ΕΛΛΑΔΑ

Ξανθόπουλος: Το παράδοξο της φωτιάς είναι η εύφλεκτη παρακαταθήκη της βιομάζας

Ξανθόπουλος: Το παράδοξο της φωτιάς είναι η εύφλεκτη παρακαταθήκη της βιομάζας

Aν αφήσουμε τη βιομάζα, την καύσιμη ύλη να αυξάνει συνεχώς και δεν τη διαχειριζόμαστε το αποτέλεσμα θα είναι η κάθε επιτυχία δασοπυρόσβεσης σήμερα να σημαίνει παρακαταθήκη για χειρότερη φωτιά του χρόνου», προειδοποίησε ο Γαβριήλ Ξανθόπουλος, διευθυντής Ερευνών στο Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα» και στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων.

Ο Γαβριήλ Ξανθόπουλος, διευθυντής Ερευνών στο Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα» και στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στην τηλεόραση της ΕΡΤ τόνισε: «Aν αφήσουμε τη βιομάζα, την καύσιμη ύλη να αυξάνει συνεχώς και δεν τη διαχειριζόμαστε το αποτέλεσμα θα είναι η κάθε επιτυχία δασοπυρόσβεσης σήμερα να σημαίνει παρακαταθήκη για χειρότερη φωτιά του χρόνου».

«Έχουμε έναν δυνατό δασικό πυροσβεστικό μηχανισμό που όταν οι συνθήκες είναι σε ένα επίπεδο ας πούμε συνηθισμένο τα καταφέρνει. Το πρόβλημα είναι ότι πολλές φορές ξεπερνιέται αυτό το επίπεδο και εκεί φαίνονται εγγενείς αδυναμίες. Δεν μπορεί κάποιοι να είναι εκτός και να μένει όλο το βάρος στο Πυροσβεστικό Σώμα», είπε.

Και αναφέρθηκε σε δύο σημεία που πρέπει να βελτιωθούν: «Το ένα είναι η καύσιμη ύλη, το οποίο σημαίνει σωστή διαχείριση και των αγροτικών και των δασικών θεμάτων, ώστε να έχουμε λιγότερη ένταση πυρκαγιών και από την άλλη βελτιώσεις στον δασοπυροσβεστικό μηχανισμό, όπως έχουμε επισημάνει προς την πολιτική ηγεσία. Από εκεί και πέρα οφείλει να δοθεί μεγάλη έμφαση και στο τι θα αντιμετωπίσουμε στις κατοικίες μας».

Πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα αποτελούν οι ζώνες μίξης δασών οικισμών, εκεί που τα σπίτια ή οι τουριστικές εγκαταστάσεις είναι σε βλάστηση και δεν έχουν ληφθεί τα μέτρα ώστε σε περίπτωση πυρκαγιάς να υπάρχει ασφάλεια, τόνισε ο κ. Ξανθόπουλος εξηγώντας ότι: «Ο μηχανισμός αναγκάζεται να δώσει έμφαση στο να σώσει ανθρώπους, να σώσει κατοικίες, να σώσει περιουσίες με αποτέλεσμα να αφήνει τη φωτιά να φύγει και να πάει στο επόμενο και στο επόμενο μέρος και να χτυπήσει περισσότερα σπίτια». Απαιτείται, όπως είπε, σχεδιασμός σε κάθε οικισμό.

Το παράδοξο της φωτιάς (Fire paradox) είναι ότι αν αφήσουμε χωρίς σωστή διαχείριση τη βιομάζα, θα πέσουμε στην παγίδα που έχουν πέσει και άλλα κράτη στο παρελθόν που ήταν αποτελεσματικά στη δασοπυρόσβεση και μετά διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερες δυνάμεις και αν βάζανε, κάποια στιγμή η φωτιά τους ξεπερνούσε. Μπορεί να κάνει δύο χρόνια. Τρία χρόνια μετά θα είναι μια εκρηκτική χρονιά. Με δεδομένη την αλλαγή του κλίματος που έχουμε και τις δύσκολες συνθήκες που έρχονται, το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό για τα δάση, τις περιουσίες και για τη ζωή μας.

Στα νησιά δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε περισσότερες πυρκαγιές, απαντά στο σχετικό ερώτημα ο κ. Ξανθόπουλος εκτιμώντας ότι οι πυρκαγιές θα είναι περισσότερες λόγω ανθρώπινης δραστηριότητας, σε ορισμένες περιπτώσεις από αμέλεια, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις κακόβουλες.

«Άνθρωποι που έρχονται από το βορρά, από χώρες που δεν ξέρουν για φωτιές, μπορεί κάλλιστα να γίνουν υπαίτιοι πυρκαγιών χωρίς να έχουν κάποια πρόθεση. Εμείς επειδή το έχουμε εντοπίσει αυτό το πράγμα, έχουμε φτιάξει φυλλάδια ενημερωτικά για τον τουρίστα, τα οποία σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Δασών, τα έχουμε αναρτήσει στον δικτυακό μας τόπο», είπε κλείνοντας, ο Γαβριήλ Ξανθόπουλος.