ΣΚΛΗΡΑΙΝΟΥΝ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ - «ΔΕΝ ΜΑΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ», ΛΕΝΕ ΣΤΟ NEWSBOMB.GR

ΕΛΛΑΔΑ

Με αφορολόγητο πετρέλαιο και 7 λεπτά την κιλοβατώρα, ανταπαντούν οι αγρότες στο «πακέτο» Μητσοτάκη

Με αφορολόγητο πετρέλαιο και 7 λεπτά την κιλοβατώρα, ανταπαντούν οι αγρότες στο «πακέτο» Μητσοτάκη
Eurokinissi

Η ΔΕΗ θα προσφέρει 10% πρόσθετη έκπτωση στο ρεύμα από Μάιο ως Σεπτέμβριο - O πρωθυπουργός εξήγγειλε «φωτοβολταϊκά στο χωράφι» ύψους 30 εκατ. ευρώ - «Οι εποχές των λεφτόδεντρων έχουν περάσει» - Οι πρώτες αντιδράσεις των αγροτών στο Newsbomb.gr στις εξαγγελίες Μητσοτάκη

Την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024 ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας από το βήμα της Βουλής σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Χαρίτση για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι η ΔΕΗ θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο.

Παρόλα αυτά, οι αγρότες σχολιάζουν ότι τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός δεν τους ικανοποιούν και παραμένουν στα μπλόκα.

Χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr μίλησε ένας από τους πρωτεργάτες των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων, ο Κώστας Τζέλλας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε «όσον αφορά τα 82 εκατ. ευρώ της επιστροφής του αγροτικού πετρελαίου δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση το αίτημα που έχουμε για αγροτικό αφορολόγητο πετρέλαιο.

Στο ρεύμα το αίτημά μας είναι ξεκάθαρο στα 7 λεπτά η κιλοβατώρα, το 10% σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν την αύξηση του κόστους παραγωγής που μας απασχολεί».

Στο Newsbomb.gr μίλησε ο Κώστας Τζέλλας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

Και πρόσθεσε: «Σε ότι έχει να κάνει με τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, δεν μίλησε καθόλου ούτε για ειδική επιδότηση και δεν είπε τίποτα πότε θα εξοφληθούν και τα 6.600 για τους υπόλοιπους.

Για τους φακέλους δε της πρώτης αρωγής μπορεί να έχουν μειωθεί λίγο τα έγγραφα αλλά και πάλι παραμένουν πολλά και η διαδικασία είναι πολύ χρονοβόρα. Δεν μίλησε για τα χωράφια που έχουν μπαζωθεί και τι θα γίνει με αναπλήρωση εισοδήματος ούτε για τους αγρότες ούτε για τους κτηνοτρόφους.

Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις με το συλλαλητήριο στην Agrotica και μετά θα γίνει συνεδρίαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για να δούμε τι θα κάνουμε. Θέλουμε λύσεις».

Το «πακέτο» Μητσοτάκη

Μια σειρά μέτρων για τους αγρότες που εκτός από την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και την έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα θα περιλαμβάνει ρύθμιση χρεών των ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ προς τη ΔΕΗ και νέο πρόγραμμα για μόνιμη ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναλυτικά αυτά έχουν ως εξής:

  • 3,3 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας η αποκατάσταση των ζημιών στην Θεσσαλία. Έχουν ήδη δοθεί πάνω από 1 δισ. ευρώ για δρόμους, νερό και ρεύμα.
  • Η πρώτη αρωγή έχει χορηγήσει 148 εκατ. σε 43.000 αγρότες και επιχειρήσεις, άλλα 20 εκατ. έχουν δοθεί ως προκαταβολές σε επιχειρήσεις
  • Ο Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Υδάτων θα έρθει προς νομοθέτηση εντός του μήνα.
  • Η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τους αγρότες θα επεκταθεί και το 2024 (82 εκατ. ευρώ).
  • Ανατολή του 4% των στρεμμάτων για Αγρανάπαυση και ένταξη των εκτάσεων αυτών στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων.
  • Το Απρίλιο ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταβάλει το σύνολο των αγροτικών επιδοτήσεων 750 εκατ. ευρώ
  • Η ΔΕΗ θα παρέχει 10% μείωση στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο
  • Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ. Στην Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και θα ενταχθούν οι σχετικές δραστηριότητες στον νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκ. ευρώ). Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα υπόλοιπα (76 εκ.) χρέη θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος.
  • Φωτοβολταϊκά για Νέους Αγρότες ύψους 30 εκατ. ευρώ.Παράλληλα, αυξάνεται άμεσα από 3MW σε 6MW ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικό χώρος διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1350MW), ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για ΦΒ των αγροτών με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο από 10kW σε 50kW
  • Στους αγρότες των συνεταιριστικών σχημάτων και της συμβολαιακής γεωργίας, μεσοπρόθεσμη μείωση του ρεύματος της τάξης του 30% για μια δεκαετία.
  • Επιδότηση φωτοβολταϊκών πάρκων για μια δεκαετία.
  • Το Πρόγραμμα Απόλλων, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη Χώρα. Μέσα από διαγωνισμούς θα επιλέξουμε ώριμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα είναι έτοιμα εντός διετίας

