ΕΛΛΑΔΑ

Χωρίς απρόοπτα οι απεργιακές διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας για το εργασιακό νομοσχέδιο

Χωρίς απρόοπτα οι απεργιακές διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας για το εργασιακό νομοσχέδιο
Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

Ολοκληρώθηκαν οι απεργιακές συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας.

Κλειστό ήταν το πρωί μέχρι και τις 14:00 το κέντρο της Αθήνας, αφού ξεκίνησαν οι απεργιακές συγκεντρώσεις κατά του εργατικού νομοσχεδίου. Συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται στο Σύνταγμα, στην πλατεία Κλαυθμώνος και στην Ομόνοια, ενώ ξεκίνησαν και οι πορείες προς τη Βουλή.

Με κεντρικό σύνθημα «Να μην ψηφιστεί το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης», η ΑΔΕΔΥ, καθώς και εργατικά σωματεία, συγκεντρώθηκαν μετά τις 10:30 στο πλαίσιο της 24ωρης πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας στην πλατεία Κλαυθμώνος, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και απαιτώντας την απόσυρσή του.

«Απαιτούμε την απόσυρσή του και καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της, η ΑΔΕΔΥ.

Παράλληλα, συγκέντρωση πραγματοποιεί στο Σύνταγμα και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας απαιτώντας, επίσης, την απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας.

Μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιούν από τις 10:30, στην πλατεία Συντάγματος, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα, σωματεία και μαζικοί φορείς με κεντρικό σύνθημα «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας. Ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα και την εγκληματική πολιτική».

«Ενώ ο λαός μας στη Θεσσαλία μετρά ακόμα νεκρούς και αγνοούμενους θαμμένους στη λάσπη, ενώ είναι ακόμα ανοικτές οι μεγάλες πληγές από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές, η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση στη Βουλή το νέο αντεργατικό έκτρωμα που καταργεί το πενθήμερο και το 8ωρο, νομοθετώντας το δικαίωμα στους εργοδότες να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενούς τους 13 ώρες την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, το ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωσή του.

Εικόνες από τις πορείες:

Στους δρόμους βρίσκονται και οι εποχικοί πυροσβέστες:

Εικόνες από την πλατεία Συντάγματος, όπου νωρίτερα βρέθηκε το ΠΑΜΕ:

Εικόνες από τη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος:

Κυκλοφοριακό χάος επικρατεί στην Αττική, καθώς η πανελλαδική απεργία έχει προκαλέσει αρρυθμίες στη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να χρησιμοποιούν οι πολίτες τα οχήματά τους, είτε τα ταξί, με τους δρόμους να έχουν «φρακάρει» από πολύ νωρίς το πρωί.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, στους δρόμους της Αθήνας κινούνται ξανά τα τρόλεϊ, όπως και κάποια λεωφορεία. Συγκεκριμένα, διεξάγονται κάποια δρομολόγια αλλά όχι με κανονική συχνότητα, γεγονός που επίσης έχει φέρει καθυστερήσεις.

Συγκεκριμένα, στις Λεωφορειακές γραμμές που αναφέρονται στο συνημμένο πίνακα, όλα τα δρομολόγια θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Επίσης, δρομολόγια εκτελούνται και στις Λεωφορειακές γραμμές Χ93, Χ95, Χ96 και Χ97 που εξυπηρετούν το Αεροδρόμιο.

Για τη λειτουργία των υπόλοιπων Λεωφορειακών γραμμών θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση εντός της ημέρας. Το επιβατικό κοινό μπορεί να ενημερώνεται για την εκτέλεση των δρομολογίων από την εφαρμογή της τηλεματικής καθώς και από το πληροφοριακό κέντρο 11185.

Τα Τρόλεϊ, θα λειτουργήσουν από τις 09:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ.

Οι Γραμμές του Τραμ θα λειτουργήσουν από την έναρξη της κυκλοφορίας έως τις 13.30 το μεσημέρι.

Στις Γραμμές 1, 2 & 3 του Μετρό δε υπάρχει κυκλοφορία συρμών από την έναρξη της κυκλοφορίας. θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση κατά την διάρκεια της ημέρας.

Χάος στους δρόμους και καθυστερήσεις άνω των 30 λεπτών στην Αττική Οδό

Η απεργία στα ΜΜΜ έφερε μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας από νωρίς το πρωί.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Αττική Οδό οι καθυστερήσεις λόγω της κίνησης ξεπερνούν τα 30 λεπτά στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο από Φυλής έως Κηφισίας.

