Δολοφονία στους Αγίους Αναργύρους: Ειδικοί ακτινογραφούν προφίλ του δράστη που σκότωσε την Κυριακή
Ακόμη μία γυναικοκτονία συγκλόνισε το πανελλήνιο το βράδυ της Δευτέρας 1η Απριλίου
ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία στους Αγ. Αναργύρους: Ειδικοί ακτινογραφούν το προφίλ του δράστη που σκότωσε την Κυριακή

H ψυχολόγος και παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου σκιαγραφεί το προφίλ του θύτη και του θύματος στις κακοποιητικές σχέσεις - Ο Εγκληματολόγος Φώτης Σπυρόπουλος ακτινογραφεί το έγκλημα στους Αγίους Αναργύρους - Η Δικηγόρος Μαρία Λαθούρη εξηγεί το νομοθετικό πλαίσιο για την ενδοοικογενειακή βία

Η δολοφονία της 28χρονης Κυριακής έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων το βράδυ της Δευτέρας (01.04.2024) προκαλεί σοκ και προβληματισμό στην κοινή γνώμη, καθώς ήρθαν στο φως της δημοσιότητας λεπτομέρειες για το έγκλημα.

Το βράδυ της Δευτέρας η νεαρή γυναίκα βρέθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα για να ζητήσει βοήθεια, αλλά δυστυχώς κατέληξε στο θάνατο, έπειτα από τις μαχαιριές που δέχτηκε κοντά στην είσοδο του κτιρίου, δίπλα από το φυλάκιο όπου βρισκόταν ένας αστυνομικός.

Τα ηχητικά ντοκουμέντα και τα βίντεο που έρχονται στο προσκήνιο αναδεικνύουν την τραγική στιγμή της επίθεσης. Η 28χρονη φαίνεται να μιλάει με αστυνομικούς λίγο πριν ο δράστης την δολοφονήσει με το μαχαίρι.

Η Κυριακή έχει μόλις δει τον 39χρονο πρώην σύντροφό της έξω από το αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων και μαζί της βρίσκεται ο φίλος της που την συνοδεύει.

Στο βίντεο διακρίνεται να τρέχουν προς το φυλάκιο του τμήματος προκειμένου να σωθούν με τον δράστη να τους καταδιώκει με το κουζινομάχαιρο στο χέρι. Λίγα δευτερόλεπτα μετά κείτεται νεκρή δίπλα από το κουβούκλιο του 48χρονου αρχιφύλακα.

Aκολουθούν σκηνές πανικού. Αυτόπτες μάρτυρες της εν ψυχρώ δολοφονίας, ο σκοπός του αστυνομικού τμήματος, ο φίλος της 28χρονης και κάτοικοι της περιοχής τρέχουν για να βοηθήσουν όμως, δυστυχώς είναι πολύ αργά.

Φώτης Σπυρόπουλος: «Ο επαγγελματισμός της αστυνομίας ήταν ανύπαρκτος»

O Φώτης Σπυρόπουλος Επίκουρος καθηγητής Ποινικού Δικαίου στο Philips University, δικηγόρος-ποινικολόγος μιλώντας στο Newsbomb.gr ακτινογραφεί το έγκλημα στους Αγίους Αναργύρους.

Όπως ανέφερε σε προσωπικό επίπεδο: «Είναι γεγονός ότι η αντιμετώπιση της αστυνομίας στο συγκεκριμένο περιστατικό ήταν απαράδεκτη, εγκλωβισμένη πίσω από μία εγκληματική γραφειοκρατία. Τα θύματα, οι παθόντες αυτεπαγγέλτως διωκόμενων εγκλημάτων όταν απευθύνονται στην αστυνομία πρέπει να λαμβάνουν συγκεκριμένη υποστήριξη το να καταγγέλλουν και όχι να τους αναλύονται διαδικασίες στις οποίες τα ίδια τα θύματα πρέπει να προβούν».