Η πρώτη αντίδραση των αγροτών που βρίσκονται στην Agrotica

Καθισμένοι γύρω από μια φωτιά για να ζεσταθούν οι αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο των 300 τρακτέρ στη νότια πύλη της ΔΕΘ δηλώνουν ότι δεν ειναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μάλιστα κάποια στιγμή τα «αίματα άναψαν», όταν την ώρα της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, κάποιοι αγρότες έμπαιναν μέσα στη ΔΕΘ για να επισκεφτούν τα περίπτερα της Agrotica με τον πρόεδρο του αγροτικού συλλόγου Πέλλας, Γιώργο Σιδηρόπουλο, καθώς και άλλους αγρότες να αντιδρούν και να κλείνουν την είσοδο προς τους επισκέπτες. «Εμείς είμαστε εδώ από χτες κι εσείς πάτε βόλτα! Κλείστε την πόρτα τώρα», είπε και έκλεισε μόνος του την συρόμενη πόρτα.

Οι αγρότες που έφεραν τα τρακτέρ τους στη ΔΕΘ αυτήν την στιγμή πραγματοποιούν σύσκεψη, προκειμένου να δουν τις επόμενες κινήσεις τους, ενώ δηλώνουν αποφασισμένοι να μείνουν στους δρόμους. Παράλληλα, ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό και δεν θέλουν καμία συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

«Αυτά τα μέτρα ήταν μόνο για τη Θεσσαλία, την υπόλοιπη Ελλάδα δεν την αγγίζουν. Η κυβέρνηση της ΝΔ αυτή την στιγμή είναι μια κυβέρνηση μόνο για τη Θεσσαλία, όλοι οι άλλοι πονάνε και δεν δίνει λύση στα προβλήματα», δήλωσε στο Newsbomb ο κ. Σιδηρόπουλος, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις. «Εδώ θα είμαστε μέχρι την Κυριακή κι από εκεί και πέρα θα αποφασίσει το συντονιστικό το τι θα κάνουμε»

Σε ερώτηση αν ζητούν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Σιδηρόπουλος δήλωσε ότι ζητούν να δουν μόνο τον πρωθυπουργό.

«Πλέον ζητάμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Η ηγεσία του υπουργείου έχει γίνει αναξιόπιστη για την αγροτιά. Δεν την εμπιστεύονται την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Για αυτό ζητάμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, να δώσει λύσεις άμεσα στα προβλήματά μας», τόνισε.

Οι αγρότες δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την ομιλία του πρωθυπουργού, καθώς - όπως λένε - το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του αναλώθηκε στα μέτρα ενίσχυσης των αγροτών στη Θεσσαλία για τους οποίους «συμπάσχουμε και σταθήκαμε δίπλα τους, όταν έγινε η καταστροφή με τον daniel αλλά για εμάς τους υπόλοιπους δεν είπε τίποτα ουσιαστικό», είπαν. Και πρόσθεσαν: «Εννοείται ότι συμπάσχουμε με τη Θεσσαλία για ό,τι έχει συμβεί αλλά ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι υπάρχουν δύο παράμετροι, η μία είναι η καταστροφή στον θεσσαλικό κάμπο και η άλλη τα γενικευμένα προβλήματα και με τη νέα ΚΑΠ και όλες οι παθογένειες που έχουν συσσωρευτεί εδώ και χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις. Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι», δήλωσε στο Newsbomb.gr ο υπεύθυνος επικοινωνίας του μπλόκου Δερβενίου, Κώστας Χατζηπαραδείσης.

Πρωτοβουλίες για το πώς βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα θα μειωθεί το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τους αγρότες

Με την παρατήρηση ότι μπορεί να εκπροσωπεί τη Νέα Αριστερά αλλά έχει υιοθετήσει όλες τις παλιές κακές συνήθειες της Αριστεράς από την οποία προέρχεται ξεκίνησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης τη δευτερολογία του απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση. «Με πρώτη να μπορείτε να μιλάτε πολλή ώρα χωρίς να λέτε τίποτα το ουσιαστικό», σχολίασε.