Καθυστερήσεις παρατηρούνται και στο ρεύμα προς Eλευσίνα, από 5 έως 10 λεπτά από Πεντέλης έως Κηφισίας και από 10 έως 15 λεπτά από Πλακεντίας έως Κηφισίας.

Στο κόκκινο βρίσκονται και τα δύο ρεύματα στον Κηφισό, κυρίως στο ύψος στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Προβλήματα υπάρχουν επίσης στην κάθοδο της Μεσογείων, στην άνοδο της Συγγρού, από το ύψος του Αγίου Σώστη και στην Κατεχάκη προς την Μεσογείων

Δείτε εδώ την κίνηση στους δρόμους, από την Τροχαία

Ποιοι συμμετέχουν στην απεργία

Σε απεργιακό «κλοιό» βρίσκεται σήμερα, Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, η χώρα, μετά την προκήρυξη 24άωρης πανεργατικής, πανελλαδικής απεργίας από την ΑΔΕΔΥ, ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή. Δεκάδες συνδικάτα έχουν εκδώσει μαζικά καλέσματα στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας αποφάσισε, έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, τη συμμετοχή στην 24άωρη πανεργατική απεργία, σημειώνοντας σε ανακοίνωση ότι «απαιτούμε την απόσυρση του νομοσχεδίου και καλούμε σε απεργιακή ενωτική συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος».

Κάλεσμα σε πανεργατική απεργία σε κάθε πόλη της χώρας απηύθυνε και το ΠΑΜΕ, προκειμένου να μην περάσει το «νομοσχέδιο – κτηνωδία», όπως το χαρακτήρισε, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

«Λουκέτο» στα σχολεία

Οι δάσκαλοι και καθηγητές, όπως ανακοίνωσαν τα σωματεία τους, θα συμμετάσχουν στην απεργία της ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο. «Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε την προκήρυξη 24άωρης πανεργατικής, πανελλαδικής απεργίας, ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Απαιτούμε την απόσυρσή του και καλούμε τους / τις εργαζόμενους / –ες να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα. Η ΟΛΜΕ καλεί στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΑΔΕΔΥ στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Όλοι / –ες στον αγώνα! Όλοι / –ες στην απεργία», τονίσθηκε σε ανακοίνωση της ΟΛΜΕ.

Απεργούν και οι ναυτεργάτες

Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτικών Εμπορικού Ναυτικού εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι το νέο νομοσχέδιο «επιβάλλει δεκατρείς ώρες δουλειάς την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα, καταργεί τα διαλείμματα στον χώρο εργασίας, κατακρεουργεί μία σειρά από επιδόματα, ενισχύει τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, υπονομεύει ακόμη περισσότερο το οκτάωρο, το πενθήμερο, τις κυριακάτικες αργίες σε μεγάλους κλάδους όπως είναι η βιομηχανία τροφίμων και ποτών κ.ά. Θεσπίζει συμβάσεις ελάχιστης εργασίας, μηδενικών ωρών και κατά παραγγελία εργασία».

Η Ένωση κάλεσε σε συγκέντρωση στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Πειραιά στην πλατεία Καραϊσκάκη και στη συνέχεια, θα συμμετάσχει στην πορεία διαμαρτυρίας. Πέραν της Ένωσης, στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχουν η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, η Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Ε.Ν. «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Ε.Ν.

Απεργούν ιατροί και νοσηλευτές

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραίως (ΕΙΝΑΠ), ανακοίνωσε ότι συμμετέχει επίσης στην 24άωρη απεργία, καλώντας στην πρωινή συγκέντρωση των σωματείων στο Σύνταγμα και καλύπτει όλους τους συναδέλφους που θέλουν να συμμετάσχουν.

Απεργιακές συγκεντρώσεις

Στην Αθήνα, απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 στην Πλατεία Συντάγματος. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10:30, στο Άγαλμα Βενιζέλου. Στην Πάτρα, στις 10:30 έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου (Κολοκοτρώνη 20). Στο Αλιβέρι, στις 10:00 στο Άγαλμα Λιγνιτωρύχου. Στη Βέροια, στις 10:30, στην πλατεία Δημαρχείου. Στα Ιωάννινα, στις 10:30 στο Εργατικό Κέντρο.

Ακόμη, απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης, στις 10:00, στην Πλατεία Ελευθερίας. Στην Ιστιαία, στις 11:00, στην κεντρική πλατεία. Στο Μαντούδι, στις 10:30, στην πλατεία. Στη Νάουσα, στις 10:30, στην κεντρική πλατεία. Στη Χαλκίδα, στις 10:30, στο Εργατικό Κέντρο. Στα Χανιά, στις 10:30 στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Σχετικές ειδήσεις