ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία: Παραλύει η Αθήνα – Τι ισχύει με Μετρό, Ηλεκτρικό, Τρόλεϊ, Τραμ και Λεωφορεία

Απεργία: Παραλύει η Αθήνα – Τι ισχύει με Μετρό, Ηλεκτρικό, Τρόλεϊ, Τραμ και Λεωφορεία
Φωτογραφία αρχείου / INTIME

Η Πανελλαδική απεργία προκαλεί κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στην Αθήνα. «Μπάχαλο» με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς από τα ξημερώματα και απίστευτη ταλαιπωρία για τους πολίτες. Αυξημένη η κίνηση στους δρόμους, ποιοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

Η απεργία που έχει εξαγγελθεί για όλη τη χώρα, έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα κυρίως στην Αθήνα. Το γεγονός ότι ακόμα και το πρωί της Πέμπτης (21/9) δεν ήταν ξεκάθαρο το πώς και ποια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα λειτουργήσουν, προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση και αναστάτωση στους πολίτες, που δεν γνώριζαν αν και πώς θα μπορέσουν να μετακινηθούν στην εργασία τους.

Μέχρι τώρα, λοιπόν, αυτά που ισχύουν είναι ότι δεν λειτουργούν οι γραμμές 1, 2, 3 του Μετρό, ενώ το Τραμ θα λειτουργήσει μέχρι τις 13:30 το μεσημέρι. Για τα τρόλεϊ, η υπόθεση θα εκδικαστεί νωρίς το πρωί έτσι ώστε να υπάρξει απόφαση για το αν η απεργία θα συνεχιστεί. Μέχρι την απόφαση, πάντως, τρόλεϊ δεν κυκλοφορούν στην Αθήνα.

Στα λεωφορεία, τώρα, υπάρχει και η μεγαλύτερη σύγχυση. Ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε ότι θα λειτουργήσουν κανονικά, όμως, έδωσε το ελεύθερο της συμμετοχής στην απεργία σε όποιον εργαζόμενο το επιθυμεί. Έτσι, υπάρχουν μεν λεωφορεία στον δρόμο αλλά καταγράφονται τεράστιες καθυστερήσεις που φτάνουν κατά περίπτωση και τα 40 λεπτά, από τις 6:00 το πρωί.

Αναφορικά με τον Προαστιακό, θα υπάρξει στάση εργασίας από τις 21:00 μέχρι τα μεσάνυχτα, ενώ κανονικά διεξάγονται οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

«Φράκαραν» από το πρωί οι δρόμοι

Όπως ήταν λογικό, η απεργία στα ΜΜΜ έχει οδηγήσει όσους διαθέτουν οχήματα στο να τα χρησιμοποιήσουν για να μετακινηθούν. Η κίνηση στους δρόμους είναι κάτι παραπάνω από αυξημένη, με την ταλαιπωρία να αυξάνεται. Οι δρόμοι της Αττικής από το πρωί της Πέμπτης έχουν… φρακάρει και όσο περνούν οι ώρες το μποτιλιάρισμα δείχνει να γίνεται ακόμα χειρότερο.

Συγκεκριμένα ο Κηφισός βρίσκεται ήδη στο «κόκκινο», στο κομμάτι από τη Λεωφόρο Αθηνών μέχρι και στη Νέα Φιλαδέλφεια, και στα δύο ρεύματα.

Αλλά και στη Μεσογείων, στο ρεύμα προς Αθήνα, η κυκλοφοριακή συμφόρηση είναι έντονη από την Αγία Παρασκευή μέχρι την Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Δείτε εδώ την κίνηση στους δρόμους, από την Τροχαία

Ποιοι συμμετέχουν στην απεργία

Σε απεργιακό «κλοιό» βρίσκεται σήμερα, Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, η χώρα, μετά την προκήρυξη 24άωρης πανεργατικής, πανελλαδικής απεργίας από την ΑΔΕΔΥ, ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή. Δεκάδες συνδικάτα έχουν εκδώσει μαζικά καλέσματα στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας αποφάσισε, έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, τη συμμετοχή στην 24άωρη πανεργατική απεργία, σημειώνοντας σε ανακοίνωση ότι «απαιτούμε την απόσυρση του νομοσχεδίου και καλούμε σε απεργιακή ενωτική συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος».

Κάλεσμα σε πανεργατική απεργία σε κάθε πόλη της χώρας απηύθυνε και το ΠΑΜΕ, προκειμένου να μην περάσει το «νομοσχέδιο – κτηνωδία», όπως το χαρακτήρισε, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

«Λουκέτο» στα σχολεία

Οι δάσκαλοι και καθηγητές, όπως ανακοίνωσαν τα σωματεία τους, θα συμμετάσχουν στην απεργία της ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο. «Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε την προκήρυξη 24άωρης πανεργατικής, πανελλαδικής απεργίας, ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Απαιτούμε την απόσυρσή του και καλούμε τους / τις εργαζόμενους / –ες να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα. Η ΟΛΜΕ καλεί στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΑΔΕΔΥ στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Όλοι / –ες στον αγώνα! Όλοι / –ες στην απεργία», τονίσθηκε σε ανακοίνωση της ΟΛΜΕ.

Απεργούν και οι ναυτεργάτες

Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτικών Εμπορικού Ναυτικού εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι το νέο νομοσχέδιο «επιβάλλει δεκατρείς ώρες δουλειάς την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα, καταργεί τα διαλείμματα στον χώρο εργασίας, κατακρεουργεί μία σειρά από επιδόματα, ενισχύει τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, υπονομεύει ακόμη περισσότερο το οκτάωρο, το πενθήμερο, τις κυριακάτικες αργίες σε μεγάλους κλάδους όπως είναι η βιομηχανία τροφίμων και ποτών κ.ά. Θεσπίζει συμβάσεις ελάχιστης εργασίας, μηδενικών ωρών και κατά παραγγελία εργασία».

Η Ένωση κάλεσε σε συγκέντρωση στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Πειραιά στην πλατεία Καραϊσκάκη και στη συνέχεια, θα συμμετάσχει στην πορεία διαμαρτυρίας. Πέραν της Ένωσης, στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχουν η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, η Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Ε.Ν. «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Ε.Ν.

Απεργούν ιατροί και νοσηλευτές

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραίως (ΕΙΝΑΠ), ανακοίνωσε ότι συμμετέχει επίσης στην 24άωρη απεργία, καλώντας στην πρωινή συγκέντρωση των σωματείων στο Σύνταγμα και καλύπτει όλους τους συναδέλφους που θέλουν να συμμετάσχουν.

Απεργιακές συγκεντρώσεις

Στην Αθήνα, απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 στην Πλατεία Συντάγματος. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10:30, στο Άγαλμα Βενιζέλου. Στην Πάτρα, στις 10:30 έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου (Κολοκοτρώνη 20). Στο Αλιβέρι, στις 10:00 στο Άγαλμα Λιγνιτωρύχου. Στη Βέροια, στις 10:30, στην πλατεία Δημαρχείου. Στα Ιωάννινα, στις 10:30 στο Εργατικό Κέντρο.

Ακόμη, απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης, στις 10:00, στην Πλατεία Ελευθερίας. Στην Ιστιαία, στις 11:00, στην κεντρική πλατεία. Στο Μαντούδι, στις 10:30, στην πλατεία. Στη Νάουσα, στις 10:30, στην κεντρική πλατεία. Στη Χαλκίδα, στις 10:30, στο Εργατικό Κέντρο. Στα Χανιά, στις 10:30 στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Σχετικές ειδήσεις