ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Άνδρο: Ήχησε το 112 - Εκκενώνεται το χωριό Γίδες

Φωτιά στην Άνδρο: Ήχησε το 112 - Εκκενώνεται το χωριό Γίδες
Facebook - Πυρκαγιά Ενημέρωση

Εστάλη μήνυμα από την Πολιτική Προστασία μέσω του 112 στους κατοίκους της Άνδρου - Κεραυνοί προκάλεσαν φωτιές στο νησί

Μαίνεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε, το πρωί του Σαββάτου (26/08), στην Άνδρο και μάλιστα εκκενώνεται ο οικισμός Γίδες.

Συγκεκριμένα, εστάλη μήνυμα από την Πολιτική Προστασία μέσω του 112 στους κατοίκους της Άνδρου, το οποίο ανέφερε: «Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Γίδες, απομακρυνθείτε προς Λιμάνι Γαυρίου. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική μαίνονται δύο εστίες φωτίες, στην περιοχή Βιτάλι που είναι και η πιο σοβαρή, αλλά και πλησίον της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής οι οποίες πιθανότητα προκλήθηκαν από πτώση κεραυνών.

Η επιχείρηση κατάσβεσης από την Πυροσβεστική βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί 21 πυροσβέστες με 7 οχήματα, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Κεραυνοί προκάλεσαν πυρκαγιές σε Αττική και Άνδρο

Έντονη ήταν η κεραυνική δραστηριότητα τα ξημερώματα του Σαββάτου στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν πυρκαγιές εκτός από την Άνδρο και στην Αττική.

Όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ήταν πάρα πολλοί οι κεραυνοί και μάλιστα σημειώθηκαν σε μικρό χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, έπεσαν πάνω από 270 κεραυνοί μέσα σε μία ώρα μονο στην ευρύτερη περιοχή Βάρης και Βούλας.Όπως είπε ο ίδιος, υπάρχει ένα ψυχρό σύστημα πάνω από τη χώρα που δεν αποκλείεται να δώσει καταιγίδες προς το μεσημέρι και μέχρι το απόγευμα περισσότερο στην Πελοπόννησο, Ήπειρο και Δυτική Στερεά.

Mάλιστα οι κεραυνοί προκάλεσαν εστίες πυρκαγιάς σε Κορωπί, Βάρη και Βουλιαγμένη. Όπως ανέφερε στο OPEN ο δήμαρχος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, «δεν είχαμε έναν κεραυνό, αλλά μια ωριαία συναυλία από κεραυνούς. Επεσαν περίπου 270 από τις 5:30 μέχρι τις 6:30. Ξέσπασαν έξι φωτιές σχεδόν συγχρόνως. Εγώ δεν το έχω ξαναδεί αυτό, αλλά ακόμα και οι άνθρωποι της Πυροσβεστικής δεν έχουν αντιμετωπίσει τέτοιο φαινόμενο». Τα πύρινα μέτωπα τέθηκαν υπό έλεγχο το μεσημέρι του Σαββάτου.

Τι είναι η «ξηρή καταιγίδα»

Ξηρή καταιγίδα είναι καταιγίδα η οποία συνοδεύεται από αστραπές και βροντές με καθόλου ή ελάχιστη βροχή (0 έως 2.5 mm). Όλη η βροχή, ή η περισσότερη, εξατμίζεται προτού φτάσει στο έδαφος. Αυτό το φαινόμενο είναι συχνό στην περιοχή μας κατά την μεταβατική περίοδο από χειμώνα σε καλοκαίρι, δηλαδή τους μήνες της άνοιξης και σπανιότερα το φθινόπωρο.

Οι ξηρές καταιγίδες εκδηλώνονται στην περιοχή μας όταν επηρεαζόμαστε από ξηρές και σχετικά θερμές αέριες μάζες από την βόρειο Αφρική, όπου τα ποσοστά υγρασίας στην ατμόσφαιρα είναι περιορισμένα και ταυτόχρονα υπάρχει αρκετή αστάθεια για την εκδήλωση τους.

Σχετικές ειδήσεις