«Έχουμε μια σειρά από παρεμβάσεις τις οποίες πρέπει να κάνουμε για να στηρίξουμε τους αγρότες οι οποίοι δικαιολογημένα διαμαρτύρονται. Στη Θεσσαλία για έναν λόγο παραπάνω επειδή έχουν υποστεί μια μεγάλη φυσική καταστροφή. Όμως δεν είναι μόνο η Θεσσαλία».

Υπογράμμισε ο πρωθυπουργός ότι υπάρχει πρόβλημα με το κόστος παραγωγής και πέρα από τα μέτρα που έχουν ήδη εφαρμοστεί, η κυβέρνηση βλέπει δύο συντελεστές για τους οποίους δικαιολογημένα διαμαρτύρονται οι αγρότες. Ο ένας είναι το diesel κι εκεί προβλέπεται επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης και για το 2024. «Επιλέγουμε να στηρίξουμε τους αγρότες μας γιατί ακριβώς το αίτημα για τη διαχείριση του κόστους παραγωγής είναι δικαιολογημένο. Ο δεύτερος σημαντικός συντελεστής κόστους είναι το ρεύμα και ανακοίνωσα πέντε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για το πώς βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μπορούμε να μειώσουμε το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τους αγρότες μας και να καταστήσουμε αυτό το οποίο στο παρελθόν ήταν συγκριτικό μειονέκτημα, την ακριβή ενέργεια, σε ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα. Θα είναι η πολύ πιο φθηνή ενέργεια από ΑΠΕ η οποία θα κατευθυνθεί κατά προτεραιότητα στους αγρότες, τους μικρότερους και τους μεγαλύτερους».

Τόνισε ότι βεβαίως για να προχωρά σε εξαγγελίες έχει προηγηθεί συνεννόηση με τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ για να είναι σίγουρος ότι υπάρχει «ηλεκτρικός χώρος». Πρόσθεσε ότι το πώς κατανέμει κανείς τον ηλεκτρικό χώρο που μπορεί να αποδεσμεύσει είναι και μια πολιτική επιλογή και δείχνει κοινωνικό πρόσημο και πρωτοβουλίες συγκεκριμένες επιλογές της κυβέρνησης. Το αν ας πούμε θα κατευθυνθεί όλος σε μεγάλα έργα ή αν ένα κομμάτι του θα πάει σε αγρότες ή σε μικρομεσαία βιομηχανία. Είναι συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές.

Αναφερόμενος στις αποζημιώσεις έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις για όσα είχε πει στην πρωτομιλία του. «Έχουμε τον ΕΛΓΑ κι έχουμε την κρατική αρωγή όπως έχουμε επίσης και τις τακτικές ενισχύσεις που έρχονται από την ΚΑΠ και πληρώνονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ». Τόνισε ότι μίλησε με συγκεκριμένα νούμερα, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες εκεί που υπάρχουν και εξηγώντας ποια είναι χρονοδιαγράμματα στήριξης των συμπολιτών μας.

Είπε ότι ο τρίτος πυλώνας του σχεδίου της κυβέρνησης είναι αυτό που επισημαίνουν οι αγρότες ως ζήτημα λειτουργίας του ανταγωνισμού. Οι δυο πτυχές του είναι η απόσταση της τιμής από το χωράφι στο ράφι, κάτι που όπως είπε αποτελεί ευρωπαϊκό ζήτημα και όχι ελληνική ιδιαιτερότητα ενώ η δεύτερη πτυχή είναι ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις παράνομες ελληνοποιήσεις.

«Αυτό που είναι καλό για τον παραγωγό μπορεί να είναι πρόβλημα για τον καταναλωτή αλλά τουλάχιστον αυτά είναι χρήματα που μένουν στην πατρίδα μας», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Δείτε λίγο τους ελέγχους που έγιναν τους τελευταίους μήνες από όλους τους εποπτικούς φορείς και πόσες περιπτώσεις παράνομων εισαγωγών εντοπίστηκαν. Θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί στα ζητήματα αυτά και σε τομείς όπως η μελισσοκομία που μπορεί να υπάρχουν και άλλα προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά.

