Τα γιορτινά ορεκτικά που θα «ανοίξουν» τη βραδιά του ρεβεγιόν μας
Οι γιορτές είναι η περίοδος που το σπίτι μας γεμίζει αρώματα, το τραπέζι αποτελεί το σημείο συνάντησης με τους αγαπημένους μας και οι μικρές γευστικές λεπτομέρειες είναι αυτές που μπορούν να κάνουν πραγματικά τη διαφορά.
Επειδή οι μέρες περνάνε και το γιορτινό μενού -το οποίο θα γεμίσει το τραπέζι που φέτος θα οργανώσουμε σπίτι μας- πρέπει να είναι έτοιμο, βρήκαμε εύκολες αλλά εντυπωσιακές ιδέες για ορεκτικά, με απλά υλικά και λίγη φαντασία, που θα κλέψουν τις εντυπώσεις χωρίς πολύ κόπο. Γιατί, πριν φτάσουμε στο κυρίως πιάτο, τα ορεκτικά είναι αυτά που ανοίγουν την όρεξη με τον πιο απολαυστικό τρόπο.
Παρακάτω, λοιπόν, ακολουθούν τρεις χριστουγεννιάτικες συνταγές ορεκτικών, ιδανικές για κάθε γιορτινό τραπέζι.
#1 Μπρουσκέτες με καραμελωμένα κρεμμύδια & τυρί κρέμα
Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι τα εξής:
- 1 μπαγκέτα κομμένη σε φέτες
- 200 γρ. τυρί κρέμα
- 2 μεγάλα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 1 κ.σ. ζάχαρη καστανή
- Αλάτι, πιπέρι, φρέσκο θυμάρι
Όσον αφορά στην εκτέλεσή της, απλά σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να καραμελώσουν. Στη συνέχεια, φρυγανίζουμε τις φέτες ψωμιού, απλώνουμε τυρί κρέμα σε καθεμία, βάζουμε από πάνω τα κρεμμύδια με αλάτι, πιπέρι και λίγο φρέσκο θυμάρι και… έτοιμο.
#2 Ρολάκια προσούτο με κρέμα τυριού & καρύδια
Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι τα εξής:
- 10 φέτες προσούτο
- 150 γρ. κρέμα τυριού
- 1/2 φλ. καρύδια ψιλοκομμένα
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για να τα φτιάξουμε, απλώνουμε λίγη κρέμα τυριού σε κάθε φέτα προσούτο, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα καρύδια και το πιπέρι και τυλίγουμε σφιχτά. Μέχρι το σερβίρισμα, τα διατηρούμε στο ψυγείο.
#3 Μανιτάρια γεμιστά στον φούρνο
Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι τα εξής:
- 10 μεγάλα μανιτάρια
- 100 γρ. τριμμένο τυρί
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- Μαϊντανός, αλάτι, πιπέρι
Αρχικά, αφαιρούμε τα κοτσάνια από τα μανιτάρια, τα ψιλοκόβουμε και τα ανακατεύουμε με το τριμμένο τυρί, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, τον μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι. Έπειτα, με το μείγμα αυτό, γεμίζουμε τα καπέλα των μανιταριών και ψήνουμε στους 180°C για 15-20 λεπτά.

Επομένως, το μυστικό ενός επιτυχημένου χριστουγεννιάτικου τραπεζιού βρίσκεται στα σωστά υλικά και στην καλή προετοιμασία. Γιατί, τελικά, οι γιορτές είναι στιγμές γύρω από το τραπέζι και για αυτό αξίζουν να είναι όσο πιο γευστικές γίνεται.