ΕΛΛΑΔΑ

Ναυάγιο στην Πύλο: Αλλαγή στην πολιτική της ΕΕ ζητεί η ActionAid

Ναυάγιο Πύλος
INTIME NEWS

Κοινή Επιστολή των μελών της ActionAid με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Η ActionAid International και τα μέλη της σε Γαλλία, Δανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Σουηδία, υπογράφουν κοινή επιστολή με την οποία ζητούν ριζική αλλαγή στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το μεταναστευτικό/προσφυγικό.

«Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, οφείλουμε να επιστήσουμε την προσοχή στα φριχτά γεγονότα της 14ης Ιουνίου, όταν πλοίο που μετέφερε εκατοντάδες μετανάστες κοντά στην Πύλο ανατράπηκε. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένα στοιχεία, 78 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες αγνοούνται ακόμα.

Τα τελευταία 10 χρόνια, περισσότεροι από 27.000 μετανάστες και μετανάστριες έχουν χαθεί στη Μεσόγειο, με το 70% τουλάχιστον αυτών να είναι νεκροί. Όταν συμβαίνει ένα γεγονός όπως αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει τη λύπη της και κατηγορεί τους διακινητές για τις ζωές που χάθηκαν. Η λύπη, όμως, δεν αρκεί.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν πριν από λίγες μόλις ημέρες στην εφαρμογή μιας πιο σκληρής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση» αναφέρει η ActionAid και προσθέτει:

«Είναι επώδυνα υποκριτικό από μέρους της Ευρώπης και του μεγαλύτερου μέρους του Δυτικού κόσμου να εφαρμόζονται πιο επιβλαβείς μεταναστευτικές πρακτικές και ωστόσο οι επιχειρήσεις των διακινητών να πολλαπλασιάζονται. Όταν κατονομάζονται και κατηγορούνται οι διακινητές, χωρίς να εξετάζεται η πληθώρα παραγόντων που ωθούν έναν άνθρωπο να αφήσει τη χώρα του ή χωρίς να εξετάζεται η ευθύνη των δυτικών πολιτικών στα διαρθρωτικά αίτια του αναγκαστικού εκτοπισμού είναι σαν να αναζητείται απλώς ένας αποδιοπομπαίος τράγος». Τέλος, τα μέλη της ActionAid ζητούν ριζική αλλαγή στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζητούν επίσης από τις κυβερνήσεις να αναλάβουν ευθύνη για τις αποτυχημένες συνοριακές τους πολιτικές.