ΕΛΛΑΔΑ

Πώς θα γιορτάσουν στην Ήπειρο την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Πώς θα γιορτάσουν στην Ήπειρο την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Με την καθιερωμένη παρέλαση κορυφώνονται την Κυριακή, οι εορτασμοί για το Έπος του ’40. Ήδη όμως αυξάνεται ο αριθμός των εκδηλώσεων από τους φορείς που αναδεικνύουν πολλές και διαφορετικές πτυχές.

Στους Βουλιαράτες

Η Ένωση τέκνων και συγγενών των πεσόντων του έπους 1940-41 έχει προγραμματίσει μετάβαση, στη Β. Ήπειρο την 28η Οκτωβρίου, Κυριακή και την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης για τους ηρωικά πεσόντες μαχητές κατά το έπος 1940-41 στην Κλεισούρα, στο στρατιωτικό κοιμητήριο της Ιεράς Μονής του Αγ. Νικολάου στις 9:00πμ (ώρα Ελλάδας) και στις 11:00 πμ στο κοιμητήριο των Βουλιαρατών.

Τα Καλπάκια

Τα Καλπάκια αποτελούν βέβαια τη μεγαλύτερη εκδήλωση στο νομό Ιωαννίνων όπως κάθε χρόνο.

Διήμερο θα είναι το πρόγραμμα με τις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του 1940 «Καλπάκια 2012», που οργανώνει ο Δήμος Πωγωνίου σε συνεργασία φέτος με την Περιφέρεια Ηπείρου, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου, την 8η Μεραρχία Ιωαννίνων, την Ομοσπονδία Ενώσεων και Αδελφοτήτων Πωγωνίου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλπακίου.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται το Σάββατο 27 Οκτωβρίου με την καθιερωμένη αναπαράσταση της Μάχης του Καλπακίου. Στις 6.20 το απόγευμα θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα ακολουθήσουν προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων.

Στη συνέχεια θα υπάρξει ένα σύντομο καλοσώρισμα από τον Δήμαρχο Πωγωνίου Κώστα Καψάλη και ομιλία με θέμα «28η Οκτωβρίου: Διαχρονικότητα και συμβολισμοί» από τον Λέκτορα Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ν. Αναστασόπουλο.

Η αναπαράσταση της μάχης θα ξεκινήσει στις 7.15 και θα ολοκληρωθεί στις 7.50 το απόγευμα.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ολοκληρώνεται με την συναυλία «Αφιέρωμα στο έπος του 1940» με την υψίφωνο Άννα Παπαδοπούλου και την ορχήστρα της 8ης Μεραρχίας Πεζικού Ιωαννίνων υπό την διεύθυνση του Ταγματάρχη κ. Κ.Μαργώνη.

Έκθεση στην Κόνιτσα

Έκθεση αρχειακού και βιβλιακού υλικού «Προμαχούσα Ελλάς» με θέμα το έπος του 1940 διοργανώνουν η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κόνιτσας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καστάνιανης Πωγωνίου στο κτίριο της Δημοτικής Αστυνομίας.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 25 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου 10.00 -16.00. Για προγραμματισμό επισκέψεων σχολείων επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 2655022298 τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Για τους πεσόντες

Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων Αξιωματικών και Οπλιτών στην περιοχή της Ηπείρου κατά το «Έπος του 1940» θα τελεστεί το Σάββατο 27 Οκτωβρίου, στις 10 το πρωί, στο Στρατιωτικό Μαυσωλείο Ιωαννίνων, το οποίο βρίσκεται εντός του Κοιμητηρίου του Αγίου Νικολάου Κοπάνων.

Στην τελετή έχουν κληθεί να παραστούν οι τοπικές θρησκευτικές, πολιτικές και στρατιωτικές αρχές.

Στην Ηλιούπολη

Εκδήλωση για την «Γυναίκα της Πίνδου» διοργανώνει ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ηλιούπολης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Οκτωβρίου, στις 7.30 το απόγευμα, στο Θέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου Ηλιούπολης.

Μέτρα της τροχαίας στις εθνικές οδούς

Ενόψει του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου και της αναμενόμενης μεγάλης εξόδου – κίνησης των οχημάτων λόγω του τριημέρου, η Ελληνική Αστυνομία λαμβάνει αυξημένα μέτρα τροχαίας, για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών και την πρόληψη ατυχημάτων, σε όλο το οδικό δίκτυο της Χώρας.

Σημειώνεται ότι κατά την εορταστική περίοδο, θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου ως ακολούθως: Παρασκευή: 16.00-21.00 και Κυριακή: 15.00-21.00.