Ακρίβεια: «Ροκανίζει» μισθούς και συντάξεις – Μόλις για 15 μέρες φτάνει το εισόδημα

Συνεχίστηκε και τον Μάιο σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το ράλι τιμών

Ακρίβεια: «Ροκανίζει» μισθούς και συντάξεις – Μόλις για 15 μέρες φτάνει το εισόδημα
2'

Η ακρίβεια συνεχίζει να «καλπάζει» και να αποτελεί «αγκάθι» για τα νοικοκυριά με τις αγορές πλέον από τα σούπερ μάρκετ να γίνονται στοχευμένα και μετά από πολύ μελέτη.

Μάλιστα, αρκετοί καταναλωτές μπαίνουν τη διαδικασία να μοιράσουν τα ψώνια τους από κατάστημα σε κατάστημα, όπου τα βρουν πιο φθηνά.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα επιμένουν. Τον Μάιο του 2024 αυξήθηκαν:

  • το ελαιόλαδο κατά 56,8%
  • τα νωπά ψάρια 12,5%
  • τα αναψυκτικά και οι χυμοί φρούτων 7,7%
  • τα γλυκά και τα παγωτά 2,3%
  • τα κρέατα 1,9%
  • τα φρούτα 1,7%
  • τα λαχανικά 1,2%

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega:

Καταπονημένα τα νοικοκυριά από τις συνεχείς ανατιμήσεις

Σε δύσκολη θέση και οι νέοι γονείς, εργαζόμενοι με μικρούς μισθούς που προσπαθούν με νύχια και με δόντια να μεγαλώσουν χωρίς στερήσεις τα παιδιά τους. Εκτός από τη διατροφή τους, καλούνται να ανταπεξέλθουν και σε άλλες ανάγκες που διαρκώς γίνονται ακριβότερες.

Το Μάιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η ένδυση και η υπόδυση κατέγραψαν ανατιμήσεις 6,4%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των πολιτών δεν περιμένει αλλαγές προς το καλύτερο, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός ονομάτισε την ακρίβεια ως κορυφαίο πρόβλημα.

Στο μεταξύ, μαζί με τα τρόφιμα αυξάνεται και το κόστος για τις λίγες στιγμές διασκέδασης και ψυχαγωγίας για τις οικογένειες με μικρό πορτοφόλι. Τον Μάιο ήταν ακριβότερα οι κινηματογράφοι και τα θέατρα κατά 5%, τα εστιατόρια, τα ζαχαροπλαστεία αλλά και τα καφενεία 5,1%.

Για τους καταναλωτές, που μετρούν μέχρι και το τελευταίο ευρώ στις αγορές τους, τα χρονικά περιθώρια για την αντιμετώπιση της ακρίβειας έχουν προ πολλού παρέλθει.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή