ΕΛΛΑΔΑ

Δήμος Αθηναίων: «Ζήσε την Αθήνα χωρίς αυτοκίνητο»

Δήμος Αθηναίων: «Ζήσε την Αθήνα χωρίς αυτοκίνητο»

«Ζήσε την Αθήνα χωρίς αυτοκίνητο» είναι το κεντρικό μήνυμα των δράσεων, που οργανώνει ο δήμος Αθηναίων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Μετακίνησης, από τις 17 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2012 και στόχο έχουν να ενθαρρύνουν τους πολίτες να δοκιμάσουν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης χωρίς ΙΧ.

Η εβδομάδα κορυφώνεται με το κλείσιμο της οδού Πανεπιστημίου, η οποία θα μετατραπεί σε χώρο για ποδήλατα, πεζούς, μουσικά συγκροτήματα, εκπαιδευτικά εργαστήρια και παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους. «Το πρόβλημα της μετακίνησης σε αυτή την πόλη είναι πολύ σοβαρό. Σύμφωνα με τη σύγχρονη τάση, πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι ο πεζός, στη συνέχεια το ποδήλατο, η μοτοσικλέτα, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τελευταίο το ΙΧ. Πρέπει όσο το δυνατόν περισσότερο να αποθαρρύνουμε τη χρήση του ΙΧ στο κέντρο» υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, σε συνέντευξη Τύπου κατά την παρουσίαση του προγράμματος. Ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι ο δήμος «έχει αρχίσει να απομακρύνει κλειστά, αχρησιμοποίητα περίπτερα και άλλα εμπόδια, απελευθερώνοντας πεζοδρόμια». Επιπλέον, προχώρησε σε «πρόσκληση ενδιαφέροντος που απευθύνεται σε εταιρείες, οι οποίες νοικιάζουν ποδήλατα στην Ελλάδα και το εξωτερικό για τη δημιουργία ενός δικτύου ενοικίασης ποδηλάτων στην Αθήνα».

Για τις διαδηλώσεις, που όπως είπε ο κ. Καμίνης, εντάσσονται στο πρόβλημα της μετακίνησης στην Αθήνα, υπενθύμισε το νομοσχέδιο που με πρωτοβουλία του δήμου έχει εκπονήσει επιτροπή έγκριτων νομικών,υπογραμμίζοντας, ότι πρόκειται για νομοθέτημα που ρυθμίζει το θέμα της ελεύθερης συλλογικής διαμαρτυρίας στον δημόσιο χώρο. «Άλλο η μεγάλη διαδήλωση που θα κατευθύνεται στο Σύνταγμα και οι διοργανωτές της θα διασφαλίζουν μια μαζικότητα και άλλο μια διαδήλωση 50 ανθρώπων εξαιτίας της οποίας κλείνει το κέντρο» τόνισε. «Το ζήτημα της βιώσιμης μετακίνησης στην Αθήνα είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς και τις επιχειρήσεις μας» σημείωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Ηλίας Βλαχάκης, και κοινοποίησε ότι «την 22η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία κορύφωσης των δράσεων που συμπίπτει με την ημέρα Ελληνικού Εμπορίου, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών θα προχωρήσει σε προσφορές και δώρα που θα αναρτηθούν στον ιστότοπο του Συλλόγου www. pameathina.net».

Ρoή Ειδήσεων