ΕΛΛΑΔΑ

Πύλος: Αρνούνται τα πάντα οι 9 κατηγορούμενοι ως διακινητές για το ναυάγιο

Πύλος: Αρνούνται τα πάντα οι 9 κατηγορούμενοι ως διακινητές για το ναυάγιο

Η ανακρίτρια προσπαθεί να «δέσει» τις κατηγορίες και να προσωποποιήσει σε κάθε έναν από τους 9 το βάρος που έχουν για τις πράξεις και τις παραλείψεις τους που οδήγησαν στην τραγωδία ανοιχτά της Πύλου

Το κατώφλι της ανακρίτριας πέρασαν οι 9 Αιγύπτιοι διακινητές που κατηγορούνται για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου. Οι κατηγορίες σε βάρος τους είναι βαρύτατες με τους ίδιους να κρατούν σκληρή γραμμή, αρνούμενοι τα πάντα. Οι συνήγοροί τους, μιλώντας ο κάθε ένας εξ ονόματος του πελάτη του, θα πουν πως δεν έχουν κάποια σχέση με την τραγωδία.

Νέα ντοκουμέντα για το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου

Σε νέα βίντεο που έρχονται στη δημοσιότητα, φαίνεται η προσπάθεια της FRONTEX να ταυτοποίησει πρόσωπα και ρόλους. Στο βίντεο ντοκουμέντο διακρίνεται το αλιευτικό να κινείται σε ήρεμη θάλασσα με μεγάλους κλυδωνισμούς και σχετικά υψηλή ταχύτητα. Τα καταστρώματα είναι ασφυκτικά γεμάτα.

Κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους δεν θα τα καταφέρουν. Είναι ανάμεσα στις σωρούς που μεταφέρθηκαν από το σκάφος του Λιμενικού.

Η στελέχωση του δουλεμπορικού φαίνεται πως έγινε με «ψάρεμα» πρόθυμων να κάνουν το ταξίδι, ανάμεσα στους αλιείς της Αιγύπτου. Προανακριτικά μάλιστα ένας από τους κατηγορούμενους φέρεται να δήλωσε πως έχει κάνει και φυλακή.

«Έχω κάνει στο παρελθόν σε φυλακή. Για τρία χρόνια ήμουν φυλακισμένος. Στο πλοίο ήμουν επιβάτης. Δεν έχω σχέση με αυτό το πράγμα. Ήμουν σαν τους άλλους. Απλά μοίραζα νερό. Μας έδωσαν νερό από το καράβι και το μοίραζα. Όλοι βοηθούσαμε ο ένας τον άλλο. Δεν ξέρω ποιος ήταν υπεύθυνος, ποιος είναι ο καπετάνιος. Δεν είναι κάποιος που να έχω δει».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο καπετάνιος πνίγηκε κατά το ναυάγιο, κάτι που δυσκολεύει την έρευνα αφού δεν είναι σαφής ο ρόλος που είχε κάθε ένας από τους 9 που κατηγορούνται.

Η ανακρίτρια προσπαθεί να «δέσει» τις κατηγορίες και να προσωποποιήσει σε κάθε έναν από τους 9 το βάρος που έχουν για τις πράξεις και τις παραλείψεις τους που οδήγησαν στην τραγωδία.

Οι Αρχές πιστεύουν πως ανάμεσα στους 9 συλληφθέντες είναι ο βοηθός του καπετάνιου αλλά και ο μηχανικός του πλοίου, και περιμένουν από τις μαρτυρίες διασωθέντων να δέσουν και αυτές τις πληροφορίες. Σοκ προκαλούν άλλωστε και οι μαρτυρίες για την κακομεταχείριση που υπέστησαν οι πρόσφυγες.

«Κάποιοι είχαν ξύλα και λοστούς και όταν υπήρχαν διαμαρτυρίες μας χτύπαγαν. Εμείς φοβόμασταν και προσπαθούσαμε να μην δεχτούμε τα χτυπήματα».

Οι ποινές με τις οποίες κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι οι διακινητές, είναι κάθειρξης πολλών ετών στην περίπτωση που καταδικαστούν.

Συνεχίζουν να βρίσκουν νεκρούς από το ναυάγιο

Περίπου 750 άνδρες, γυναίκες και παιδιά επέβαιναν στο γεμάτο πλοίο όταν αυτό ανατράπηκε την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Οι έρευνες στο σημείο της ναυτικής τραγωδίας συνεχίζονται από πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού, από μία φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού, τρία παραπλέοντα πλοία, ενώ επιχειρεί ένα ελικόπτερο και ένα αεροσκάφος του λιμενικού.

Ο αριθμός των σορών που έχουν ανασυρθεί έως αυτήν την στιγμή, από τη θαλάσσια περιοχή, ανήλθε στις 81. Σημειώνεται ότι έως τώρα, από την επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος έχουν διασωθεί 104 άτομα που έχουν μεταφερθεί στη Μαλακάσα.

Όπως μεταδίδει το CNN, περισσότεροι από 300 υπήκοοι Πακιστάν σκοτώθηκαν στο ναυάγιο. Το μέσο, επικαλείται τον πρόεδρο της Γερουσίας του Πακιστάν, Muhammad Sadiq Sanjrani, ο οποίος γνωστοποίησε τους αριθμούς σε δήλωσή του την Κυριακή, στέλνοντας συλλυπητήρια στις οικογένειες των νεκρών.