ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Elias: Μετράει τις πληγές της η Μαγνησία - Σε απόγνωση κάτοικοι και επιχειρηματίες

Κακοκαιρία Elias: Μετράει τις πληγές της η Μαγνησία - Σε απόγνωση κάτοικοι και επιχειρηματίες
EUROKINISSI

Δύο 24ωρα μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Elias η Μαγνησία μετράει τις πληγές της. Τα χωριά του Πηλίου καταστράφηκαν από τους χειμάρρους με τους επιχειρηματίες να κρούουν καμπανάκι για την οικονομία του τόπου ενώ στον Βόλο προσπαθούν να «βγουν» από τις λάσπες.

Επέστρεψε ο εφιάλτης στον Βόλο αλλά και ολόκληρο τον νομό Μαγνησίας μετά την νέα καταστροφική κακοκαιρία Elias που άφησε πίσω της κυριολεκτικά συντρίμμια, βυθίζοντας χωριά και οικισμούς για άλλη μία φορά κάτω από τα νερά. Οι εικόνες με τα πλημμυρισμένα σπίτια και τα αυτοκίνητα μέσα στις λάσπες σοκάρουν, με τους κατοίκους να προσπαθούν να σώσουν ό,τι σώζεται.

Στο χωριό Χάνια Πηλίου οι χείμαρροι παρέσυραν σπίτια αλλά και ολόκληρο κομμάτι τουριστικής μονάδας. Στις εικόνες που μεταδίδονται φαίνονται τα θεμέλια του ακινήτου να έχουν βγει και να έχουν γίνει ένα με το ρέμα, μαζί με μπάζα και κορμούς δέντρων. Η ορμή των χειμάρρων έκοψε στα δύο το χωριό και το τσιμέντο έγινε ένα με τις πέτρες, τις λάσπες και τα νερά.

Οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και κατά κύριο λόγο τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο ανέφεραν ότι ακυρώθηκε το 70% με 80% των κρατήσεων κάνοντας λόγο για μια τρίτη καταστροφή, την οικονομική. Οι περισσότεροι μάλιστα ανησυχούν για το πώς θα μπορέσουν να φιλοξενήσουν ξανά κόσμο.

Στον Βόλο η κατάσταση είναι δραματική για δεύτερη φορά. Τα νερά του Κραυσίδωνα ξεχείλισαν και πλημμύρισαν την πόλη και το ποτάμι έγινε ένα με τα φερτά υλικά και τα μπάζα. Σε κάθε γειτονιά αντικρίζει κανείς και μια καταστροφή.

Δύο 24ωρα μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας τα μηχανήματα του Δήμου προσπαθούν να καθαρίσουν το ποτάμι από τις 09:00 το πρωί μέχρι και τις 22:00 το βράδυ, ενώ οι κάτοικοι προσπαθούν να απομακρύνουν από τα σπίτια τους για ακόμα μια φορά τις λάσπες.

Τα προβλήματα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης συνεχίζονται για ακόμα μια ημέρα με τον δήμαρχο να αναφέρει ότι σταδιακά θα επανέλθουν.