ΕΛΛΑΔΑ

Βρούτσης: Τα 7 μέτρα για την οπαδική βία - Μία λέσχη ανά έμβλημα και ηλεκτρονικό εισιτήριο

Βρούτσης: Τα 7 μέτρα για την οπαδική βία - Μία λέσχη ανά έμβλημα και ηλεκτρονικό εισιτήριο

Η εξειδίκευση των μέτρων για την οπαδική βία - Τί περιλαμβάνουν

Τα 7 μέτρα κατά της οπαδικής βίας που συζητήθηκαν νωρίτερα στο υπουργικό συμβούλιο ανέλυσε ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης.

Το νομοσχέδιο επί της αρχής στηρίζεται από τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Ψηφιακής Πολιτικής, Δικαιοσύνης και αθλητισμού. Ο κ.Βρούτσης αναφέρθηκε αρχικά στις προσπάθειες των προηγούμενων υπουργών και στη νομοθέτηση κατά της οπαδικής βίας.

Πρώτο μέτρο μία λέσχη ανά έμβλημα, κλείνουν όλες οι άλλες και όσοι δεν πειθαρχήσουν θα διωχθούν ποινικά. Η ομοσπονδία λεσχών που θα δημιουργηθεί θα εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Ευρώπη.

Ηλεκτρονική εποπτεία - Κάμερες. Η προσπάθεια αν και παλαιότερη απέτυχε ωστόσο, τώρα τίθεται σε νέο πλαίσιο με άμεση εφαρμογή. Σε όλα τα γήπεδα θα τοποθετηθούν σύγχρονες κάμερες, ακόμα και στα αποδυτήρια. Η αστυνομία θα διενεργεί ελέγχους δύο ημέρες πριν από τον αγώνα, αν διαπιστωθεί πλημμελής λειτουργία των καμερών ο αγώνας θα γίνεται κεκλεισμένων των θυρών. Εκπρόσωπος της αστυνομίας θα ελέγχει και ανήμερα του αγώνα τις κάμερες, αν πάλι διαπιστωθεί πρόβλημα ο αγώνας θα γίνεται χωρίς φιλάθλους.

Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης Βίας, θα αποτελείται από 5 άτομα από υπουργεία και αρχές με αναβαθμισμένο ρόλο και θα λειτουργούν έως ενδιάμεσοι για πρόστιμα και αποφάσεις.

Ενίσχυση διοικητικών μέτρων: Αυστηρότερα και πιο αποτελεσματικά σύμφωνα με τον κ.Βρούτση, ενώ θα είναι όπως τα χαρακτήρισε αμιγώς αντικειμενικά ώστε να μην λειτουργήσει κάποιος με όρους επιλογής. Μέσα σε διάστημα 3 ημερών από την τέλεση τους αγώνα η ΔΕΑΒ θα αποφασίζει για την τιμωρία σε τρία επίπεδα.

Θεσμοθετείται ρήτρα παραβατικότητας. Από τα χρηματα απο τη φορολογία του στοιχήματος, θα υπάρχει ποσοστό παρακράτησης που θα κατευθύνεται προς τη βελτίωση των αθλητικών υποδομών.

Ηλεκτρονικό εισιτήριο ταυτοποίησης. Δεν απέδωσε η προσπάθεια πουν ξεκίνησε πριν απο 10 χρόνια, όπως είπε ο κ.Βρούτσης. Στο εξής στο κινητό τηλέφωνο το ηλεκτρονικό εισιτήριο, το οποίο πλέον δεν θα μεταβιβάζεται, αλλά θα διασταυρώνεται με την ταυτότητα στο κινητό. Ο Δημήτρης Παπαστεργίου αναλαμβάνει την ολοκλήρωση της εφαρμογής. Το ζήτημα της ταυτοποίησης αυτών που μπαίνουν στο γήπεδο λύνεται οριστικά, ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Αθλητισμού. Στο εξής θα ξέρουμε ποιος μπαίνει και πού κάθεται. Η αστυνομία θα παραμείνει παρούσα, αλλά με λιγότερες δυνάμεις.

Συστήνεται η Εθνική Επιτροπή Συντονισμού, σε εφαρμογή της Σύμβασης Σεντ Ντενί του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σκοπός της, η ανάπτυξη και υλοποίηση διυπηρεσιακής ολοκληρωμένης προσέγγισης για την ασφάλεια, προστασία και εξυπηρέτηση σε αθλητικές εκδηλώσεις. Συμμετέχουν εκπρόσωποι των Υπουργείων Αθλητισμού, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υγείας, Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και από Εισαγγελία, ΔΕΑΒ, ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστική, αθλητικές και ποδοσφαιρικές Αρχές, ΠΣΑΤ, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Λεσχών Φιλάθλων κ.ά.