ΕΛΛΑΔΑ

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα trafficking: Είκοσι ραντεβού την ημέρα χωρίς ρεπό, ο εφιάλτης για τις γυναίκες

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα trafficking: Είκοσι ραντεβού την ημέρα χωρίς ρεπό, ο εφιάλτης για τις γυναίκες
Pexels.com

Εξαρθρώθηκε Διεθνές κύκλωμα σωματεμπορίας - Έλληνες, Αλβανοί και Κολομβιανοί με ηγετικούς ρόλους

Εφόδους σε 13 οίκους ανοχής σε Αττική και Θεσσαλονίκη για την εξάρθρωση ενός εκ των μεγαλύτερων κυκλωμάτων trafficking στη χώρα μας πραγματοποίησε η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες σε συνολικά 11 άτομα, όλες τους γυναίκες που εργάζονταν ως προσωπικό των οίκων ανοχής, ενώ η δράση τους χρονολογείται τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2020.

Συνολικά 51 γυναίκες που είχαν πέσει στα δίχτυα των δύο κυκλωμάτων απελευθερώθηκαν με την επιχείρηση της αστυνομίας και τα όσα περιέγραψαν στους αστυνομικούς προκαλούν ανατριχίλα. Από τις 51 γυναίκες οι 48 είναι υπήκοοι Κολομβίας, 2 Βενεζουέλας και 1 Αλβανίας, στις οποίες παρασχέθηκε αρωγή και προστασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Open τα ραντεβού τους με πελάτες ξεπερνούσαν τα 20 ημερησίως με τα θύματα να λαμβάνουν περίπου 20-50 ευρώ την ημέρα και το κύκλωμα να θησαυρίζει σε βάρος τους μέσα από βία, εξευτελισμούς και συνεχείς απειλές. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, το γεγονός ότι τις εκμεταλλεύονταν καθημερινά χωρίς ρεπό και κάτω από τις όποιες συνθήκες, ακόμη και αν ήταν άρρωστες ή αδιάθετες.

Σημειώνεται ότι από το ποσό που έβγαζαν τα θύματα δεν έπαιρναν τίποτα καθώς όπως τους έλεγαν έπρεπε να εξοφλήσουν το ποσό που χρωστούσαν για να έρθουν στη χώρα.

Καταλυτική συνδρομή στην επιχείρηση υπήρξε η παρουσία εκπροσώπων της INTERPOL, της Εθνικής Αστυνομίας της Ισπανίας, της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα), καθώς και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων «OUR GREECE» και «Α21», που εξειδικεύονται στην αρωγή και προστασία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων.

Πώς έπειθαν τα θύματά τους

Οι άτυχες γυναίκες πείστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους όταν τα μέλη του κυκλώματος εκμεταλλευόμενα τις συνθήκες διαβίωσής τους τούς έταζαν ότι θα τις φέρουν στην Ελλάδα για να εργαστούν με υψηλές αμοιβές σε καλές θέσεις εργασίας. Μόλις, όμως, έφταναν στη χώρα μας ξεκινούσε ο απόλυτος εφιάλτης.

Στους οίκους ανοχής εξανάγκαζαν τις γυναίκες να εκδίδονται έναντι του ποσού των πενήντα 50 ευρώ, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την ύπαρξη υπέρογκου χρέους, που κυμαινόταν από 2.600 έως 2.800 ευρώ.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ. πρόκειται για δύο εγκληματικές οργανώσεις, που για την νομιμοποίηση των εσόδων τους προχώρησαν στη σύσταση τριών εταιρειών, μέσω των οποίων προσπαθούσαν να αποκρύψουν την προέλευση των χρημάτων που αφειδώς ξόδευαν, διάγοντας πολυτελή βίο.

Χαρακτηριστικό της σκληρότητας με την οποία φέρονταν στις γυναίκες – θύματα ήταν ότι όταν αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας ή κατά την εμμηνορρυσία, προέβαιναν σε απειλές σε βάρος τους και τους έβαζαν και νέο «πρόστιμο» ύψους 100 ευρώ για το οποίο έπρεπε να εργαστούν σκληρά για να το αποπληρώσουν.

Η αλληλένδετη δράση των δύο κυκλωμάτων έγκειται στο γεγονός ότι τα αρχηγικά μέλη τους διατηρούσαν σχέσεις συνεργασίας και οικονομικών συνδιαλλαγών, ενώ άλλα δύο μέλη λειτουργούσαν για λογαριασμό και των δύο οργανώσεων ως στρατολογητές.

Πιο αναλυτικά, η πρώτη εγκληματική οργάνωση απαρτίζονταν από 9 άτομα, με τη δράση τους να τοποθετείται τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2020. Διατηρούσαν συνολικά 12 οίκους ανοχής, από τους οποίους οι 10 στην Αττική και 2 στη Θεσσαλονίκη, καθώς και πέντε διαμερίσματα, όπου μετέφεραν και εγκαθιστούσαν τα θύματά τους.

Πώς διασώθηκε από την ΕΛΑΣ θύμα trafficking – Η συγκλονιστική μαρτυρία της

Μια γυναίκα θύμα του δικτύου που διασώθηκε μαζί με άλλες πενήντα μιλά στην ΕΡΤ για το πώς έπεσε θύμα του κυκλώματος σεξουαλικής κακοποίησης.

«Μας είχαν πει ότι θα κάνουμε ένα με δύο ραντεβού την ημέρα και πως σε τρεις μήνες θα βγάζαμε 20.000 ευρώ. Μας κακομεταχειρίζονται και μας εξευτελίζουν ακόμη και όταν είχαμε προβλήματα υγείας. Αν προτείναμε σε άλλη κοπέλα να έρθει από την Κολομβία στην Ελλάδα, μας έταζαν αμοιβή 300 ευρώ» φέρεται να κατέθεσε στην αστυνομία μια γυναίκα, αποκαλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο τη δράση τους του κυκλώματος trafficking.

Οι εγκέφαλοι του κυκλώματος ξέπλεναν τα κέρδη σε αγορά νέων οίκων ανοχής, ενώ είχαν συστήσει και εταιρεία real estate. Τα κέρδη που αποκόμισαν από τη δράση τους ξεπερνούσαν τις 160.000 ευρώ μηνιαίως, από τα οποία 130.000 ευρώ προέρχονταν από τους οίκους ανοχής στην Αττική.

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων

Σχετικές ειδήσεις