ΕΛΛΑΔΑ

Κεραυνοί προκάλεσαν πυρκαγιές σε Αττική και Άνδρο - Τι είναι το φαινόμενο της «ξηρής καταιγίδας»

Κεραυνοί προκάλεσαν πυρκαγιές σε Αττική και Άνδρο - Τι είναι το φαινόμενο της «ξηρής καταιγίδας»

Νέα πύρινα μέτωπα ξέσπασαν λόγω των εκατοντάδων κεραυνών που ξέσπασε σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, τα ξημερώματα του Σαββάτου

Έντονη ήταν η κεραυνική δραστηριότητα τα ξημερώματα του Σαββάτου στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν πυρκαγιές στην Αττική αλλά και στην Άνδρο.

Όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ήταν πάρα πολλοί οι κεραυνοί και μάλιστα σημειώθηκαν σε μικρό χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, έπεσαν πάνω από 270 κεραυνοί μέσα σε μία ώρα μονο στην ευρύτερη περιοχή Βάρης και Βούλας.Όπως είπε ο ίδιος, υπάρχει ένα ψυχρό σύστημα πάνω από τη χώρα που δεν αποκλείεται να δώσει καταιγίδες προς το μεσημέρι και μέχρι το απόγευμα περισσότερο στην Πελοπόννησο, Ήπειρο και Δυτική Στερεά.

Mάλιστα οι κεραυνοί προκάλεσαν εστίες πυρκαγιάς σε Κορωπί, Βάρη και Βουλιαγμένη. Όπως ανέφερε στο OPEN ο δήμαρχος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, «δεν είχαμε έναν κεραυνό, αλλά μια ωριαία συναυλία από κεραυνούς. Επεσαν περίπου 270 από τις 5:30 μέχρι τις 6:30. Ξέσπασαν έξι φωτιές σχεδόν συγχρόνως. Εγώ δεν το έχω ξαναδεί αυτό, αλλά ακόμα και οι άνθρωποι της Πυροσβεστικής δεν έχουν αντιμετωπίσει τέτοιο φαινόμενο». Στα σημεία επιχείρησαν 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα.

Σε εξέλιξη βρίσκονται και δύο πύρινα μέτωπα που ξέσπασαν εξαιτίας των κεραυνών στην Άνδρο, στις περιοχές Βιτάλι και πλησίον της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενημερώθηκε για την εκδήλωση πυρκαγιάς από τις τις 10 το πρωί. Καίει χαμηλή βλάστηση και δεν απειλεί ούτε την Ιερά Μονή ούτε κατοικημένη περιοχή. Επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 6 οχήματα, 1 Ε/Π και 2 Α/Φ. Συνδράμουν υδροφόρες ΟΤΑ.

Τι είναι η «ξηρή καταιγίδα»

Ξηρή καταιγίδα είναι καταιγίδα η οποία συνοδεύεται από αστραπές και βροντές με καθόλου ή ελάχιστη βροχή (0 έως 2.5 mm). Όλη η βροχή, ή η περισσότερη, εξατμίζεται προτού φτάσει στο έδαφος. Αυτό το φαινόμενο είναι συχνό στην περιοχή μας κατά την μεταβατική περίοδο από χειμώνα σε καλοκαίρι, δηλαδή τους μήνες της άνοιξης και σπανιότερα το φθινόπωρο.

Οι ξηρές καταιγίδες εκδηλώνονται στην περιοχή μας όταν επηρεαζόμαστε από ξηρές και σχετικά θερμές αέριες μάζες από την βόρειο Αφρική, όπου τα ποσοστά υγρασίας στην ατμόσφαιρα είναι περιορισμένα και ταυτόχρονα υπάρχει αρκετή αστάθεια για την εκδήλωση τους.

Τι να κάνετε για να προστατευτείτε από τους κεραυνούς

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

  • Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

  • Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
  • Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
  • Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
  • Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

  • Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
  • Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
  • Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
  • Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
  • Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
  • Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (πχ αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ).
  • Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
  • Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.
  • Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Πάνω από 1,2 εκατομμύρια στρέμματα έχουν γίνει στάχτη το καλοκαίρι - Ανησυχία για πλημμύρες

Ανησυχία επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα μας οι οποίες άφησαν πίσω τους τεράστιες καμμένες εκτάσεις.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών έχουν καεί 1.250.000 στρέμματα δάσους το φετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα, συγκεκριμένα 520.000 στρέμματα τον Ιούλιο και 730.000 στρέμματα τον Αύγουστο

Όπως προειδοποιεί ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας στις πυρόπληκτες περιοχές ενέχει κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα.

«Στον Έβρο ο πλημμυρικός κίνδυνος είναι μικρός, λόγω της γεωγραφίας της περιοχής. Στη Ρόδο ο πλημμυρικός κίνδυνος είναι μέσος. Στην Αττική ο πλημμυρικός κίνδυνος είναι αυξημένος από την Πάρνηθα, από την καμένη περιοχή.

Το φορτίο είναι πάρα πολύ μεγάλο δεδομένου ότι δεν θα έχουμε μόνο την εύκολη απορροή των υδάτων, αλλά θα έχουμε και τη μεταφορά μεγάλων ποσών εδαφικού μανδύα αλλά και καμένων υλικών», δήλωσε στο Mega ο καθηγητής

Σχετικές ειδήσεις