ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Έρχεται «καυτό» δεκαήμερο με καύσωνα - Τι προβλέπουν οι μετεωρολόγοι (vid)

paralia
Photo: Εurokinissi

Κορύφωση του δεύτερου κύματος του καύσωνα προβλέπουν οι μετεωρολόγοι 

Δύο διαδοχικά πολύ θερμά διαστήματα προβλέπονται, σύμφωνα με το meteo.gr, μεταξύ 20 και 28 Ιουλίου 2023, με τη θερμοκρασία σε ύψος περίπου 1.500 μ πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας να κυμαίνεται έως και 14°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, δηλαδή τη μέση κλιματική τιμή της περιόδου 1991-2020.

Χαρακτηριστικό αυτή της θερμής περιόδου είναι η εκτεταμένη έκταση που καλύπτουν οι θερμές αέριες μάζες, κατακλύζοντας όλη τη Λεκάνη της Μεσογείου, φτάνοντας μέχρι την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Η θερμοκρασία πιθανόν θα ξεπεράσει τοπικά τους 45°C τις επόμενες ημέρες, τιμή που ήδη σημειώθηκε την Τρίτη 18 και την Τετάρτη 19/7 στη Σικελία.

Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζονται χάρτες απόκλισης θερμοκρασίας σε ύψος περίπου 1.500 μ πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας, ύψος στο οποίο μελετάμε την κίνηση των αερίων μαζών

Κατηγορηματικός ο Αρναούτογλου: Έρχεται κορύφωση

Ο Σάκης Αρναούτογλου με ανάρτησή του είναι κατηγορηματικός ότι θα υπάρχει κορύφωση του δεύτερου κύματος του καύσωνα την Τετάρτη 26 Ιουλίου και την Παρασκευή 28 Ιουλίου θα πέσει η θερμοκρασία στους 38 βαθμούς.

Όπως αναφέρει ο Σάκης Αρναούτογλου, στους κλειστούς κάμπους θα έχουμε έναν με δύο βαθμούς υψηλότερη θερμοκρασία, θα φτάσει δηλαδή τους 45 και 46 βαθμούς ενώ στα ορεινά σημεία θα έχουμε 8 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία.

Έως και 45 βαθμoύς προβλέπει ο Ζιακόπουλος

Ο μαθηματικός - μετεωρολόγος Δημήτρης Ζιακόπουλος σε ανάρτησή του στην ιστοσελίδα του εκτιμά ότι την Κυριακή ο υδράργυρος στη Θεσσαλία, την Α. Στερεά και την Α. Πελοπόννησο είναι πιθανό να φθάσει και τους 45 βαθμούς.


«Το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, ο οποίος ως γνωστόν προκαλεί τους ενισχυμένους Β-ΒΑ ανέμους στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα, θα εξασθενήσει, με αποτέλεσμα την πτώση της έντασης των ανέμων σε όλες τις περιοχές της χώρας. Όπως συνήθως συμβαίνει στην περιοχή μας τη θερινή περίοδο, με την εξασθένηση των ανέμων αρχίζει η άνοδος της θερμοκρασίας. Εκτιμάται ότι το τριήμερο Παρασκευή - Κυριακή (21-23/7) θα είναι ιδιαίτερα ζεστό με τις μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας στις κατά τεκμήριο πιο θερμές περιοχές της κεντρικής και της νότιας Ελλάδας να κυμαίνονται από 42 ως 44 βαθμούς.

Μάλιστα, την Κυριακή, με την επικράτηση Δ-ΒΔ ανέμων, η θερμοκρασία στη Θεσσαλία, την Α. Στερεά και την Α. Πελοπόννησο είναι πιθανό να φθάσει και τους 45 βαθμούς. Εννοείται ότι με αυτές τις συνθήκες ο κίνδυνος πυρκαγιών θα είναι εξαιρετικά μεγάλος.

Υ.Γ. Βλέποντας και την τάση του καιρού που θα επικρατήσει την επόμενη εβδομάδα στη χώρα μας, σε εκείνον που προσβλέπουμε για βοήθεια είναι ο Προφήτης Ηλίας, ο οποίος σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση είναι ο έφορος των μετεωρολογικών φαινομένων, δηλαδή αυτός που ρυθμίζει τη βροχή, τον κεραυνό, τους καύσωνες και τα άλλα φαινόμενα!»

Καλλιάνος: Να περιμένουμε το χειρότερο σενάριο

«Ο καύσωνας που μόλις ξεκίνησε θα κρατήσει πάνω από μια εβδομάδα !
Τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά προς το χειρότερο σενάριο! Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, από σήμερα και στη συνέχεια εισερχόμαστε σε μια πολύ θερμή περίοδο η οποία όμως θα είναι ιδιαίτερα μακρά» εκτιμά και ο Γιάννης Καλλιάνος.

Κολυδάς: Μεγάλη διάρκεια του καύσωνα

Τη μεγάλη διάρκεια του καύσωνα επισημαίνει ο Διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς σε ανάρτησή του στο Twitter. O κ. Κολυδάς αναφέρεται και στην επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Καιρικών Φανομέων της ΕΜΥ