ΕΛΛΑΔΑ

Μυτιλήνη: Κρίση χρέους και λαθρομετανάστευση σε Διεθνή Συνδιάσκεψη

Μυτιλήνη: Κρίση χρέους και λαθρομετανάστευση σε Διεθνή Συνδιάσκεψη

Στη Διεθνή Συνδιάσκεψη που διοργανώνει το «Δίκτυο Ερευνών και Καταστροφών, Συγκρούσεων και Κοινωνικών Κρίσεων» της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κοινωνιολόγων σε συνεργασία με την Πρυτανεία καθώς και τα εργαστήρια «Κοινωνιολογίας της Εργασίας» και «Κοινωνικής και Πολιτισμικής Ψηφιακής Τεκμηρίωσης» του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με γενικό τίτλο «Η Κρίση Χρέους στην Ευρωζώνη: Κοινωνικές Επιδράσεις», συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής, χαιρετίζοντας τις εργασίες της.

Στη συνδιάσκεψη που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Λέσβου, συμμετέχουν καθηγητές αλλά και φοιτητές από πολλά Πανεπιστήμια της Ευρώπης αλλά και από την Αμερική και την Ασία και ο βασικός άξονας προβληματισμού της είναι πέραν της διάστασης που τείνει να λάβει η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, η ανάλυση των επιπτώσεων που έχει στις κοινωνίες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα στην Ελλάδα.

Ο περιφερειάρχης ανέλυσε στην ομιλία του προς τους συνέδρους τις επιπτώσεις που παρατηρούνται στις κοινωνίες των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, από το συνδυασμό της κρίσης χρέους και της δυσλειτουργίας της ευρωζώνης για την προώθηση κατάλληλων πολιτικών που να εφαρμόζουν στην ιδιαιτερότητα της νησιωτικής φύσης της περιφέρειάς μας.7

Ο περιφερειάρχης, παράλληλα, είχε την ευκαιρία να θίξει στη συνδιάσκεψη, το μείζον ζήτημα της λαθρομετανάστευσης που λαμβάνει ξανά μεγάλη διάσταση στα νησιά μας που βρίσκονται στο μέτωπο αυτής, τονίζοντας πως απαιτείται η ιεράρχηση του ζητήματος στην πρώτη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η Ελλάδα και ειδικά τα νησιά μας, είναι στην πρώτη γραμμή του μετώπου απέναντι στα κύματα λαθρομετανάστευσης στην Ευρώπη. Αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική η Ελλάδα θα αποσταθεροποιηθεί και τελικά οι χώρες του πυρήνα της Ευρώπης θα τεθούν οι ίδιες απευθείας αντιμέτωπες με το πρόβλημα αυτό μεταξύ άλλων», ήταν το χαρακτηριστικό του σχόλιο.