«Ο επαγγελματισμός της αστυνομίας στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ανύπαρκτος με αποτέλεσμα και εξ αυτών των περιστατικών να αποθαρρύνονται ακόμα περισσότερο τα θύματα να καταγγέλλουν. Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα το οποίο βασίζεται σε μία γραφειοκρατική υποκουλτούρα η οποία θα πρέπει να αλλάξει άμεσα με ενέργειες του αρμόδιου υπουργείου και να μην προσποιούνται οι αρμόδιοι ότι δεν βλέπουν τον “ελέφαντα στο δωμάτιο”, ο οποίος είναι η ευθυνοφοβία που τελικά φαίνεται να διέπει σε μεγάλο βαθμό τόσο την αστυνομία όσο και την δημόσια διοίκηση», πρόσθεσε ο Φώτης Σπυρόπουλος.

Φώτης Σπυρόπουλος Επίκουρος καθηγητής Ποινικού Δικαίου στο Philips University, δικηγόρος-ποινικολόγος

Αλεξάνδρα Καππάτου για τον θύτη: «Πρόκειται για χειριστικά άτομα και συνήθως οι πράξεις τους είναι προμελετημένες»

Η ψυχολόγος και παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου μιλά στο Newsbomb.gr και εξηγεί ποια είναι τα χαρακτηριστικά του θύτη και του θύματος, σε μια κακοποιητική σχέση, που μπορεί να φτάσει μέχρι και τη δολοφονία.

Με αφορμή τον 39χρονο δράστη που «έκοψε το νήμα της ζωής» της 28χρονης κοπέλας, η Ψυχολόγος και Παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου σημείωσε: «Άλλη μια γυναικοκτονία μας συγκλόνισε. Ένα 28χρονο κορίτσι έχασε τη ζωή της από τα χέρια του συντρόφου της. Η ειρωνεία είναι ότι αυτό συνέβη έξω από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής της που είχε καταφύγει για να ζητήσει βοήθεια. Εκ των υστέρων όλοι αναρωτιόμαστε τι έφτιαξε, τι λάθη έγιναν, μπορούσε να αποτραπεί αυτή η δολοφονία; Πόσο σοβαρά ελήφθησαν οι καταγγελίες του θύματος, τι εκπαίδευση έχουν οι αστυνομικοί για να είναι σε θέση να διακρίνουν τη σοβαρότητα μιας καταγγελίας, έχουν αναπτύξει ενσυναίσθηση, τι ψυχική ωριμότητα και συγκρότηση διαθέτουν; Τα ερωτήματα πολλά. Ένα μεγάλο γιατί είναι στα χείλη όλων».

«Υπάρχουν άραγε κάποια χαρακτηριστικά που ίσως βοηθήσουν να δοθεί μια ερμηνεία σε αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα;», διερωτήθηκε.

«Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε με ακρίβεια τα επιμέρους στοιχεία τα οποία ερευνώνται. Σε ένα γενικότερο πλαίσιο όμως τα άτομα αυτά συνήθως είναι χειριστικά, ανασφαλή και αντιμετωπίζουν τη σύντροφό τους με τρόπο αρχηγικό και κτητικό. Θέλουν να την ελέγχουν και θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν εκείνοι και να καθορίζουν τα θέλω της. Συχνά την υποτιμούν, την αμφισβητούν και την επικρίνουν για τις επιλογές της. Αδυνατούν να συζητήσουν με ηρεμία, να διαπραγματευτούν, να αποδεχθούν τα θέλω της. Θεωρούν ότι είναι ιδιοκτησία τους και λειτουργούν κακοποιητικά. Δεν είναι σπάνιο να έχουν εκδηλώσει βίαιη συμπεριφορά στο παρελθόν ή και εμπλοκή με ουσίες και αλκοόλ. Συνήθως παρουσιάζουν κάποια διαταραχή προσωπικότητας όπως οριακή ή αντικοινωνική ή ναρκισσιστική. Η ειδεχθής πράξη τους είναι προμελετημένη και έχουν πλήρη επίγνωση. Σπανιότερα υπάρχει κάποια ψυχιατρική διαταραχή», πρόσθεσε.

«Οι γυναικοκτόνοι δεν μπορούν να αποδεχθούν το χωρισμό, την απόρριψη, την εγκατάλειψη. Χωρίς τη σύντροφό τους χάνουν την εξουσία ή τη δύναμη που θεωρούν ότι έχουν. Ο κόσμος γίνεται ξαφνικά άδειος, χωρίς νόημα. Κατακλύζονται από ανασφάλεια και θυμό ενώ τα ψυχικά τους ελλείματα αναδύονται απειλητικά», ανέφερε.

