ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός - Αρναούτογλου: «Μην υποτιμήσετε την σφοδρότητα των βοριάδων - Προσοχή στις ευπαθείς ομάδες»

Καιρός - Αρναούτογλου: «Μην υποτιμήσετε την σφοδρότητα των βοριάδων - Προσοχή στις ευπαθείς ομάδες»

Ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί για τους κινδύνους που κρύβει το τσουχτερό κρύο που φτάνει από αύριο στη χώρα.

Ο Σάκης Αρναούτογλου επέστρεψε στα κοινωνικά δίκτυα με μια διαφορετική ανάρτηση. Ο γνωστός μετεωρολόγος προειδοποιεί για τη σφοδρότητα που θα έχουν οι βοριάδες το Σάββατο, οι οποίοι θα είναι παγεροί και θα ρίξουν αισθητά τη θερμοκρασία.

Ο Σάκης Αρναούτογλου επισημαίνει τους κινδύνους που κρύουν οι χαμηλές θερμοκρασίες, για την υγεία και ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες. Ειδικότερα μπορεί να προκαλέσουν αύξηση αγγειακών αντιστάσεων, καρδιακή ισχαιμία ακόμα και έμφραγμα του μυοκαρδίου.

«Φίλες και φίλοι, προσοχή! Μην υποτιμήσετε σας παρακαλώ την σφοδρότητα των βοριάδων το Σάββατο σε αρκετές περιοχές της χώρας και κυρίως του Βαρδάρη στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και τους γύρω νομούς, όπου εκτός από σφοδροί-επίπεδα θύελλας (με πολύ πιθανές αρκετές πτώσεις δέντρων) θα είναι και παγεροί ρίχνοντας παράλληλα την αισθητή θερμοκρασία (θερμοκρασία δηλαδή που αισθάνεται κάποιος, ανάλογα με την υγρασία, τη θερμοκρασία και την ταχύτητα του ανέμου που επικρατούν) σε πολύ χαμηλά επίπεδα κατά περιόδους ισως κοντά και στο μηδέν ακομα και στο κέντρο της Θεσ/νίκης!

Οπως τονίζουν οι γιατροί σε τέτοιες περιπτώσεις, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξουν οι ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με χρόνια νοσήματα, με νοσήματα του αναπνευστικού και του καρδιαγγειακού συστήματος καθώς η απότομη έκθεση στις χαμηλές θερμοκρασίες, ιδιαίτερα όταν συνδυάζονται και με σωματική καταπόνηση, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα καρδιακής ισχαιμίας όπως θωρακικό πόνο, αλλά ακόμα και έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Επίσης, ο οργανισμός για να προστατευτεί από το κρύο και να μειώσει τις απώλειες θερμότητας προκαλεί αγγειόσπασμο με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι αγγειακές αντιστάσεις, αλλά και η αρτηριακή πίεση»