Ηλικιωμένοι και οδήγηση: Μέχρι ποια ηλικία μπορούν να κρατούν τιμόνι με ασφάλεια

«Όταν κάποιος είναι πάνω από 80 έχει την υποχρέωση να περάσει από οφθαλμίατρο, παθολόγο, ωριλά και ψυχίατρο, εκτός αν έχει κάποιο ειδικό θέμα υγείας, και ανανεώνει το δίπλωμα οδήγησης έστω για 2 χρόνια» είπε ο Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδήγησης Νίκος Γρέντζελος

Ηλικιωμένοι και οδήγηση: Μέχρι ποια ηλικία μπορούν να κρατούν τιμόνι με ασφάλεια
2'

Με αφορμή το τραγικό περιστατικό που συνέβη στο Νέο Ψυχικό την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου, όπου μια 88χρονη μπήκε στο αντίθετο ρεύμα και προκάλεσε τροχαίο που είχε αποτέλεσμα ένα άτομο να χάσει τη ζωή του και ακόμα τέσσερα να τραυματιστούν, έχει «ανοίξει» μια συζήτηση για την οδήγηση και τους ηλικιωμένους.

Η ποινικολόγος Εβίτα Βαρέλα και ο Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδήγησης Νίκος Γρέντζελος βρέθηκαν καλεσμένοι στην εκπομπή «Action Σαββατοκύριακο» και μίλησαν για ακριβώς αυτό.

Ξεκινώντας είπε η Εβίτα Βαρέλα: «Υπάρχει ανάγκη αλλαγής του Κώδικου Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.). Το σχέδιο νόμου το οποίο ήταν υπό διαβούλευση, αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό επεξεργασία στην Βουλή και παρόλα αυτά βλέπουμε ότι οι διατάξεις που αφορούν την ανανέωση άδειας οδήγησης στους ηλικιωμένους παραμένουν οι ίδιες. Δηλαδή, μετά το 65ο έτος της ηλικίας πρέπει να γίνεται ανα τριετία η ανανέωση και μετά το 80ο ανά διετία. Αυτό θα έπρεπε να αλλάξει».

Ο Νίκος Γρέντζελος από την πλευρά του είπε: «Όταν κάποιος είναι πάνω από 80 έχει την υποχρέωση να περάσει από οφθαλμίατρο, παθολόγο, ωριλά και ψυχίατρο, εκτός αν έχει κάποιο ειδικό θέμα υγείας, και ανανεώνει το δίπλωμα έστω για 2 χρόνια. Οι γιατροί όμως μπορούν να βάλουν περιορισμούς, δηλαδή να του «κόψουν» το δίπλωμα ή μπορούν να του βάλουν χρονικό περιορισμό 6 μηνών ή ενός χρόνου ή μπορούν να βάλουν κάποιους κωδικούς που δεν θα του επιτρέπουν να οδηγεί σε αυτοκινητόδρομο, να οδηγεί νύχτα ή να έχει συγκεκριμένο όριο ταχύτητας».

Όσον αφορά τις άλλες χώρες ο ίδιος είπε: «Σε άλλες χώρες δεν υπάρχουν ηλικιακά όρια, για παράδειγμα στην Γερμανία δεν περνάνε καν εξετάσεις αλλά έχει συνδεθεί από το υπουργείο Υγείας το ΑΜΚΑ με το υπουργείο Μεταφορών. Αυτό θα πρέπει να γίνει και εδώ γιατί αν συνδεθεί το ΑΜΚΑ με το υπουργείο Μεταφορών, ενδεχομένως και σε μικρότερες ηλικίες να μην πρέπει κάποιος να οδηγεί».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή