπαθήστε να μην αυξάνετε την πίεση που ασκείτε στον εαυτό σας. Είναι φυσιολογικό να νιώθετε ένταση, αλλά προσπαθήστε να μείνετε χαλαροί και να εμπιστευτείτε την προετοιμασία που έχετε κάνει.

Επαναλάβετε τα κυριότερα σημεία:

Πριν την εξέταση, διαβάστε τις κύριες έννοιες και τις σημαντικές πληροφορίες. Αυτό θα σας βοηθήσει να έχετε φρέσκο στο μυαλό σας τις βασικές έννοιες που πιθανότατα να χρειαστείτε.

Μην αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας:

Έχετε εργαστεί σκληρά και έχετε προετοιμαστεί για αυτές τις εξετάσεις.

Διαχειριστείτε το χρόνο:

Πριν ξεκινήσετε τις εξετάσεις, κατανοήστε πόσο χρόνο έχετε για κάθε ερώτηση ή ενότητα και κατανείμετε τον χρόνο σας ανάλογα. Αυτό θα σας βοηθήσει να μην μείνετε πίσω και να ολοκληρώσετε όλα τα κομμάτια της εξέτασης εγκαίρως.

Οργανώστε τις σκέψεις σας:

Πριν ξεκινήσετε να γράφετε, σκεφτείτε τη δομή του γραπτού σας. Καθορίστε τις κύριες ιδέες που θα θέλετε να περιλάβετε και τη σειρά που θα τις παρουσιάσετε. Αυτό θα σας βοηθήσει να έχετε μια οργανωμένη και συνεκτική απάντηση.

Απαντήστε στο ερώτημα:

Εξετάστε προσεκτικά το θέμα και βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε πλήρως τι ζητείται. Απαντήστε στο ερώτημα με σαφήνεια και ακρίβεια, αφού παρουσιάσετε τα απαραίτητα επιχειρήματα ή παραδείγματα για να υποστηρίξετε τη θέση σας.

Επιμένετε στη συντακτική και ορθογραφική ακρίβεια:

Προσέξτε τη συντακτική και ορθογραφική ακρίβεια του γραπτού σας. Φροντίστε να γράφετε καθαρά και να αποφεύγετε ορθογραφικά λάθη.

Εκμεταλλευτείτε το πρόχειρο:

Χρησιμοποιήστε το πρόχειρο για να καταγράψετε τις σκέψεις σας και τις λέξεις-κλειδιά που θα χρησιμοποιήσετε για την επίλυση των ερωτημάτων. Αυτό θα σας βοηθήσει να οργανώσετε τις ιδέες σας και να ελέγξετε την χρησιμότητά τους.

Διαβάστε προσεκτικά:

Διαβάστε κάθε θέμα προσεκτικά και αργά, ώστε να κατανοήσετε πλήρως τι ζητείται. Κρατήστε σχετικές σημειώσεις στο πρόχειρο και επανεξετάστε τα ζητούμενα πριν ξεκινήσετε να γράφετε.

Κρατήστε κενές γραμμές:

Αφήστε 3-4 κενές γραμμές ανάμεσα στα ερωτήματα που απαντάτε. Έτσι, θα μπορείτε εύκολα να εντοπίσετε τα ερωτήματα που έχετε ήδη απαντήσει και να συμπληρώσετε μετά ό,τι χρειάζεται.

Φροντίστε τον εαυτό σας:

Κατά τη διάρκεια της περιόδου των εξετάσεων, είναι εύκολο να παραμελήσετε τις βασικές ανάγκες σας, όπως ο ύπνος, η διατροφή και η άσκηση. Φροντίστε να έχετε επαρκή ξεκούραση, να τρώτε καλά και να κάνετε λίγη άσκηση. Αυτές οι πρακτικές θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την ενέργεια, την ευεξία και την ευκολία σας στις εξετάσεις.

Να θυμάστε ότι:

Οι μαθητές πρέπει να προσέλθουν στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Οι εξετάσεις ξεκινούν στις 08:30 π.μ. και είναι κοινές για υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων.

Η κατοχή κινητού τηλεφώνου, έστω και απενεργοποιημένου, στην αίθουσα εξέτασης θεωρείται λόγος απόρριψης του γραπτού.

Τι πρέπει να έχουμε μαζί μας:

  1. Ταυτότητα ή διαβατήριο
  2. Ένα στυλό με μόνο ανεξίτηλη μελάνη (μαύρο ή μπλε), μολύβι, γόμα και γεωμετρικά όργανα (εάν χρειάζονται). Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το μολύβι γενικά δεν επιτρέπεται.
  3. Το δελτίο εξεταζόμενου Πανελλαδικών Εξετάσεων (καρτελάκι) που έχετε λάβει.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα αυτά τα αναγκαία είδη μαζί σας πριν μπείτε στην αίθουσα εξετάσεων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για τις Πανελλήνιες 2023

Σχετικές ειδήσεις

Πανελλήνιες εξετάσεις: Συμβουλές στους μαθητές για το άγχος

Πανελλαδικές εξετάσεις 2023: Συμβουλές για να διαχειριστούν το άγχος γονείς και παιδιά

Βοήθησε το παιδί σου να διαχειριστεί το άγχος των εξετάσεων

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