«Με αφορμή αυτό το τραγικό περιστατικό αναρωτιόμαστε ακόμη μια φορά για τις σχέσεις των δυο φύλων. Πώς διαμορφώνονται, ποιος ο ρόλος της οικογένειας, του σχολείου και των κοινωνικών επιρροών. Με λύπη διαπιστώνουμε ότι το 2024 συζητάμε για την ισότητα των δυο φύλων και το σεβασμό στα δικαιώματα των γυναικών.
Ο ρόλος της οικογένειας είναι πολύ σημαντικός. Το παράδειγμά μας, ο τρόπος που εμείς λειτουργούμε στις σχέσεις μας αποτελούν οδηγό για τα παιδιά. Η θετική διαπαιδαγώγηση, η ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης, της ενσυναίσθησης, ο σεβασμός προς τους άλλους, η ισότητα στις σχέσεις αποτελούν βασικούς πυλώνες της ανατροφής τους. Από νωρίς πρέπει να μάθουν τα δικαιώματά τους και πώς να βάζουν όρια. Μόνο έτσι θα καταφέρουν να εντοπίζουν έγκαιρα χειριστικές ή κακοποιητικές συμπεριφορές και να έχουν τη δύναμη κυρίως τα κορίτσια να αναζητούν βοήθεια ώστε να απομακρύνονται από μια κακοποιητική σχέση. Η διαπαιδαγώγηση θα βοηθήσει τα αγόρια από νωρίς να μάθουν το σεβασμό στο άλλο φύλο», είπε η Αλεξάνδρα Καππάτου.

Και πρόσθεσε: «Από την άλλη ο ρόλος του σχολείου είναι κομβικής σημασίας γιατί επιδρά στην διαμόρφωση του αξιακού συστήματος των μαθητών και στην ανάπτυξη του σεβασμού, της συμπερίληψης, της συνεργασίας, της αποδοχής, της οριοθέτησης, της αυτοεκτίμησης κλπ. Παράλληλα, στο χώρο του σχολείου εκδηλώνονται διάφορες συμπεριφορές βίας που ο έγκαιρος εντοπισμός και η σωστή διαχείριση αποτελούν βασικά σημεία πρόληψης».

Mαρία Λαθούρη: «Παρά το νομοθετικό πλαίσιο που υφίσταται δεν υπάρχει συντονισμένο σχέδιο που να προστατεύει απόλυτα μια γυναίκα-θύμα ενδοοικογενειακής βίας από τον βίαιο δράστη»

Η δικηγόρος και επικεφαλής του νομικού τμήματος της W.I.N. Hellas, Μαρία Λαθούρη, μιλώντας στο Newsbomb.gr αναφέρθηκε στο νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα.

«Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα έγκλημα που τιμωρείται από τις διατάξεις του Ν. 3500/2006, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. Υπάρχει λοιπόν νομοθετικό πλαίσιο για την ενδοοικογενειακή βία. Μία γυναίκα η οποία βιώνει το φαινόμενο της κακοποίησης και θέλει να προστατευτεί μπορεί να κάνει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ή/και να καταθέσει έγκληση εναντίον του δράστη», ανέφερε αρχικά η Μαρία Λαθούρη στο Newsbomb.gr.

Και πρόσθεσε: «Ο νόμος προβλέπει αυτεπάγγελτη δίωξη συγκεκριμένων εγκλημάτων δηλαδή πλημμελημάτων που αφορούν σωματική βλάβη ή απειλή κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητο η γυναίκα- θύμα να καταθέσει έγκληση εναντίον του δράστη αλλά η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να επιληφθεί τέτοιων περιστατικών, όταν αυτά υποπέσουν στην αντίληψή της».