Περνώντας στη συνέχεια στην ΚΑΠ, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «η αλήθεια είναι ότι το κόστος αυτής της πράσινης μετάβασης εκτιμώ ότι δεν είχε πλήρως υπολογιστεί από αυτούς που τη σχεδίασαν. Γι αυτό και προσωπικά στήριξα την πρωτοβουλία της Επιτροπής για έναν νέο στρατηγικό διάλογο σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να δούμε ενδεχόμενες αδυναμίες εντός της υφιστάμενης ΚΑΠ και μπορεί να ενσωματώσουμε και μια σειρά από προτάσεις που έχει κάνει και η ελληνική κυβέρνηση για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε έναν μηχανισμό που πράγματι υπό προϋποθέσεις έβαλε στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας πιο πολλές δεσμεύσεις από αυτές που οικονομικά άντεχαν».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Λατινική Αμερική που συζητά η Ευρώπη και τόνισε ότι τα προϊόντα που θα εισάγονται χωρίς δασμούς δεν μπορεί να μην πληρούν τις ίδιες προϋποθέσεις που εμείς βάζουμε στους Έλληνες και ευρύτερα στους Ευρωπαίους παραγωγούς που είναι αυστηρές και αυξάνουν το κόστος γιατί αυτό σημαίνει αθέμιτο ανταγωνισμό. «'Αρα ίσοι κανόνες παιχνιδιού στον παγκόσμιο ανταγωνισμό είναι κάτι το οποίο οφείλουμε να διαφυλάξουμε όπως οφείλουμε και εμείς οι ίδιοι να διαφυλάσσουμε την ποιότητα των δικών μας προϊόντων», επεσήμανε.

Ο πρωθυπουργός θέλησε να ολοκληρώσει τη δευτερολογία του αναφερόμενος στα θέματα των υποδομών.

Οι υποδομές που καταστράφηκαν στον Ντάνιελ ήταν πάρα πολλές είπε και τόνισε ότι πρόκειται για έργα για τα οποία απαιτείται χρόνος. Βέβαια τόνισε πως «όταν κόβεται ένας δρόμος σε ένα χωριό πρέπει να πάει δρόμος στο χωριό. Λοιπόν θα πάει ο δρόμος στο χωριό με προσωρινό τρόπο και θα 'ρθουμε στη συνέχεια να φτιάξουμε αυτό το δρόμο σωστά».

Για τα ζητήματα διαχείρισης των υδάτων ανέφερε ότι «το πρόβλημα δεν είναι τωρινό. Η Θεσσαλία παλεύει δεκαετίες με το θέμα αυτό. Κατά καιρούς έχουν συζητηθεί πολλές διαφορετικές λύσεις. Ενώ στο παρελθόν πολλοί μπορεί να έπεσαν θύματα μίας και μόνο λύσης που ήταν η μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων νερών από τη Δυτική Ελλάδα προς τη Θεσσαλία. Τώρα ξέρουμε πια πως η λύση διαχείρισης των νερών απαιτεί πολλαπλές παρεμβάσεις. Δεν υπάρχει μία μαγική λύση για το πρόβλημα πλημμυρών της Θεσσαλίας. Απαιτούνται πολλές παρεμβάσεις κάποιες μπορεί να είναι μικρές κάποιες μπορεί να είναι μεγαλύτερες. Οι ειδικοί θα μας υποδείξουν αυτή τη δουλειά. Προφανώς θα τα συζητήσουμε με τους τοπικούς φορείς, την Περιφέρεια και την τοπική κοινωνία αλλά πράγματι εκεί θα χρειαστεί να πάρουμε και κάποιες δύσκολες αποφάσεις διότι η διαχείριση των υδάτων δεν μπορεί να γίνεται με όρους μόνο τοπικών μικρών συμφερόντων. Πρέπει να μπορεί κάποιος να βλέπει ολόκληρη την εικόνα προς όφελος όλων των πολιτών της Θεσσαλίας».

Κλείνοντας ευχαρίστησε για την ερώτηση τονίζοντας ότι αντιπολίτευση κάνουν πρωτίστως στην κυβέρνηση τα ίδια τα προβλήματα και οι πολίτες και η κυβέρνηση επιθυμεί να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Είπε ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έχουν αιτήματα πολλά από τα οποία είναι δικαιολογημένα. «Εμείς δεν θα τους κοροϊδέψουμε, δεν θα τους εξαπατήσουμε κι αυτό νομίζω ότι το εκτιμά ο κόσμος του πρωτογενούς τομέα. Και θα είμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της οικονομίας αλλά και στα πλαίσια της κοινωνικής δικαιοσύνης για να δίνουμε λύσεις οι οποίες είναι σωστές, δίκαιες και πρωτίστως δίκαια εφαρμόσιμες».

Σχετικές ειδήσεις