ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός στην Κρήτη: Εμφανίστηκαν κοπάδια λαγοκέφαλων - Τι είναι το επικίνδυνο ψάρι

Συναγερμός στην Κρήτη: Εμφανίστηκαν κοπάδια λαγοκέφαλων - Τι είναι το επικίνδυνο ψάρι

Κρήτη: Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα σημερινής ψαριάς που έβγαλε ... λαγοκέφαλο-γίγας, μήκους 70 εκατοστών και βάρους 8 κιλών!

Σε απόγνωση βρίσκονται οι επαγγελματίες αλιείς του Ηρακλείου. Αιτία οι πληθυσμοί λαγοκέφαλων (αλλά και άλλων εισβολικών ειδών) που έχουν εγκατασταθεί στα νερά της Κρήτης, καταστρέφοντας εξοπλισμό και ψαριές.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα σημερινής ψαριάς που έβγαλε ... λαγοκέφαλο-γίγας, μήκους 70 εκατοστών και βάρους 8 κιλών, όπως αναφέρει το cretalive.gr.

Όπως σημειώνουν οι αλιείες, οι καταστροφές από τους λαγοκέφαλους είναι συχνές - σε δίχτυα και αλιεύματα, ενώ εκπέμπουν σήμα κινδύνου ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία και τη στήριξη των επαγγελματιών αλιέων, απέναντι σε μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που μοιάζει να έχει παγιωθεί.

Αντίθετα με άλλα εισβολικά είδη ψαριών που είναι αρκετά κοινά στo Ν. Αιγαίο και είναι βρώσιμα (π.χ γερμανοί), η κατανάλωση του λαγοκέφαλου είναι επικίνδυνη, αφού οι ιστοί του περιέχουν την τετροδοντοξίνη, μια νευροπαραλυτική ουσία που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και τον θάνατο. Για αυτό τον λόγο απαγορεύεται η κατανάλωση και οι εκφορτώσεις λαγοκέφαλου. Ακόμη, επιβάλλεται ιδιαίτερη προσοχή από τους ψαράδες στην επαφή μαζί του σε περίπτωση τυχαίας αλίευσης.