«Παρά το νομοθετικό πλαίσιο όμως που υφίσταται, δεν υπάρχει ένα συντονισμένο σχέδιο για την προστασία της γυναίκας-θύματος έμφυλης βίας, καθώς μόλις η γυναίκα καταθέσει μήνυση ή ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του θύτη βρίσκεται συνήθως εκτεθειμένη στον κίνδυνο της περαιτέρω κακοποίησής της από τον ίδιο δράστη, ενώ για την φιλοξενία της ίδιας ή και των παιδιών της σε Ξενώνες Φιλοξενίας που υπάρχουν ανά την Επικράτεια απαιτείται μια διαδικασία που συνήθως είναι χρονοβόρα. Είναι γεγονός ότι μόλις μία γυναίκα πει “θα σε καταγγείλω” ή "θέλω να χωρίσουμε" πυροδοτεί και αυξάνει τις πιθανότητες να υποστεί σοβαρή σωματική βλάβη ή και να δολοφονηθεί. Συνεπώς, προκειμένου να καταφέρει μία γυναίκα να φύγει με ασφάλεια από ένα κακοποιητικό περιβάλλον πρέπει πρωτίστως να ενημερωθεί καταλλήλως για τις ενδεδειγμένες ενέργειες και να ακολουθήσει συγκεκριμένα βήματα με γνώμονα πάντα την προστασία της σωματικής της ακεραιότητας και της ζωής της», τόνισε.

Επίσης, η γυναίκα-θύμα ενδοοικογενειακής βίας υφίσταται συνήθως και δευτερογενή θυματοποίηση που την επιβαρύνει σημαντικά σε ψυχολογικό επίπεδο, όταν μετά την καταγγελία του περιστατικού αντιμετωπίζεται με αρνητικό και συχνά μειωτικό τρόπο από αστυνομικούς υπαλλήλους, δικαστικούς λειτουργούς ή άλλους υπαλλήλους του δικαστηρίου, η δε καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης λειτουργεί ακόμα πιο επιβαρυντικά για τη γυναίκα, η οποία παραμένει συχνά εκτεθειμένη όλο αυτό το χρονικό διάστημα», συμπλήρωσε.

«Γνωρίζουμε ότι γίνονται προσπάθειες από την Ελληνική Αστυνομία για την εκπαίδευση και επιμόρφωση των αστυνομικών αναφορικά με τον τρόπο διαχείρισης τέτοιων περιστατικών αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας», σημείωσε η δικηγόρος Μαρία Λαθούρη.

Σε λειτουργία βρίσκεται το ειδικό επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, στην Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Η συγκεκριμένη επιχειρησιακή δομή της ΕΛΑΣ έχει χαρακτήρα συντονιστικό και υποστηρικτικό των αστυνομικών Υπηρεσιών που δέχονται και διαχειρίζονται τις καταγγελίες για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Με τη νέα ρύθμιση οι υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας τυγχάνουν εξειδικευμένης υποστήριξης, από προσωπικό το οποίο είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο για τη διαχείριση αυτών των περιστατικών σε επίπεδο Νομού και Περιφέρειας.

«Στην ΕΛ.ΑΣ. έχουν δημιουργηθεί πρόσφατα 73 υπηρεσίες αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας. Ωστόσο, ακούμε ακόμα από τις γυναίκες που απευθύνονται στην Οργάνωσή μας αρκετές φορές λάθη και παραλείψεις στον τρόπο διαχείρισης τέτοιων περιστατικών, που, δυστυχώς, αποβαίνουν πολλές φορές εξαιρετικά επιζήμια για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Είναι πράγματα που έχουμε γνωστοποιήσει και στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον κ. Χρυσοχοίδη, όταν μεταξύ άλλων γυναικείων Οργανώσεων κάλεσε και την Οργάνωσή μας ακριβώς για να ενημερωθεί μέσα από τη δική μας εμπειρία για το πώς βιώνουν οι γυναίκες που απευθύνονται σε εμάς την επαφή τους με τα αστυνομικά τμήματα», είπε η δικηγόρος Μαρία Λαθούρη.

Η δικηγόρος Mαρία Λαθούρη


Διαβάστε επίσης

Το σχέδιο Χρυσοχοΐδη μετά τη δολοφονία της Κυριακής στους Αγίους Αναργύρους

Ζαχαράκη για δολοφονία στους Αγίους Αναργύρους: «Yπάρχει πλαίσιο για την ενδοοικογενειακή βία»

Καρτέρι θανάτου στους Αγίους Αναργύρους: 39χρονος σκότωσε με μαχαίρι την πρώην σύντροφό του

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